Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Vodní kámen na dně lahví - jak, čím vyčistit, odstranit (vaječné skořápky)

Pozůstatky vodního kamene na dně lahví: nasypte dovnitř nadrobno rozdrcené vaječné skořápky, energicky lahev protřepejte, nechte pár hodin odpočinout a pak ji dobře vypláchněte. Vnější stranu skla čistěte utěrkami, které nepouští chlupy. Vnitřek můžete vysušit vlažným vzduchem fénu na vlasy.

Šmouhy na skleničkách - jak, čím vyčistit, odstranit (ocet)

Charakteristické šmouhy na skleničkách budí pocit, že jsou špinavé. Vždycky je opláchněte vlažnou vodou, do které jste přidali trochu octa. Nechte je pak oschnout na vzduchu.

Skleničky lesklé, naleštěné - jak to udělat, co použít (soda)

Když chcete sklenky vyleštit, můžete je přetřít pastou vyrobenou ze sody a vody. Pak je omyjte ve studené vodě a hned utřete do sucha.

Skleničky lesklé, naleštěné - jak to udělat, co použít (čpavek)

Aby skleničky víc zářily a blýskaly se, do mycího přípravku přidejte pár kapek čpavku.

► Jak snadno vyloupat vlašské ořechy, vlašáky - tipy, rady, zkušenosti

Jádra vlašských ořechů zbavíme snadno skořápky, když ořechy v nádobě zalijeme vařící vodou a necháme stát pod pokličkou asi 15-20 minut. Pokud použijeme mléko, ořechy nebudou sklovité, ale krásně bílé. Mléko je tedy na snadnější vyloupání vlašáků lepší.

Pivní punč - jak připravit, udělat

V kastrolku povaříme 250 ml piva s kouskem citronové kůry a celé skořice. Mezitím z 1 bílku a 1 vrchovaté lžičky cukru ušleháme pevný sníh, přimícháme 1 žloutek a 1 lžičku citronové šťávy. Hmotu přendáme do vysoké sklenice a zalijeme svařeným pivem, z něhož jsme vyndali koření. Podáváme horké.

Bloody Mary - jak připravit, udělat

Do sklenice nalijeme 4 cl vodky, 1 cl citronové šťávy, 12 cl rajčatové šťávy, přidáme tabasko, worcesterskou omáčku, sůl, pepř a důkladně smícháme s ledem. Jako míchátko přidáme kousek celerové nati.

Brusinková vodka - jak připravit, udělat

Do hrnce nasypeme 150 g zralých brusinek, 60 g cukru a přidáme 2 lžíce vody. Zahříváme na mírném plameni, až se cukr úplně rozpustí a brusinky pustí narůžovělou šťávu. Horké přelijeme do široké skleněné nádoby, přidáme na špičku nože nastrouhané pomerančove kůry a zalijeme 0,7 l vodky.

Číst dál: Brusinková vodka - jak připravit, udělat

Jeřabinový likér - jak připravit, udělat

1 l jeřabin očistíme a v široké láhvi zalijeme 400 ml 70% lihu a 125 ml koňaku nebo brandy. Zavřeme a necháme 7 dní stát. Potom uvaříme z 1 l vody a 600 g cukru sirup a do vychladlého slijeme tekutinu z jeřabin, které ještě důkladně vymačkáme.

Číst dál: Jeřabinový likér - jak připravit, udělat

Pomerančový likér - jak připravit, udělat

15 menších chemicky neošetřených nebo pečlivě kartáčkem a horkou vodou odrbaných pomerančů oloupeme. Kůru zbavenou bílého vnitřku nakrájíme na nudličky a vložíme na dno široké láhve. Ze 2 pomerančů vylisujeme šťávu a nalijeme ji na kůru.

Číst dál: Pomerančový likér - jak připravit, udělat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny