Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Hrnce mastné, zamaštěné - jak, čím zbavit mastnoty, umýt (voda z těstovin)

Pro mytí hodně zamaštěných hrnců použijte vodu z uvařených těstovin. Škrob a teplota totiž vrátí hrncům lesk. Pak je musíte umýt běžným prostředkem na mytí nádobí.

Skladování, uchovávání piškotů - jak skladovat, aby nezvlhly (rýže)

Aby piškoty neztratily vůni a nezměkly vlhkem, vložte do krabice, dózy nebo sáčku, kde je skladujete, hrst rýžových zrnek.

Rozkrojení, půlení dortu před plněním nádivkou - jak rozpůlit snadno a jednoduše (nit)

Potřebujete nakrájet dort na vrstvy? Pro přesné krájení ve vodorovném směru si nožem jemně naznačte linii řezu a pak kolem dortu oviňte nylonovou nit, lehce utáhněte a dort se přepůlí na dvě části. Nakonec plňte nádivkou.

Krájení horkých zákusků - jak nakrájet, aby se nerozpadly (horká voda)

Je známo, že je třeba počkat, až zákusky vychladnou a teprve pak je porcovat. Pokud ale musíte naporcovat zákusek ihned, jakmile jej vyjmete z trouby, můžete mít celé kousky, aniž by se rozdrolily, pokud je budete krájet do sucha otřenou čepelí nože, který jste předtím nahřáli v horké vodě. To zopakujte před každým řezem.

Droždí došlo, nemáme ho - jak, čím nahradit (soda, jogurt)

Zůstali jste bez droždí? Tak smíchejte čtvrt lžičky sody se 125 g jogurtu. Není možné skladovat, použijte ihned.

Jak si vyrobit malé množství másla snadno a rychle (smetana, led)

Chybí vám máslo? Šlehejte smetanu spolu s několika kostkami ledu. Tuk se oddělí od tekutiny a utvoří oříšek čerstvého másla připraveného k použití.

Máslo v lednici páchnoucí, načichlé nežádoucí vůní - jak, čím pomoci, odstranit zápach (soda)

Pokud máslo uložené v ledničce načichlo nežádoucí vůní, vložte ho na dvě hodiny do šálku s vodou (samozřejmě studenou! ) a sodou v poměru dvě lžíce sody na půl litru vody. Po uplynutí této doby máslo opláchněte pod tekoucí vodou a použijte pro vaše úpravy!

Skladování, uchovávání tvrdých sýrů - jak uchovat, skladovat (víno)

Tvrdší sýry se uchovávají v kusu látky postříkané bílým vínem.

Skladování, uchovávání tvrdých sýrů - jak uchovat, skladovat (ocet)

Tvrdší sýry se uchovávají v kusu látky postříkané bílým octem.

Uchovávání, skladování tučných sýrů - jak skladovat, uchovávat (slaná voda, látka)

Tučné sýry můžete uchovat tak, že je znovu zakryjete lehkou látkou namočenou ve slané vodě.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny