Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak, čím uhasit hořící olej na pánvi - tipy, rady, doporučení

Když se olej na pánvi vznítí, uhasíme plameny pokličkou, kuchyňskou utěrkou nebo solí. Nikdy se nesmíme snažit uhasit plameny vodou.

Jaký olej používat na dochucování zeleninových salátů - tipy, rady, doporučení

Na ochucování salátů se nejlépe hodí panenský olivový olej. Doporučujeme koupit několik druhů a občas je prostřídat.
Překvapí nás velká rozmanitost chutí, vůně a konzistence jednotlivých olejů, podle toho, z jakého místa pocházejí.

Jak poznáme, zda je olivový olej opravdu vyrobený z oliv - postup, návod

Abychom zjistili, zda je olivový olej skutečně pouze z oliv, můžeme provést následující pokus: 2 lžíce oleje nalijeme do skleničky a přidáme několik kapek peroxidu vodíku. Pokud je olivový olej skutečně čistý, zezelená. Olej ze semen zrůžoví a arašídový olej získá pro změnu šedavou barvu.

Jak smažit hranolky, aby byly po usmažení křupavé a zlatavé - postup, návod

Existuje několik spolehlivých způsobů, jak docílit toho, aby byly hranolky dokonalé - křehké uvnitř a zlatavé a křupavé
na povrchu. Brambory oškrabeme a nakrájíme na hranolky. Vložíme je do sáčku a přidáme 1 lžíci mouky. Sáček dobře uzavřeme a důkladně jím zatřeseme, aby se hranolky rovnoměrně obalily. Pak je osmažíme. Budou křupavé a zlatavé.

Jak to udělat, aby byly hranolky po usmažení křehké a křupavé - postup, návod

Existuje několik spolehlivých způsobů, jak docílit toho, aby byly hranolky dokonalé - křehké uvnitř a zlatavé a křupavé
na povrchu. Brambory oškrabeme a nakrájíme na hranolky. Smažíme, dokud nezačnou zlátnout. Potom je vyndáme z oleje, necháme okapat a počkáme několik minut nebo i hodin, dokud nevychladnou. Před podáváním je dosmažíme ve velmi horkém oleji.

Jak docílit křupavých hranolků - postup, návod

Existuje několik spolehlivých způsobů, jak docílit toho, aby byly hranolky dokonalé - křehké uvnitř a zlatavé a křupavé na povrchu. Oškrabané a nakrájené brambory dáme do mísy s dostatečným množstvím studené vody. Nejlepší je vodu několikrát vyměnit. Před smažením vodu slijeme a hranolky dobře osušíme papírovou utěrkou. Smažíme je ve velkém množství oleje. Během namočení se brambory na povrchu zbaví škrobu.

Jak obalovat smažené pokrmy, aby byly křupavější a nenasákly velké množství oleje, tuku - tipy, rady, doporučení

Obalované pokrmy budou křupavější a méně nasáklé olejem, jestliže ke každému našlehanému vajíčku přidáme lžíci vody. Osmažené pokrmy položíme na savý papír, aby se zbavily přebytečného oleje.

Jak, čím vylepšit olej na fondue - tipy, rady, doporučení

Chceme-li, aby pokrmy získaly originální chuť, osmažíme v oleji na fondue nejprve slaninu, několik stroužků česneku nebo jakoukoliv jinou potravinu, která se hodí k jídlu, jež budeme připravovat.

Jaký olej zvolit na smažení fondue - tipy, rady, doporučení

V tomto případě budeme olej používat na smažení masa, ryb či plodů moře. Nejvhodnější jsou rostlinné oleje jemné
chuti a vůně. Olej rozehřejeme v nádoběna fondue a poté teplotu udržujeme na 180 C. Nádoba by měla být olejem zaplněná nejvíce do poloviny. Potraviny, které budeme smažit, musejí být suché, aby olej neprskal.

Jak poznáme, zjistíme teplotu zahřívaného oleje pomocí kousku chleba - tipy, rady, doporučení

Do oleje vhodíme kousek chleba. Pokud dopadne na dno pánve a nevyplave na povrch, je teplota nižší než 150 °C. Tato
teplota je na smažení příliš nízká. Pokud dopadne na dno a pomalu stoupá, má olej teplotu okolo 160 °C, což je teplota ideální na smažení zeleniny. Pokud kousek chleba rychle vyplave na povrch, dosahuje teplota oleje asi 180°C, takže můžeme smažit všechny druhy potravin. Pokud se chleba vůbec neponoří a rychle se smaží, má olej svou maximální teplotu, tedy okolo 190 °C.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny