Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Nevyloupané ořechy zkažené - jak poznat, rozpoznat (vroucí voda)

Vložte ořechy na pár okamžiků do vroucí vody - ty, které vyplavou na povrch, můžete hodit rovnou do koše, jsou zkažené.

Kulaté volí oko bez použití pánve na volí oka - jak to udělat, co použít (cibule)

Formičku na volské oko v kuchyni spolehlivě nahradí velké kolečko cibule nebo papriky. Vložte jen do pánve a vyklepněte do něj vejce - volské oko bude předpisové a "formičku" nejen není třeba umývat, ale můžete ji sníst.

Omáčka sražená, zdrclá - jak, čím pomoci (led)

Když se vám srazí omáčka, přidejte do ní kostku ledu a zamíchejte.

Mrkev zvadlá, gumová - jak, čím pomoci, vrátit svěžest (voda, syrový brambor)

Zvadlé zelenině, například mrkvi, vrátíte původní křehkost, když ji ponoříte do studené vody společně s kolečkem syrové brambory.

Mapy, skvrny, fleky na nerezovém nádobí - jak, čím odstranit, zbavit se (citronová šťáva)

Na nerezovém nádoBí se často objevují nevzhledné mapy. Do litru vody přidejte tři lžíce citronové šťávy, roztok ohřejte a ponořte do něj nádobí. Poté omyjte vodou s pomocí houbičky.

Mapy, skvrny, fleky na nerezovém nádobí - jak, čím odstranit, bavit se (soda)

Na nerezovém nádobí se často objevují nevzhledné mapy. Do litru vody vmíchejte balíček jedlé sody, roztok ohřejte a ponořte do něj nádobí. Poté omyjte vodou s pomocí houbičky.

Jak rozlousknout pistácie, pistáciové oříšky (skořápka)

Otevřít pistácie někdy není jednoduché a většina lidí si pomáhá nehty nebo dokonce zuby, kterým to samozřejmě vůbec nesvědčí. Vhodnou pomůckou ale může být právě
pistáciová skořápka, lépe řečeno její polovina - po rozlousknuti jednoho oříšku ji použijte k otevření těch ostatních.

Šťáva ve sklenici, na dně sklenice zaschlá - jak, čím odstranit, zbavit se (rýže)

Zbytky sladké šťávy ze dna láhve snadno odstraníte rýží. Nasypejte dovnitř zhruba jednu lžíci, zalijte studenou vodou (v teplé by se rýže slepila), láhev uzavřete a důkladně protřepávejte. Lze přidat i prostředek na mytí nádobí

Mléko připálené v hrnci, pekáči - jak, čím zamezit, zabránit (sůl, cukr)

Aby se mléko nepřipálilo, je ideální ho lehce osolit, při pečení naopak osladit.

Teflonové pánve poškrábavé - jak, čím zamezit, předejít (papír)

Pokud uskladňujete pánve s nepřilnavým povrchem na sobě, položte mezi ně list papíru, aby se jejich povrch nepoškodil.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny