Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Rozkrojený citron - jak skladovat, uchovávat, aby si zachoval co nejvíce vitamínů

Rozkrojený citron ukládejte vždy na talířek řeznou plochou dolů - zabráníte tak okysličování, které má nepříznivý vliv na vitamin C.

Velké množství krájené cibule - jak urychlit, získat snadno a rychle

Potřebujete-li větší množství cibule, nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Bude to rychlejší než krájení.

Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)

Bramborové knedlíky nebudou oslizlé, když při vaření do vody nasypete trochu mouky.

Klepání masa, válení těsta bez použití paličky, válečku - jak to udělat, co použít (lahev vína)

Nemáte-li právě po ruce paličku na maso nebo váleček, jejich roli nouzově zastane čistá prázdná láhev od vína. Namoučená rozválí těsto, plátky masa s ní naklepete tak, aby se rovnoměrně propékaly.

Krupicový cukr z kostky cukru - jak udělat, co použít (lis na česnek)

Když do lisu vložíte kostku cukru a stisknete, vyrobíte si jednu lžičku krupicového cukru.

Příliš česneku v polévce - jak, čím zmírnit česnekovou chuť (petržel)

Je-li v polévce příliš mnoho česneku, do síťky nebo kovového sítka na čaj dejte petrželku a vložte ji do hrnce. Během pěti minut zneutralizuje nežádoucí chuť - pak ji vyjměte.

Citronová šťáva - jak získat jen malé množství šťávy tak, aby citron nevysychal a déle vydžel

Potřebujete-li jen pár kapek citronové šťávy, nemusíte kvůli tomu půlit celý citron, který potom po rozkrojení zbytečně osychá. Propíchněte citron ostrou špejlí a vymačkejte jen tolik šťávy, kolik potřebujete. Zbytek citronu zůstane uvnitř i nadále šťavnatý a déle čerstvý.

Forma na bábovku, koláče - čím vysypat kromě strouhanky (kokos)

Formu na bábovku vysypejte místo mouky kokosovou moučkou - bábovka tím získá výraznou chuť.

Jednoduchá drátěnka - jak udělat, vyrobit (alobal)

Potřebujete vyčistit zapečenou skvrnu ve skleněné míse, a nemáte drátěnku? Místo ní použijte alobal zmačkaný do kuličky.

Zbytky kávových zrn v mlýnku na kávu - jak odstranit a zároveň vyčistit a nabrousit nože mlýnku (rýže)

V mlýnku na zrnkovou kávu zůstávají zbytky a kvůli nim pak může káva chutnat hořce. Zbavíte se jich tak, že jednou za čas umelete šálek syrové bílé rýže - nejenže mlýnek vyčistí, ale navíc nabrousí ostří.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny