Potraviny a vaření
Hrnce mastné, zamaštěné - jak, čím zbavit mastnoty, umýt (voda z těstovin)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4499x
Pro mytí hodně zamaštěných hrnců použijte vodu z uvařených těstovin. Škrob a teplota totiž vrátí hrncům lesk. Pak je musíte umýt běžným prostředkem na mytí nádobí.
Skladování, uchovávání piškotů - jak skladovat, aby nezvlhly (rýže)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3428x
Aby piškoty neztratily vůni a nezměkly vlhkem, vložte do krabice, dózy nebo sáčku, kde je skladujete, hrst rýžových zrnek.
Rozkrojení, půlení dortu před plněním nádivkou - jak rozpůlit snadno a jednoduše (nit)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2468x
Potřebujete nakrájet dort na vrstvy? Pro přesné krájení ve vodorovném směru si nožem jemně naznačte linii řezu a pak kolem dortu oviňte nylonovou nit, lehce utáhněte a dort se přepůlí na dvě části. Nakonec plňte nádivkou.
Krájení horkých zákusků - jak nakrájet, aby se nerozpadly (horká voda)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2073x
Je známo, že je třeba počkat, až zákusky vychladnou a teprve pak je porcovat. Pokud ale musíte naporcovat zákusek ihned, jakmile jej vyjmete z trouby, můžete mít celé kousky, aniž by se rozdrolily, pokud je budete krájet do sucha otřenou čepelí nože, který jste předtím nahřáli v horké vodě. To zopakujte před každým řezem.
Droždí došlo, nemáme ho - jak, čím nahradit (soda, jogurt)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8134x
Zůstali jste bez droždí? Tak smíchejte čtvrt lžičky sody se 125 g jogurtu. Není možné skladovat, použijte ihned.
Jak si vyrobit malé množství másla snadno a rychle (smetana, led)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1849x
Chybí vám máslo? Šlehejte smetanu spolu s několika kostkami ledu. Tuk se oddělí od tekutiny a utvoří oříšek čerstvého másla připraveného k použití.
Máslo v lednici páchnoucí, načichlé nežádoucí vůní - jak, čím pomoci, odstranit zápach (soda)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2955x
Pokud máslo uložené v ledničce načichlo nežádoucí vůní, vložte ho na dvě hodiny do šálku s vodou (samozřejmě studenou! ) a sodou v poměru dvě lžíce sody na půl litru vody. Po uplynutí této doby máslo opláchněte pod tekoucí vodou a použijte pro vaše úpravy!
Skladování, uchovávání tvrdých sýrů - jak uchovat, skladovat (víno)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2519x
Tvrdší sýry se uchovávají v kusu látky postříkané bílým vínem.
Skladování, uchovávání tvrdých sýrů - jak uchovat, skladovat (ocet)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2513x
Tvrdší sýry se uchovávají v kusu látky postříkané bílým octem.
Uchovávání, skladování tučných sýrů - jak skladovat, uchovávat (slaná voda, látka)
Zveřejněno: čtvrtek 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2431x
Tučné sýry můžete uchovat tak, že je znovu zakryjete lehkou látkou namočenou ve slané vodě.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Uchovávání mozarelly - jak skladovat, uchovávat (nálev, sůl)
- Mléko těžko stravitelné - jak, čím napomoci lepšímu trávení (soda, cukr)
- Kvalita zakoupeného oleje - jak ověřit, otestovat (peroxid)
- Krájení petrželky najemno - jak krájet, aby si uchovala co nejvíce vůně (nůžky)
- Uchovávání, skladování rajčatové šťávy - jak uchovávat, skladovat (olivový olej)
- Sundávání vláken z fazolí - jak sundat snadno a rychle
- Loupání rajčat ze slupky - jak oloupat snadno a rychle
- Houby při vařené tmavnou, hnědnou - jak, čím zabránit (ocet)
- Loupání vřelých brambor - jak oloupat, abychom se nepopálili
- Syrová cibule lehce stravitelná - jak to udělat, co použít (sůl, voda)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)