Potraviny a vaření
Neslazený mošt z hroznového vína - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3746x
Bobule hroznového vína otrháme z třapin, důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, nejlépe v nerezavé nádobě rozmačkáme a poté vylisujeme. Získanou šťávu necháme stát, dokud se kal neusadí. Čistý mošt scedíme přes plátno, přelijeme do lahví, uzavřeme a při teplotě 85 C sterilujeme 20 minut. Po vychladnutí uložíme na temném a suchém místě.
Sirup z hroznového vína, hroznů - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4850x
Sirup z hroznového vína - příprava: Hrozny opereme, otrháme z třapin a rozdrtíme. Drť necháme několik hodin na chladném místě, až pustí šťávu. Necháme ji překapat přes plátno, odměříme, přidáme odpovídající množství cukru a kyselinu citronovou rozpuštěnou v trošce hroznové šťávy a pomalu zahřejeme na teplotu 85 C.
Hroznový džem z domácí pekárny - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3300x
Hroznový džem z domácí pekárny - příprava: Kuličky vína opereme, vložíme do nádoby pekárny, přidáme cukr a zalijeme jablečnou a citronovou šťávou. Nastavíme program Džem (Jam nebo Zavařenina) a necháme jej proběhnout. Horký džem nalijeme do skleniček, dobře uzavřeme a na 10 minut otočíme dnem vzhůru.
Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2879x
Dětská hroznová marmeláda - příprava: Omyté kuličky vína rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Vylisovanou šťávu včetně dužniny nalijeme do hrnce a za častého míchání povaříme s ovocným cukrem do zhoustnutí. Nalijeme do skleniček, dobře uzavřeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru. Uložíme na chladné místo.
Číst dál: Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept
Marmeláda z hroznů, hroznového vína - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5039x
Marmeláda z hroznů - příprava: Otrhané a omyté kuličky hroznů rozemeleme nebo rozmixujeme a propasírujeme přes cedník, přidáme cukr a dále pokračujeme podle návodu na obalu želírovacího přípravku. Část protlaku z hroznů můžeme nahradit jiným ovocem.
Hroznové víno s jablky - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3140x
Hroznové víno s jablky - příprava: Oloupaná jablka rozčtvrtíme, zbavíme jaderníků a střídavě s kuličkami hroznového vína naskládáme do sklenic. Zalijeme vodou s rozpuštěným umělým sladidlem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Kompotované, zavařené celé hrozny - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2516x
Zavařené celé hrozny - příprava: Celé střapce hroznů důkladně propláchneme studenou vodou, necháme okapat a rozdělíme do sklenic. Zalijeme prochladlým cukerným nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C.
Barevný hroznový kompot - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2683x
Barevný hroznový kompot - příprava: Kuličky vína střídavě po vrstvách naskládáme do sklenic a zalijeme cukerným nálevem s kyselinou citronovou. Do každé sklenice přidáme asi 2 hřebíčky, uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 C.
Hruškový likér - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4786x
Hruškový likér - příprava: Hrušky oloupeme, vykrojíme stopky a jádřince a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do čtyřlitrové sklenice, zalijeme lihem nebo vodkou, přidáme vanilkový lusk, mandle, skořici a hřebíček, povážeme a necháme asi 10 dní stát. Občas sklenicí potřeseme. Cukr svaříme s 1 a 1/2 l vody, přidáme k hruškám a necháme stát dalších 14 dní, opět občas sklenicí potřeseme.
Hrušková přesnídávka - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2744x
Hrušková přesnídávka - příprava: Hrušky oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Vložíme je do kastrolu, zalijeme 1/2 l vody, rozvaříme a po částečném zchladnutí rozmixujeme. V druhém půllitru vody povaříme pudinkový prášek na kaši. Do hrušek přidáme cukr a pudinkovou kaši a ještě asi 8 minut společně povaříme.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Hruškový med - recept
- Hrušková povidla - recept
- Hrušková marmeláda s mátou - recept
- Hrušková marmeláda bez cukru - recept
- Hrušková marmeláda s želírovacím cukrem - recept
- Hruškový džem - recept
- Opilé hrušky - recept
- Hruškový kompot - recept
- Jablka zavařená ve vlastní šťávě - recept
- Zavařená jablka na štrůdl - recept
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)