Potraviny a vaření
Mražení, zmrazování pečené, dušené ryby - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2345x
Ryby lze zmrazovat jen naprosto čerstvé. Pokud chcete zmrazovat rybu pečenou nebo dušenou, musíte ji rychle zchladit a zbavit kostí a kůže. Drobně pokrájenou a zakapanou citronem můžete uložit až na 2 měsíce.
Mražení, zmrazování bažanta - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3123x
Bažanta před uložením do mrazáku nechejte 4 dny viset v chladu, pak ho očistěte, osušte a křidélka a stehýnka přivažte k tělu. Konce kostí obalte alobalem. Můžete ho skladovat 3-4 měsíce. Rozmrazujte ho při pokojové teplotě 5-8 hodin.
Rozmrazování zvěřiny - jak to udělat, co použít (mléko)
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2244x
Zvěřina získá na chuti, jestliže ji rozmrazujete v mléce, maso zmrazené v celku nemá přesáhnout hmotnost 2 kg.
Mražení, zmrazování mletého masa - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3171x
Mleté syrové maso vkládejte do alobalu nebo do fólie tak, aby tvořilo nízký plát, a ihned uložte do mrazničky. Nedoporučuje se skladovat déle než 3 týdny. Po vyjmutí nerozmrazujte, ale ihned tepelně zpracujte.
Mražení, zmrazování upečeného masa - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2227x
Pečené maso můžete zmrazit v celku, v plátcích nebo kouscích. Praktičtější je zmrazit menší kousky, které vám umožní připravit rychlou teplou večeři. Libové hovězí a zvěřinu uchovávejte 2-3 měsíce, vepřové až 2 měsíce.
Číst dál: Mražení, zmrazování upečeného masa - jak to udělat
Mražení, zmrazování vývaru - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3163x
Masový nebo drůbeží vývar připravujte pro zmrazování ve formě silného koncentrátu, který před podáváním ředíte podle potřeby vodou. Maso, kosti a zeleninu vařte v malém množství vody. Vývar dejte vychladit, sejměte vrstvu tuku a pak můžete nalít do kostek na přípravu ledu.
Mražení, zmrazování hub - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2084x
Houby určené ke zmrazení musí být zcela čerstvé, pečlivě očištěné. Syrové se zmrazit nedají, a proto je buď předvařte (4-8 minut) nebo poduste se lžící sádla. Předvařené houby vydrží nejdéle 2 měsíce, dušené musíte spotřebovat do 3 týdnů. Vždy je okamžitě po dohotovení spotřebujte a zbytky neschovávejte!
Mražení, zmrazování zelí - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2584x
Zelí zmrazujte dušené. Dobu dušení tím zkrátíte o 10 minut a vynechejte slaninu a mouku na zahuštění. Takto připravené vydrží až 3 měsíce. Před podáváním ho ještě asi 15 minut doduste a během této doby zahustěte a okořeňte.
Mražení, zmrazování bylinek - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2221x
Zelené zahradní bylinky (pažitku, petrželku, libeček, bazalku, kerblík) důkladně operte, nadrob no nakrájejte a volně vsypejte do malých sáčků nebo kelímků, popř. do kostiček na led. Skladujte je 6 měsíců a do pokrmů je přidávejte zmrazené.
Mražení, zmrazování rebarbory, reveně - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 26. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3544x
Reveň oloupejte a pokrájejte na 2cm kousky. Zmrazujte bez přidání cukru na dobu až 6 měsíců. Jen částečně rozmrazenou dejte na těsto.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Mražení, zmrazování rajčat - jak to udělat
- Mražení, zmrazování polévkové zeleniny, zeleniny do polévky - jak to udělat
- Mražení, zmrazování křenu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování kopru - jak to udělat
- Mražení, zmrazování kedlubny - jak to udělat
- Mražení, zmrazování karotky, mrkve - jak to udělat
- Mražení, zmrazování hrášku - jak to udělat
- Mražení, zmrazování květáku - jak to udělat
- Mražení, zmrazování červené řepy - jak to udělat
- Mražení, zmrazování česneku - jak to udělat
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)