Potraviny a vaření
Jak, čím uhasit hořící olej na pánvi - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2414x
Když se olej na pánvi vznítí, uhasíme plameny pokličkou, kuchyňskou utěrkou nebo solí. Nikdy se nesmíme snažit uhasit plameny vodou.
Jaký olej používat na dochucování zeleninových salátů - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3312x
Na ochucování salátů se nejlépe hodí panenský olivový olej. Doporučujeme koupit několik druhů a občas je prostřídat.
Překvapí nás velká rozmanitost chutí, vůně a konzistence jednotlivých olejů, podle toho, z jakého místa pocházejí.
Jak poznáme, zda je olivový olej opravdu vyrobený z oliv - postup, návod
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2423x
Abychom zjistili, zda je olivový olej skutečně pouze z oliv, můžeme provést následující pokus: 2 lžíce oleje nalijeme do skleničky a přidáme několik kapek peroxidu vodíku. Pokud je olivový olej skutečně čistý, zezelená. Olej ze semen zrůžoví a arašídový olej získá pro změnu šedavou barvu.
Jak smažit hranolky, aby byly po usmažení křupavé a zlatavé - postup, návod
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3908x
Existuje několik spolehlivých způsobů, jak docílit toho, aby byly hranolky dokonalé - křehké uvnitř a zlatavé a křupavé
na povrchu. Brambory oškrabeme a nakrájíme na hranolky. Vložíme je do sáčku a přidáme 1 lžíci mouky. Sáček dobře uzavřeme a důkladně jím zatřeseme, aby se hranolky rovnoměrně obalily. Pak je osmažíme. Budou křupavé a zlatavé.
Jak to udělat, aby byly hranolky po usmažení křehké a křupavé - postup, návod
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3439x
Existuje několik spolehlivých způsobů, jak docílit toho, aby byly hranolky dokonalé - křehké uvnitř a zlatavé a křupavé
na povrchu. Brambory oškrabeme a nakrájíme na hranolky. Smažíme, dokud nezačnou zlátnout. Potom je vyndáme z oleje, necháme okapat a počkáme několik minut nebo i hodin, dokud nevychladnou. Před podáváním je dosmažíme ve velmi horkém oleji.
Jak docílit křupavých hranolků - postup, návod
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4170x
Existuje několik spolehlivých způsobů, jak docílit toho, aby byly hranolky dokonalé - křehké uvnitř a zlatavé a křupavé na povrchu. Oškrabané a nakrájené brambory dáme do mísy s dostatečným množstvím studené vody. Nejlepší je vodu několikrát vyměnit. Před smažením vodu slijeme a hranolky dobře osušíme papírovou utěrkou. Smažíme je ve velkém množství oleje. Během namočení se brambory na povrchu zbaví škrobu.
Jak obalovat smažené pokrmy, aby byly křupavější a nenasákly velké množství oleje, tuku - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4154x
Obalované pokrmy budou křupavější a méně nasáklé olejem, jestliže ke každému našlehanému vajíčku přidáme lžíci vody. Osmažené pokrmy položíme na savý papír, aby se zbavily přebytečného oleje.
Jak, čím vylepšit olej na fondue - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2071x
Chceme-li, aby pokrmy získaly originální chuť, osmažíme v oleji na fondue nejprve slaninu, několik stroužků česneku nebo jakoukoliv jinou potravinu, která se hodí k jídlu, jež budeme připravovat.
Jaký olej zvolit na smažení fondue - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3359x
V tomto případě budeme olej používat na smažení masa, ryb či plodů moře. Nejvhodnější jsou rostlinné oleje jemné
chuti a vůně. Olej rozehřejeme v nádoběna fondue a poté teplotu udržujeme na 180 C. Nádoba by měla být olejem zaplněná nejvíce do poloviny. Potraviny, které budeme smažit, musejí být suché, aby olej neprskal.
Jak poznáme, zjistíme teplotu zahřívaného oleje pomocí kousku chleba - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 20. únor 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2414x
Do oleje vhodíme kousek chleba. Pokud dopadne na dno pánve a nevyplave na povrch, je teplota nižší než 150 °C. Tato
teplota je na smažení příliš nízká. Pokud dopadne na dno a pomalu stoupá, má olej teplotu okolo 160 °C, což je teplota ideální na smažení zeleniny. Pokud kousek chleba rychle vyplave na povrch, dosahuje teplota oleje asi 180°C, takže můžeme smažit všechny druhy potravin. Pokud se chleba vůbec neponoří a rychle se smaží, má olej svou maximální teplotu, tedy okolo 190 °C.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak se vyhnout přehřátí oleje při smažení a jak následně olej ošetřit, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení
- Jak skladovat již použitý olej, aby se nezkazil a zachoval si svou chuť - tipy, rady, doporučení
- Jak skladovat větší množství oleje, aby olej nežluknul - tipy, rady, doporučení (cukr)
- Jak to udělat, co použít, aby se těstoviny při vaření neslepily - tipy, rady, doporučení (olivový olej)
- Jak to udělat, co použít, aby byly košíčky po upečení křupavé - tipy, rady, doporučení (arašídový olej)
- Jak upravit sušená rajčata před vařením, použitím do pokrmů - postup, návod
- Jak to udělat, co použít, aby měl domácí chléb křupavou kůrku - tipy, rady, doporučení (olej)
- Jak připravovat lépe stravitelné pikantní, pálivé pokrmy - tipy, rady, doporučení
- Jak, čím zvýraznit chuť sušeného ovoce - tipy, rady, doporučení (olivový olej)
- Jak správně smažit plátky masa a kdy ho solit, aby zůstalo šťavnaté - tipy, rady, doporučení
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)