Potraviny a vaření
Jablečný křen - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 24. leden 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2597x
Grilovaný losos s italskou čočkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 21. leden 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2481x
Grilovaný losos s italskou čočkou: čočku nasypte do hrnce a zalijte studenou vodou. Do plátna zabalte pár kuliček nového koření, celého pepře, bobkového listu a snítku rozmarýnu, pytlík vložte do hrnce s čočkou a vařte maximálně 30 minut. Mrkev, řapíkatý celer, šalotku, stroužek česneku a pórek nakrájejte na malé kostičky.
Číst dál: Grilovaný losos s italskou čočkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Česnekový konfit - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: úterý 19. leden 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4046x
Česnekový konfit - recept: dlaní pečlivě oddělte stroužky z palic česneku. Ostrým nožíkem ukrojte ze všech jejich konce a stroužky oloupejte. Do pánve vložte oloupané stroužky, přelijte olivovým olejem a za stálého míchaní restujte 12–18 minut (záleží na velikosti stroužků), dokud nebudou měkké, téměř uvařené, ale stále si ponechají tvar.
Číst dál: Česnekový konfit - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Kvalitní vývar - jak uvařit kuřecí, hovězí, zeleninový vývar - recept, posstup, tipy, zkušenosti
Zveřejněno: čtvrtek 14. leden 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3367x
Základem dobré polévky je kvalitní, poctivý a neuspěchaný vývar. Nejdříve pro vás máme několik obecnějších zásad. Rozhodně se jejich dodržování vyplatí! Maso vždy vkládáme do studené vody (zajistíme tak výluh aromatických látek do tekutiny). Nevaříme zprudka (necháváme jen „probublávat“ – maso zůstane šťavnaté a vývar není zakalený). Nudličky, kapání nebo masové knedlíčky se hodí jako zavářka čistých vývarových polévek.
► Pečený losos s brokolicí a bramborami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 14. leden 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2267x
Pečený losos s brokolicí a bramborami - recept: brambory uvaříme v osolené vodě, ne příliš do měkka. Brokolici povaříme v osolené vodě cca 3-4 minuty, aby nebyla příliš měkká. Lososa osolíme a posypeme provensálskými bylinkami. Zabalíme do alobalu a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 20 minut na cca 180-200 stupňů, záleží na troubě. Během pečení lososa zkontrolujeme, měl by být pěkně upečený, ale ne aby se rozpadal.
Jakou rýži použít na sushi, rýže vhodná na sushi - speciální itakomachi rýže
Zveřejněno: neděle 10. leden 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3838x
Na sushi se dá použít jakákoliv rýže, třeba basmati. Nejlepší je ale použít speciání itakomachi sushi rýži.
Číst dál: Jakou rýži použít na sushi, rýže vhodná na sushi - speciální itakomachi rýže
Hrudky v jíšce na zahuštění - jak se jim vyhnout?
Zveřejněno: pondělí 4. leden 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4564x
Do uzavíratelné sklenice dáme vodu a pak mouku. Uzavřeme. Sklenicí třeseme, aby se mouka rozmíchala. Odvíčkujeme a zalijeme do polévky či omáčky. V jíšce nebudou hrudky a nemusíte používat cedník.
Domácí bake rolls - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: středa 30. prosinec 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4566x
Domácí bake rolls - recept: Bagetu ostrým nožem nakrájejte na velmi tenká kolečka. V jedné misce rozmíchejte 4 lžíce olivového oleje s jemně sekaným rozmarýnem a dvěma prolisovanými stroužky česneku, ve druhé 4 lžíce oleje, lžíci sekané bazalky a lžíci jemně strouhaného parmezánu.
Číst dál: Domácí bake rolls - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Jak snadno a ryhle odstranit slupku z bramboru vařeného ve slupce do bramborového salátu - postup
Zveřejněno: středa 30. prosinec 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4055x
Pokud brambor před vařením naříznete dokola po menším obvodu a uvaříte, po schlazení slupku velmi snadno sloupnete z brambory. Podívejte se na video.
Marakujové marshmallow s aloí pravou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: neděle 29. listopad 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2341x
Marshmallow jsou žvýkací bonbony pěnovité konzistence, základem jejichž složení je cukr, želatina a voda. Podle následujícího receptu se obohacují o marakuju, která jim dodává exotickou chuť, a podávají se s plátky aloe pravé.
Číst dál: Marakujové marshmallow s aloí pravou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Další rady a tipy v této kategorii:
- Ovocný salát s aloí - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Rýže s krevetami a aloí - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Orientální kuřecí polévka s aloí - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Salát s aloí a kozím sýrem - recept postup, návod, příprava, suroviny
- Špenátový salát s jahodami a omáčkou s aloí - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Rajčatový salát se zálivkou z aloe - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Osvěžující nápoj s aloí - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Šťáva s aloí pro posílení organismu - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Očistný ranní nápoj z citronu - tipy, rady doporučení
- Jak rozdělit gril do zón, aby se maso správně ugrilovalo - postup, návod
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)