Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Neslazený mošt z hroznového vína - recept

Bobule hroznového vína otrháme z třapin, důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, nejlépe v nerezavé nádobě rozmačkáme a poté vylisujeme. Získanou šťávu necháme stát, dokud se kal neusadí. Čistý mošt scedíme přes plátno, přelijeme do lahví, uzavřeme a při teplotě 85 C sterilujeme 20 minut. Po vychladnutí uložíme na temném a suchém místě.

Sirup z hroznového vína, hroznů - recept

Sirup z hroznového vína - příprava: Hrozny opereme, otrháme z třapin a rozdrtíme. Drť necháme několik hodin na chladném místě, až pustí šťávu. Necháme ji překapat přes plátno, odměříme, přidáme odpovídající množství cukru a kyselinu citronovou rozpuštěnou v trošce hroznové šťávy a pomalu zahřejeme na teplotu 85 C.

Číst dál: Sirup z hroznového vína, hroznů - recept

Hroznový džem z domácí pekárny - recept

Hroznový džem z domácí pekárny - příprava: Kuličky vína opereme, vložíme do nádoby pekárny, přidáme cukr a zalijeme jablečnou a citronovou šťávou. Nastavíme program Džem (Jam nebo Zavařenina) a necháme jej proběhnout. Horký džem nalijeme do skleniček, dobře uzavřeme a na 10 minut otočíme dnem vzhůru.

Číst dál: Hroznový džem z domácí pekárny - recept

Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept

Dětská hroznová marmeláda - příprava: Omyté kuličky vína rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Vylisovanou šťávu včetně dužniny nalijeme do hrnce a za častého míchání povaříme s ovocným cukrem do zhoustnutí. Nalijeme do skleniček, dobře uzavřeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru. Uložíme na chladné místo.

Číst dál: Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept

Marmeláda z hroznů, hroznového vína - recept

Marmeláda z hroznů - příprava: Otrhané a omyté kuličky hroznů rozemeleme nebo rozmixujeme a propasírujeme přes cedník, přidáme cukr a dále pokračujeme podle návodu na obalu želírovacího přípravku. Část protlaku z hroznů můžeme nahradit jiným ovocem.

Číst dál: Marmeláda z hroznů, hroznového vína - recept

Hroznové víno s jablky - recept

Hroznové víno s jablky - příprava: Oloupaná jablka rozčtvrtíme, zbavíme jaderníků a střídavě s kuličkami hroznového vína naskládáme do sklenic. Zalijeme vodou s rozpuštěným umělým sladidlem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Hroznové víno s jablky - recept

Kompotované, zavařené celé hrozny - recept

Zavařené celé hrozny - příprava: Celé střapce hroznů důkladně propláchneme studenou vodou, necháme okapat a rozdělíme do sklenic. Zalijeme prochladlým cukerným nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Kompotované, zavařené celé hrozny - recept

Barevný hroznový kompot - recept

Barevný hroznový kompot - příprava: Kuličky vína střídavě po vrstvách naskládáme do sklenic a zalijeme cukerným nálevem s kyselinou citronovou. Do každé sklenice přidáme asi 2 hřebíčky, uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Barevný hroznový kompot - recept

Hruškový likér - recept

Hruškový likér - příprava: Hrušky oloupeme, vykrojíme stopky a jádřince a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do čtyřlitrové sklenice, zalijeme lihem nebo vodkou, přidáme vanilkový lusk, mandle, skořici a hřebíček, povážeme a necháme asi 10 dní stát. Občas sklenicí potřeseme. Cukr svaříme s 1 a 1/2 l vody, přidáme k hruškám a necháme stát dalších 14 dní, opět občas sklenicí potřeseme.

Číst dál: Hruškový likér - recept

Hrušková přesnídávka - recept

Hrušková přesnídávka - příprava: Hrušky oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Vložíme je do kastrolu, zalijeme 1/2 l vody, rozvaříme a po částečném zchladnutí rozmixujeme. V druhém půllitru vody povaříme pudinkový prášek na kaši. Do hrušek přidáme cukr a pudinkovou kaši a ještě asi 8 minut společně povaříme.

Číst dál: Hrušková přesnídávka - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny