Potraviny a vaření
Poplamenice z chlebového těsta - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2955x
Poplamenice pro 5–10 osob doba přípravy: samotná příprava 30 minut, kvašení 8–12 hodin, kynutí 1,5 hodiny, pečení zhruba 30 minut. Poplamenicemi se kdysi zkoušelo, jestli je už pec dostatečně vyhřátá na pečení chleba. Z chlebového těsta se vytvarovaly bochánky, občas s náplní ze sušených švestek nebo čerstvých švestek a jablek nakrájených na kostičky.
Číst dál: Poplamenice z chlebového těsta - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Vylepšené cuketové chipsy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2016x
Cuketové chipsy - recept: cukety opláchneme, oloupeme a nakrájíme na cca 1 cm kolečka. Do jedné mísy si rozkvedláme vajíčka, do druhé dáme rozdrcené cornflaksy a podle chuti přidáme italské koření nebo nastrouhaný parmezán. Cuketové kolečka namáčíme ve vajíčku, pak obalíme cornflaksy a ukladáme na plech vyložený vymazaným papírem. Dáme péct do vyhřáte trouby.
Číst dál: Vylepšené cuketové chipsy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Obalované makové buchty - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2465x
Obalované makové buchty - recept: Nejdřív rozjedeme kvasnice pro těsto. Do větší mísy nasypeme mouku a ke kraji mísy rozdrobíme kvasnice, posypeme je dvěma lžičkami cukru, zalejeme 100 ml vlažného mléka a lehce promícháme. Mísu překryjeme utěrkou a dáme na 30–60 minut na teplé místo – na topení či ke kamnům.
Číst dál: Obalované makové buchty - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Valentýnské perníčky ve tvaru srdce se sirobem (řepným sirupem) - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2417x
Valentýnské perníčky ve tvaru srdce se sirobem (řepným sirupem) - recept: Sladidlo či cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem, poté přidáme med a koření. Do této směsi vmícháme mouku se sodou. Vypracujeme těsto a pokud se nám zdá příliš řídké, můžeme ještě přidat mouku. Těsto necháme 30 minut odpočinout v lednici.
Lokše (bramborové placky) s mákem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2136x
Lokše (bramborové placky) s mákem - recept: Brambory uvařené ve slupce oloupeme, prolisujeme, přidáme sůl, mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto rozválíme na dlouhý váleček, který nakrájíme na stejně velké kousky. Každý kousek rozválíme na lokšu-placku a na rozehřáté plotně nebo plotýnce je upečeme.
Číst dál: Lokše (bramborové placky) s mákem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Mrkvový dort - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2431x
Mrkvový dort - recept: rozehřejeme troubu na 175 stupňů. Vyšleháme vejce, cukr a javorový sirup. Přidáme mouku, sodu, prášek a olej. Nakonec mrkev, ořechy a květy měsíčku. Nalejeme do dortové formy. Dáme do trouby a pečeme hodinu.
Číst dál: Mrkvový dort - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Levandulové sušenky ze špaldové mouky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2105x
Levandulové sušenky ze špaldové mouky - recept: levandulové sušenky ze špaldové mouky - recept: smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a levanduli. V mixéru mezitím promícháme sýr, limetkovou kůru a cukr. Rozpustíme všechno máslo, necháme chvilku vychladnout a přimícháme do krémové směsi. Postupně přidáváme vejce, mléko, limetkovou šťávu a olej.
Domácí müsli tyčinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4002x
Domácí müsli tyčinky - recept: Do velké mísy dáme tekutý med a jablečné pyré. To připravíme ze dvou pokrájených a oloupaných jablek, která rozvaříme v troše vody a pak rozmixujeme. Do směsi přidáme skořici. Řádně promícháme. Do mokré směsi přisypeme ovesné vločky, opět promícháme, žádná vločka nesmí zůstat suchá.
Číst dál: Domácí müsli tyčinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Ovocný koláč bez mouky (se škrobem) z borůvek a meruněk - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2195x
Ovocný koláč bez mouky z borůvek a meruněk - recept: meruňky vypeckujeme a nakrájíme na měsíčky, přidáme borůvky, lžíci škrobu a cukr. Vše promícháme a vysypeme na máslem vymazaného pekáče. Drobenku si připravíme smícháním mouky, curkru a prášku do pečiva a másla.
Rychlý nepečený mrkvový dort - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2102x
Rychlý nepečený mrkvový dort - recept: mrkev nakrájejte na menší kousky, vhoďte do mixéru a spolu s datlemi a vlašskými ořechy vše rozmixujte na co nejjemnější hmotu. Přidejte ostatní suroviny a pořádně je spolu smíchejte. Polevu vyrobíme rozmixováním kešu ořechů (bez vody), citronové šťávy a kokosového oleje.
Číst dál: Rychlý nepečený mrkvový dort - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady a tipy v této kategorii:
- Domácí ovocný nanuk (meruňkovo-jahodový) - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Vánoční puding - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Domácí ovocný nanuk rybízo-smetanový - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Sušené ovocné placky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Zeleninové krekry ze lnu, mrve a petžele - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Jablečný koláč s domácím pudinkem a brusinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Dýňové muffiny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Jak rozpůlit a odsemínkovat dýni hokaido snadno a rychle - postup, návod, tipy, rady, zkušenosti
- Bylinkový ledový čaj - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Vílí nápoj s ovocem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)