Potraviny a vaření
Jeřabinový kompot - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 15. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1907x
Jeřabinový kompot - příprava: Vodu svaříme s cukrem, vložíme do ní odstopkované a dobře oprané jeřabiny a povaříme dosklovita. Poté jeřabiny vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme do sklenic. Zalijeme převařeným cukerným roztokem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Ovocná přesnídávka - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 15. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1992x
Ovocná přesnídávka - příprava: Ovoce očistíme, oloupeme, popř. vypeckujeme, pokrájíme, podlijeme půllitrem vody a rozvaříme. Pak směs rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme krystalový a vanilkový cukr, pudinkový prášek rozmíchaný ve 1/4 litru vody a povaříme dohusta.
Povidla z různých druhů ovoce - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 15. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1771x
Povidla z různých druhů ovoce - příprava: Jablka a hrušky oloupeme a zbavíme jádřinců, švestky vypeckujeme a všechny druhy ovoce umeleme. Promícháme s octem a necháme do druhého dne rozležet. Pak za stálého míchání vaříme asi půl hodiny do zhoustnutí, přidáme cukr a rum a ještě 5 minut povaříme.
Číst dál: Povidla z různých druhů ovoce - jak připravit, udělat
Ovoce v rumu - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 15. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1886x
Ovoce v rumu - příprava: Do 3-5 l sklenice vrstvíme ovoce tak, jak dozrává. Začneme jahodami, posypeme je cukrem a zalijeme rumem tak, aby byly akorát ponořeny. Pak postupně přidáváme třešně a další druhy ovoce a vždy je posypeme cukrem a zalijeme rumem.
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 15. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2914x
Barevný míchaný kompot - příprava: Jahody očistíme, opereme a větší úhledně překrájíme. Nektarinky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Kiwi oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo na kolečka.
Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 15. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2967x
Drobné ovoce ve vlastní šťávě - příprava: Dobře vyzrálé, přebrané a očištěné drobné ovoce opereme a necháme dobře okapat. Potom ho skládáme buď promíchané, či po vrstvách, do sklenic a průběžně je prosypáváme jemným krystalovým cukrem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Číst dál: Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat
► Míchaný ovocný kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: sobota 15. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2128x
Míchaný ovocný kompot - příprava: Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky nebo na osminky a vložíme do vody okyselené kyselinou citronovou, aby nezhnědly. Švestky zbavíme stopek a vypeckujeme, víno otrháme.
Číst dál: ► Míchaný ovocný kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Domácí griotka - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 15. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3934x
Domácí griotka - příprava: Višně opereme, odstopkujeme a vložíme do větší nádoby. Posypeme je cukrem, přidáme skořici a hřebíčky a necháme 6 týdnů kvasit. Pak přilijeme rum, zamícháme a necháme ještě 2 týdny uležet. Přecedíme a stočíme do lahví.
Višňové víno - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 15. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3275x
Višňové víno - příprava: Do pětilitrové sklenice nasypeme oprané a odstopkované višně, zalijeme je vychladlým cukerným roztokem, uzavřeme nejlépe kvasnou zátkou a necháme na teplém místě (i na slunci) 6 týdnů kvasit. Pak víno stočíme a necháme ještě 4 týdny stát.
Omáčka, masová šťáva slaná, přesolená - jak, čím pomoci, zbavit slanosti (cukr)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3879x
Pokud vám uteklo z pod ruky příliš mnoho soli do omáčky nebo šťávy, můžete to poopravit trochou cukru.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Rizoto, polenta slaná, přesolená - jak, čím pomoci, zbavit slanosti (máslo)
- Polévka slaná, přesolená - jak, čím pomoci, zbavit slanosti (brambor)
- Rolování, svinování pečícího papíru před pečením - jak, čím zabránit, narovnat
- Připalování mléka ke dnu hrnce při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (talířek)
- Připalování mléka ke dnu hrnce při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (voda)
- Vytékání pěny z hrnce při vaření rýže - jak, čím zabránit, zamezit (olej)
- Páchnoucí, zapáchající prkénko na krájení - jak, čím odstranit, zbavit se zápachu (soda)
- Zápach při smažení pokrmů - jak, čím zabránit, předejít (jablko)
- Zápach při vaření květáku, kapusty - jak, čím odstranit, zabránit zápachu (citron)
- Zápach při vaření květáku, kapusty - jak, čím odstranit, zabránit zápachu (chleba)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)