Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Mražení, zmrazování malin nasucho bez cukru - jak to udělat

Zralé, ale ne příliš měkké maliny, sklizené za suchého počasí, ukládáme přímo v jedné vrstvě na pečicí smaltovaný plech a ihned zmrazujeme. Zmrazené maliny sesypeme do sáčků, uzavřeme a označíme. Z balení pak můžeme podle potřeby vyjímat jen část plodů, aniž bychom museli rozmrazovat celé balení.

Číst dál: Mražení, zmrazování malin nasucho bez cukru - jak to udělat

Mražení, zmrazování kokosu - jak to udělat

Čerstvě strouhaný kokos je vhodný ke zmrazování. Plníme jej do sáčků nebo dóz z plastů. Po rozmrazení, které trvá asi 2 hodiny při pokojové teplotě, jej použijeme
jako čerstvý. Skladovatelnost 6 měsíců.

Mražení, zmrazování jahodového protlaku - jak to udělat

Protlak z jahod zastudena připravíme rozmixováním omytých, osušených, dobře vyzrálých jahod s cukrem a kyselinou citrónovou. Množství cukru odhadneme podle chuti. (Na 400 g cukru 1 lžička kyseliny citrónové.) Jahodový protlak plníme pro jednoporcová balení do pružných formiček na led nebo do deformovatelných
obalů na vajíčka.

Číst dál: Mražení, zmrazování jahodového protlaku - jak to udělat

Mražení, zmrazování jablečného protlaku - jak to udělat

Jablka nastrouháme na skleněném nebo umělohmotném struhadle jako při přípravě dětských jídel. Ihned přidáváme kyselinu citrónovou, aby ovocná kaše netmavla (na 500 g ovoce 1 lžička kyseliny citrónové). Přisladíme podle chuti cukrem nebo umělým sladidlem.

Číst dál: Mražení, zmrazování jablečného protlaku - jak to udělat

Mražení, zmrazování hroznů v cukerném sirupu - jak to udělat

Pro zmrazování hroznů se hodí jen odrůdy bez peciček a odrůdy s tenkou slupkou. Zralé, bezvadné a dobře omyté
hrozny můžeme po okapání a osušení na krátkou dobu zmrazit celé, uzavřené v mikroténovém sáčku.

Číst dál: Mražení, zmrazování hroznů v cukerném sirupu - jak to udělat

Mražení, zmrazování hrušek v cukerném nálevu - jak to udělat

Vyzrálé, dosud pevné a bezvadné hrušky lze zmrazovat. Protože však hrušky rychle mění barvu, musíme při jejich zpracování postupovat velice opatrně. Omyté a osušené ovoce nejprve nerezovým nožem oloupeme, rozpůlíme nebo rozčtvrtíme a vyřízneme část obsahující jadérka.

Číst dál: Mražení, zmrazování hrušek v cukerném nálevu - jak to udělat

Mražení, zmrazování grepu, grapefruitu - jak to udělat

Zmrazujeme jen dobře vyzrálé, bezvadné, šťavnaté, pečlivě oloupané grapefruity rozdělené na dílky a zbavené kůžiček i semínek. Dílky můžeme ještě před zmrazením podle zvyklostí nakrájet nerezovým nožem na kousky.

Číst dál: Mražení, zmrazování grepu, grapefruitu - jak to udělat

Mražení, zmrazování broskví v cukerném sirupu - jak to udělat

Oloupané půlky broskví vkládáme do obalů zčásti naplněných (asi do jedné čtvrtiny) cukerným sirupem, který připravíme ze 400 g cukru, 1 l vody a 1 lžičky kyseliny citronové. Broskve musí být potopené, jinak by vyčnívající části ztmavly.

Číst dál: Mražení, zmrazování broskví v cukerném sirupu - jak to udělat

Mražení, zmrazování borůvek nasucho s cukrem - jak to udělat

Oschlé borůvky se změkčenými slupkami můžeme také zmrazovat nasucho s cukrem. Před plněním do obalů  borůvky prosypeme cukrem. Na 800 ml borůvek je třeba asi 120 g cukru. Naplněné obaly uzavřeme označíme a zmrazíme.

Mražení, zmrazování borůvek nasucho - jak to udělat

Oschlé borůvky můžeme zmrazovat nasucho bez cukru. Rozprostřeme je na smaltovaný pečicí plech a vložíme do mrazicího prostoru. Zmrazené ovoce sesypeme s plechu do mikroténového sáčku, uzavřeme, označíme a vložíme zpět do mrazničky nebo boxu.

Číst dál: Mražení, zmrazování borůvek nasucho - jak to udělat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny