Potraviny a vaření
Mražení, zmrazování karotky, mrkve - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2159x
Karotku zmrazujte celou (předvařte 4 minuty) nebo pokrájenou (stačí povařit 2 minuty) na dobu až 5 měsíců. Před podáváním ji vařte celou (asi 10 minut), dělenou (7-8 minut).
Mražení, zmrazování hrášku - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3021x
Hrášek vydrží zmrazený 6 měsíců. Předvařte ho 2 minuty, ochlaďte v ledové vodě, nechejte okapat a zmrazte.
Mražení, zmrazování květáku - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3686x
Květák předvářejte 4 minuty (celý) nebo 2 minuty (rozebraný na růžice) v osolené vodě. Prudce ho zchlaďte, nechejte okapat a zmrazte. Skladujte až 5 měsíců. Před podáváním nerozmrazujte, ale vložte do vroucí vody a podle velikosti vařte 10-20 minut.
Mražení, zmrazování červené řepy - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5398x
Červená řepa se po uvaření oloupe, nastrouhá nebo nakrájí. Můžete ji zmrazit na 3 měsíce
Mražení, zmrazování česneku - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2244x
Česnek zmrazujte tak, že neoloupané stroužky zabalte do alobalu, vydrží několik měsíců.
Mražení, zmrazování cibule - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2985x
Cibule zmrazujte jako polotovar, podušenou na tuku. Doba uložení je 2-4 měsíce.
Sušení hub - jak sušit, usušit (síto)
Zveřejněno: úterý 23. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2541x
Originální síta na sušení hub či bylin vytvoříte snadno. V obchodě kupte okenní síť proti hmyzu, tu přitlučte do rámu z latí. Vznikne vám sušicí síť, která vám na půdě mezi dvěma židlemi vytvoří dokonale provzdušněnou sušárnu.
Sušení hub - jak sušit, usušit (síto)
Zveřejněno: úterý 23. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3938x
Originální síta na sušení hub či bylin vytvoříte snadno. V obchodě kupte okenní síť proti hmyzu, tu přitlučte do rámu z latí. Vznikne vám sušicí síť, která vám na půdě mezi dvěma židlemi vytvoří dokonale provzdušněnou sušárnu.
Hubnoucí pórková polévka, polévka vhodná při hubnutí - recept
Zveřejněno: čtvrtek 18. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2304x
Polévka pórková je dobrá na zahájení redukce vlastní váhy. Základem je pokrájený pórek, který se uvaří, rozmixuje, osolí a pak se dva dny, vždy po třech hodinách, vypije šálek této polévkové tekutiny. Zažene pocit hladu. Pokud byste to dva dny nevydrželi, tak ji jezte každý den bez příloh k večeři. Za první dietní týden shodíte půldruhého kila.
Hubnoucí zelná polévka, polévka vhodná při hubnutí - recept
Zveřejněno: čtvrtek 18. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2487x
Jak zhubnout a nehladovět? Uvařte si zelnou polévku. Je to úplně jiná polévka, než na kterou jste zvyklí. Je z čerstvého, nikoliv kysaného zelí, z mrkve a patří do ní ještě česnek, tymián, případně celý pepř. Osolí se, uvaří a můžete ji konzumovat rozmixovanou anebo část zeleniny jen pokrájet, lépe to vypadá.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Hubnoucí polévka z paprik, polévka vhodná při hubnutí - recept
- Skladování, uchovávání medu - jak skladovat, uchovat
- Uchovávání, skladování banánů - jak, kde skladovat, uchovávat (papírový sáček)
- Škvaření sádla - jak vyškvařit, postupovat
- Bramborové těsto se lepí - jak, čím pomoci (bramborová moučka)
- Připalování těsta k plechu při pečení - jak, čím zabránit, zamezit (papír na pečení)
- Jak, čím nahradit smetanu v pokrmu, jídle, omáčce (mléko, máslo)
- Žmolky v jíšce - jak zabránit, předejít vzniku
- Odmrazování mrazáku, mrazničky - jak udržet potraviny zmrazené (noviny, peřiny)
- Čím nahradit citronovou kůru v koláči (citronový olej)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)