Potraviny a vaření
Vodní kámen na dně lahví - jak, čím vyčistit, odstranit (vaječné skořápky)
Zveřejněno: čtvrtek 10. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2560x
Pozůstatky vodního kamene na dně lahví: nasypte dovnitř nadrobno rozdrcené vaječné skořápky, energicky lahev protřepejte, nechte pár hodin odpočinout a pak ji dobře vypláchněte. Vnější stranu skla čistěte utěrkami, které nepouští chlupy. Vnitřek můžete vysušit vlažným vzduchem fénu na vlasy.
Šmouhy na skleničkách - jak, čím vyčistit, odstranit (ocet)
Zveřejněno: čtvrtek 10. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2320x
Charakteristické šmouhy na skleničkách budí pocit, že jsou špinavé. Vždycky je opláchněte vlažnou vodou, do které jste přidali trochu octa. Nechte je pak oschnout na vzduchu.
Skleničky lesklé, naleštěné - jak to udělat, co použít (soda)
Zveřejněno: čtvrtek 10. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1785x
Když chcete sklenky vyleštit, můžete je přetřít pastou vyrobenou ze sody a vody. Pak je omyjte ve studené vodě a hned utřete do sucha.
Skleničky lesklé, naleštěné - jak to udělat, co použít (čpavek)
Zveřejněno: čtvrtek 10. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1886x
Aby skleničky víc zářily a blýskaly se, do mycího přípravku přidejte pár kapek čpavku.
► Jak snadno vyloupat vlašské ořechy, vlašáky - tipy, rady, zkušenosti
Zveřejněno: úterý 1. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 19723x
Jádra vlašských ořechů zbavíme snadno skořápky, když ořechy v nádobě zalijeme vařící vodou a necháme stát pod pokličkou asi 15-20 minut. Pokud použijeme mléko, ořechy nebudou sklovité, ale krásně bílé. Mléko je tedy na snadnější vyloupání vlašáků lepší.
Pivní punč - jak připravit, udělat
Zveřejněno: neděle 30. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2519x
V kastrolku povaříme 250 ml piva s kouskem citronové kůry a celé skořice. Mezitím z 1 bílku a 1 vrchovaté lžičky cukru ušleháme pevný sníh, přimícháme 1 žloutek a 1 lžičku citronové šťávy. Hmotu přendáme do vysoké sklenice a zalijeme svařeným pivem, z něhož jsme vyndali koření. Podáváme horké.
Bloody Mary - jak připravit, udělat
Zveřejněno: neděle 30. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2843x
Do sklenice nalijeme 4 cl vodky, 1 cl citronové šťávy, 12 cl rajčatové šťávy, přidáme tabasko, worcesterskou omáčku, sůl, pepř a důkladně smícháme s ledem. Jako míchátko přidáme kousek celerové nati.
Brusinková vodka - jak připravit, udělat
Zveřejněno: neděle 30. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2581x
Do hrnce nasypeme 150 g zralých brusinek, 60 g cukru a přidáme 2 lžíce vody. Zahříváme na mírném plameni, až se cukr úplně rozpustí a brusinky pustí narůžovělou šťávu. Horké přelijeme do široké skleněné nádoby, přidáme na špičku nože nastrouhané pomerančove kůry a zalijeme 0,7 l vodky.
Jeřabinový likér - jak připravit, udělat
Zveřejněno: neděle 30. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3251x
1 l jeřabin očistíme a v široké láhvi zalijeme 400 ml 70% lihu a 125 ml koňaku nebo brandy. Zavřeme a necháme 7 dní stát. Potom uvaříme z 1 l vody a 600 g cukru sirup a do vychladlého slijeme tekutinu z jeřabin, které ještě důkladně vymačkáme.
Pomerančový likér - jak připravit, udělat
Zveřejněno: neděle 30. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2351x
15 menších chemicky neošetřených nebo pečlivě kartáčkem a horkou vodou odrbaných pomerančů oloupeme. Kůru zbavenou bílého vnitřku nakrájíme na nudličky a vložíme na dno široké láhve. Ze 2 pomerančů vylisujeme šťávu a nalijeme ji na kůru.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Horká třešňová limonáda - jak připravit, udělat (třešňový džem, citronová šťáva)
- Nechutenství, nevolnost v letadle - jak, čím pomoci (víno)
- Šťáva z citrusů bez jadérek - jak získat, vymačkat bez použití odšťavňovače (jehlice)
- Více šťávy v citronech, pomerančích - jak to udělat, co použít (teplá voda)
- Uchovávání, skladování nakrájeného citronu v lednici - jak skladovat, uchovat (sklenice)
- Slupka na mandlích, oříšcích - jak sundat snadno a rychle (vlažná voda)
- Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát
- Čokoládové zákusky více provoněné - jak to udělat, co použít (káva, Amaretto)
- Lepení těstovin při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (olej)
- Hrudky v těstě - jak, čím zabránit, předejít vzniku (sůl)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)