Potraviny a vaření
Mražení, zmrazování malin nasucho bez cukru - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2989x
Zralé, ale ne příliš měkké maliny, sklizené za suchého počasí, ukládáme přímo v jedné vrstvě na pečicí smaltovaný plech a ihned zmrazujeme. Zmrazené maliny sesypeme do sáčků, uzavřeme a označíme. Z balení pak můžeme podle potřeby vyjímat jen část plodů, aniž bychom museli rozmrazovat celé balení.
Číst dál: Mražení, zmrazování malin nasucho bez cukru - jak to udělat
Mražení, zmrazování kokosu - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4370x
Čerstvě strouhaný kokos je vhodný ke zmrazování. Plníme jej do sáčků nebo dóz z plastů. Po rozmrazení, které trvá asi 2 hodiny při pokojové teplotě, jej použijeme
jako čerstvý. Skladovatelnost 6 měsíců.
Mražení, zmrazování jahodového protlaku - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2909x
Protlak z jahod zastudena připravíme rozmixováním omytých, osušených, dobře vyzrálých jahod s cukrem a kyselinou citrónovou. Množství cukru odhadneme podle chuti. (Na 400 g cukru 1 lžička kyseliny citrónové.) Jahodový protlak plníme pro jednoporcová balení do pružných formiček na led nebo do deformovatelných
obalů na vajíčka.
Číst dál: Mražení, zmrazování jahodového protlaku - jak to udělat
Mražení, zmrazování jablečného protlaku - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2383x
Jablka nastrouháme na skleněném nebo umělohmotném struhadle jako při přípravě dětských jídel. Ihned přidáváme kyselinu citrónovou, aby ovocná kaše netmavla (na 500 g ovoce 1 lžička kyseliny citrónové). Přisladíme podle chuti cukrem nebo umělým sladidlem.
Číst dál: Mražení, zmrazování jablečného protlaku - jak to udělat
Mražení, zmrazování hroznů v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2598x
Pro zmrazování hroznů se hodí jen odrůdy bez peciček a odrůdy s tenkou slupkou. Zralé, bezvadné a dobře omyté
hrozny můžeme po okapání a osušení na krátkou dobu zmrazit celé, uzavřené v mikroténovém sáčku.
Číst dál: Mražení, zmrazování hroznů v cukerném sirupu - jak to udělat
Mražení, zmrazování hrušek v cukerném nálevu - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2414x
Vyzrálé, dosud pevné a bezvadné hrušky lze zmrazovat. Protože však hrušky rychle mění barvu, musíme při jejich zpracování postupovat velice opatrně. Omyté a osušené ovoce nejprve nerezovým nožem oloupeme, rozpůlíme nebo rozčtvrtíme a vyřízneme část obsahující jadérka.
Číst dál: Mražení, zmrazování hrušek v cukerném nálevu - jak to udělat
Mražení, zmrazování grepu, grapefruitu - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2869x
Zmrazujeme jen dobře vyzrálé, bezvadné, šťavnaté, pečlivě oloupané grapefruity rozdělené na dílky a zbavené kůžiček i semínek. Dílky můžeme ještě před zmrazením podle zvyklostí nakrájet nerezovým nožem na kousky.
Číst dál: Mražení, zmrazování grepu, grapefruitu - jak to udělat
Mražení, zmrazování broskví v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2987x
Oloupané půlky broskví vkládáme do obalů zčásti naplněných (asi do jedné čtvrtiny) cukerným sirupem, který připravíme ze 400 g cukru, 1 l vody a 1 lžičky kyseliny citronové. Broskve musí být potopené, jinak by vyčnívající části ztmavly.
Číst dál: Mražení, zmrazování broskví v cukerném sirupu - jak to udělat
Mražení, zmrazování borůvek nasucho s cukrem - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2099x
Oschlé borůvky se změkčenými slupkami můžeme také zmrazovat nasucho s cukrem. Před plněním do obalů borůvky prosypeme cukrem. Na 800 ml borůvek je třeba asi 120 g cukru. Naplněné obaly uzavřeme označíme a zmrazíme.
Mražení, zmrazování borůvek nasucho - jak to udělat
Zveřejněno: středa 24. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2191x
Oschlé borůvky můžeme zmrazovat nasucho bez cukru. Rozprostřeme je na smaltovaný pečicí plech a vložíme do mrazicího prostoru. Zmrazené ovoce sesypeme s plechu do mikroténového sáčku, uzavřeme, označíme a vložíme zpět do mrazničky nebo boxu.
Číst dál: Mražení, zmrazování borůvek nasucho - jak to udělat
Další rady a tipy v této kategorii:
- Mražení, zmrazování angreštu - postup, návod
- Mražení, zmrazování ananasu - jak to udělat, co použít
- Mražení, zmrazování rybízu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování jahod - jak to udělat
- Mražení, zmrazování hrušek - jak to udělat
- Mražení, zmrazování broskví - jak to udělat
- Mražení, zmrazování borůvek - jak to udělat
- Mražení, zmrazování angreštu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování kopru - jak to udělat
- Mražení, zmrazování kedlubny - jak to udělat
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)