Potraviny a vaření
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
Zveřejněno: neděle 27. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4875x
Jestliže chceme zabránit hnití ovoce, je dobré ho vždy proložit několika stroužky česneku.
Kocovina - jak, čím zbrzdit účinky alkoholu (citronová šťáva)
Zveřejněno: sobota 26. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3140x
Před pitím alkoholu bychom si měli dát skleničku čisté vody s vitaminem C, který účinky alkoholu brzdí.
Ruce páchnoucí od česneku - jak, čím odstranit (voda)
Zveřejněno: středa 23. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3323x
Když krájíme nebo sekáme česnek, ruce obvykle zůstanou nasáklé jeho pachem. Abychom se ho zbavili, je dobré ruce omýt proudem studené vody, aniž bychom je mnuli či použili mýdlo.
Skladování česneku - jak vyrobit výtažek, výluh z česneku
Zveřejněno: středa 23. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2828x
Do skleněné lahve nasypeme 10 až 15 oloupaných stroužků česneku a zalijeme 120 ml olivového oleje. Necháme 30 dní odpočívat a poté používáme k ochucování pokrmů.
Skladování česneku - jak skladovat, uchovávat česnek v podobě prášku
Zveřejněno: středa 23. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2119x
Jestliže chceme česnek skladovat v prášku, oloupané stroužky opečeme dozlatova. Když jsou křupavé, sundáme je z ohně, necháme vychladnout a důkladně rozdrtíme. Výsledný prášek uskladníme v hermeticky uzavřené nádobě.
Olivy - jak, čím vylepšit chuť (česnek, paprika, majoránka)
Zveřejněno: středa 23. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3946x
Chuť oliv můžeme ozvláštnit tak, že je dáme do sklenice spolu se dvěma až třemi lehce rozmačkanými neoloupanými
stroužky česneku a přidáme špetku papriky a špetku majoránky.
Česnekový prášek - jak připravit, udělat snadno a jednoduše
Zveřejněno: středa 23. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3803x
Chceme-li si připravit česnekový prášek, je dobré nejprve nechat stroužky ztvrdnout několikaminutovým zahřátím v troubě a až poté rozemlít. U neslaných diet je česnekový prášek užitečnou přísadou pro zvýraznění chuti potravin.
Zápach z česneku na nožích - jak, čím odstranit (mrkev)
Zveřejněno: středa 23. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3572x
Jestliže nám na noži zůstane po česneku nepříjemný zápach, zakrojíme jím několikrát do syrové mrkve a aroma zmizí.
Jehněčí žebírka se zeleninou - recept
Zveřejněno: středa 23. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2565x
Jehněčí žebírka se zeleninou - příprava: Na pekáč dáme žebírka s rozmačkanými stroužky česneku, špetkou soli, majoránky a tymiánu, zrnky černého pepře, sklenicí červeného vína a sklenicí vody. Promícháme a necháme 35 minut v
Zelené tagliatelle se špenátem - recept
Zveřejněno: středa 23. březen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2528x
Zelené tagliatelle se špenátem - příprava: Špenát nakrájíme na menší kousky. Na velké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a 20 g másla. Přisypeme nakrájenou cibuli a oloupaný a nasekaný česnek. Smažíme na mírném ohni, dokud se cibule
Další rady a tipy v této kategorii:
- Tagliatelle s jogurtovou omáčkou - recept
- Humr s rýží - recept
- Česnek - jak uskladnit, uchovat zbylé stroužky pro další použití (olivový olej)
- Solená, slaná ryba - jak, čím jednoduše odsolit (mléko, česnek)
- Mletý česnek - jak, čím zabránit slepení, hrudkovatění (čočka)
- Česnek - jak, čím zjemnit jeho chuť (mléko)
- Tření česneku - jak to udělat, aby česnek v nádobě neklouzal (sůl)
- Česnek - jak snadno oloupat (voda)
- Česnek - Tinktura na odstranění česnekového zápachu z úst
- Česnek - jak vytvořit v pokrmu jemnou česnekovou příchuť
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)