Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Mražení, zmrazování lesních jahod - jak to udělat

Lesní jahody neperte ani necukrujte. Můžete je uchovávat 4-6 měsíců.

Mražení, zmrazování zahradních jahod - jak to udělat

Jahody dobře operte a nechejte okapat. Zbavte stopek a vyberte pouze pevné, nepřezrálé plody. Předmrazte je a pak nasypte do sáčků. Můžete zmrazovat i jahodové pyré. Jahody vydrží až 6 měsíců, rozmrazujte je při pokojové teplotě.

Mražení, zmrazování jablek - jak to udělat

Jablka zmrazujte pouze nakrájená na řezy do štrůdlu nebo jako pyré.

Mražení, zmrazování hrušek - jak to udělat

Hrušky oloupejte a půlené ponořte do horkého cukerného roztoku. Vyjměte a naskládejte do kelímků či krabiček a zalijte studeným cukerným roztokem tak, aby byly zcela ponořeny. Vydrží až 6 měsíců. Rozmrazujte je v odkryté míse při pokojové teplotě.

Mražení, zmrazování broskví - jak to udělat

Broskuve spařte, oloupejte a vypeckujte. Pokrájejte a zalijte studeným cukerným nálevem. Můžete je skladovat až 6 měsíců. Rozmrazujte je v původním obalu při pokojové teplotě.

Mražení, zmrazování borůvek - jak to udělat

Borůvky operte, nechejte okapat a balte do sáčků. Na 1,6 kg borůvek nasypte 50-100 g cukru. Nepocukrované borůvky vydrží 4-6 měsíců, pocukrované až 6 měsíců.

Mražení, zmrazování banánů - jak to udělat

Banány lze zmrazovat pouze jako součást hotového pokrmu.

Mražení, zmrazování angreštu - jak to udělat

Angrešt čerstvě natrhaný vytřiďte, operte a očistěte. Doba uložení je 3-6 měsíců.

Mražení, zmrazování koláčů, koláče - jak to udělat

Upečený koláč ještě před uložením do mrazničky rozkrájejte na dílky. Každý jednotlivý díl proložte svačinovým papírem nebo fólií. Snadněji pak rozmrazíte jenom tolik porcí, kolik budete právě potřebovat.

Mražení, zmrazování kynutého těsta - jak to udělat

Syrové kynuté těsto nenechte vykynout, ale okamžitě je vyválejte na placku asi 2 cm silnou, sviňte, zabalte do alobalu nebo fólie a zmrazte. Vydrží až 4 týdny. Rozmrazujte v původním obalu za pokojové teploty 2-3 hodiny. Po rozmrazení vyválejte, zpracujte do potřebného tvaru a nechejte kynout.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny