Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jeřabinový kompot - jak připravit, udělat

Jeřabinový kompot - příprava: Vodu svaříme s cukrem, vložíme do ní odstopkované a dobře oprané jeřabiny a povaříme dosklovita. Poté jeřabiny vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme do sklenic. Zalijeme převařeným cukerným roztokem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Jeřabinový kompot - jak připravit, udělat

Ovocná přesnídávka - jak připravit, udělat

Ovocná přesnídávka - příprava: Ovoce očistíme, oloupeme, popř. vypeckujeme, pokrájíme, podlijeme půllitrem vody a rozvaříme. Pak směs rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme krystalový a vanilkový cukr, pudinkový prášek rozmíchaný ve 1/4 litru vody a povaříme dohusta.

Číst dál: Ovocná přesnídávka - jak připravit, udělat

Povidla z různých druhů ovoce - jak připravit, udělat

Povidla z různých druhů ovoce - příprava: Jablka a hrušky oloupeme a zbavíme jádřinců, švestky vypeckujeme a všechny druhy ovoce umeleme. Promícháme s octem a necháme do druhého dne rozležet. Pak za stálého míchání vaříme asi půl hodiny do zhoustnutí, přidáme cukr a rum a ještě 5 minut povaříme.

Číst dál: Povidla z různých druhů ovoce - jak připravit, udělat

Ovoce v rumu - jak připravit, udělat

Ovoce v rumu - příprava: Do 3-5 l sklenice vrstvíme ovoce tak, jak dozrává. Začneme jahodami, posypeme je cukrem a zalijeme rumem tak, aby byly akorát ponořeny. Pak postupně přidáváme třešně a další druhy ovoce a vždy je posypeme cukrem a zalijeme rumem.

Číst dál: Ovoce v rumu - jak připravit, udělat

Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat

Barevný míchaný kompot - příprava: Jahody očistíme, opereme a větší úhledně překrájíme. Nektarinky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Kiwi oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo na kolečka.

Číst dál: Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat

Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat

Drobné ovoce ve vlastní šťávě - příprava: Dobře vyzrálé, přebrané a očištěné drobné ovoce opereme a necháme dobře okapat. Potom ho skládáme buď promíchané, či po vrstvách, do sklenic a průběžně je prosypáváme jemným krystalovým cukrem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat

► Míchaný ovocný kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Míchaný ovocný kompot - příprava: Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky nebo na osminky a vložíme do vody okyselené kyselinou citronovou, aby nezhnědly. Švestky zbavíme stopek a vypeckujeme, víno otrháme.

Číst dál: ► Míchaný ovocný kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Domácí griotka - jak připravit, udělat

Domácí griotka - příprava: Višně opereme, odstopkujeme a vložíme do větší nádoby. Posypeme je cukrem, přidáme skořici a hřebíčky a necháme 6 týdnů kvasit. Pak přilijeme rum, zamícháme a necháme ještě 2 týdny uležet. Přecedíme a stočíme do lahví.

Číst dál: Domácí griotka - jak připravit, udělat

Višňové víno - jak připravit, udělat

Višňové víno - příprava: Do pětilitrové sklenice nasypeme oprané a odstopkované višně, zalijeme je vychladlým cukerným roztokem, uzavřeme nejlépe kvasnou zátkou a necháme na teplém místě (i na slunci) 6 týdnů kvasit. Pak víno stočíme a necháme ještě 4 týdny stát.

Číst dál: Višňové víno - jak připravit, udělat

Omáčka, masová šťáva slaná, přesolená - jak, čím pomoci, zbavit slanosti (cukr)

Pokud vám uteklo z pod ruky příliš mnoho soli do omáčky nebo šťávy, můžete to poopravit trochou cukru.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny