Potraviny a vaření
Rajčata nakládaná v olivovém oleji - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2001x
Rajčata nakládaná v olivovém oleji - recept: můžete se rozhodnout, zda nakládaná rajčata budeme chtít ve slupce či nikoliv. Pokud ne, pak nakrojíme rajčata kolem dokola, vložíme na dvě minuty do vroucí vody, vyjmeme a vložíme do studené vody. Pak půjdou slupky krásně odloupnout.
Kvašená nakládaná cuketa (cuketový pickles) - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4373x
Pickles je zelenina, která prošla mléčným kvašením. Můžeme kombinovat různé druhy podle barevnosti, nálady a podle fantazie dochucovat. Kvašená nakládaná cuketa (cuketový pickles) - recept: škrabkou na brambory nařežeme z cukety dlouhé tenké plátky, vložíme do velké mísy, prosolíme a necháme hodinu stát, aby z cukety pustila voda.
Kosmatice s květem černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2052x
Kosmatice s květem černého bezu - recept: vše kromě květů smícháme a vyrobíme si těstíčko. Rozpálíme si slunečnicový olej na pánvi (můžeme též použít fritovací hrnec), květy bezu vezmeme za stopku, ponoříme do těstíčka a přesuneme do rozpálené pánve s olejem. Pak nůžkami stopku odstřihneme. Smažíme z jedné strany dozlatova a pak otočíme.
Číst dál: Kosmatice s květem černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Máslové pracičky s čokoládovým krémem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1956x
Máslové pracičky s čokoládovým krémem - recept: v mixéru promícháme na vyšší rychlost máslo a cukr. Jakmile vznikne pěna, přidáme vejce, dužinu z vanilkového lusku a opět promixujeme. Přidáme mouku a sůl a promícháme nastavením pomalé rychlosti na mixéru než vznikne těsto.
Kdoulové pyré - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2956x
Kdoulové pyré - recept: umyté mišpule a kdoule dáme zvlášť do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka, trvá to zhruba 1,5 hodiny. Odřízneme stopku a bubáka, přepůlíme, vyjmeme jádřinec a propasírujeme přes síto. Pyré ještě chvíli povaříme s kořením a citronovou šťávou a kůrou.
Číst dál: Kdoulové pyré - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Kdoulový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2910x
Kdoulový kompot - recept: z kdoulí odstraníme stopku, bubáka a jadřinec. Kdoule rychle tmavne, takže ji okamžitě vložíme do octové nebo citronové vody, aby si uchovala barvu. Přidáme hřebíček, skořici a vanilkový lusk. Přivedeme k varu a krátce povaříme. Vařenou kdouli vkládáme do sklenic, přidáme celou skořici a vanilkový lusk.
Číst dál: Kdoulový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Hruška na víně - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2482x
Hruška na víně - recept: hrušky oloupeme, ale stopku ponecháme. Víno s cukrem a kořením dáme vařit, a až se cukr rozpustí, vložíme hrušky a vaříme do změknutí. Hrušky vyjmeme a necháme vychladnout. Obsah rendlíku necháme pomalu zredukovat na sirup, kterým hrušky poléváme.
Číst dál: Hruška na víně - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Rohlíky z žitné mouky, kruchovky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2990x
Rohlíky z žitné mouky, kruchovky - recept: do 200 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, osladíme a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme kmín, žloutek, kvásek, zbylé mléko, lžíci sádla a dobře promícháme. Vyklopíme na pomoučněný vál a ručně vypracujeme hladké těsto. Je-li moc tuhé, přilijeme trochu vody. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme alespoň 1 hodinu kynout.
Číst dál: Rohlíky z žitné mouky, kruchovky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Martiny, roháče, zahýbáky, vandrovnice, martinské rohlíky s makovou nádivkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2991x
Na svátek sv. Martina se v Čechách a na Moravě pekly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané též martiny, roháče, zahýbáky či vandrovnice. Bylo to pečivo z kynutého těsta, tvarované do rohlíčků. Dělaly se prázdné nebo nadívané různými náplněmi. Na sv. Martina končila čeleď sjednanou službu a hledala si nového hospodáře a toto pečivo dostávala na odchodnou (proto se jim říkalo vandrovnice).
Dýňový dezert - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 3. září 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3758x
Dýňový dezert - recept: na mírném plameni rozpustíme v rendlíku 1 lžíci másla, až začne mírně hnědnout. Necháme vychladnout, vlijeme mléko a do vlažné směsi přidáme 4 lžíce cukru a droždí, promícháme a necháme 10 minut v teple, až vzejde kvásek.
Číst dál: Dýňový dezert - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady a tipy v této kategorii:
- Poplamenice z chlebového těsta - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Vylepšené cuketové chipsy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Obalované makové buchty - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Valentýnské perníčky ve tvaru srdce se sirobem (řepným sirupem) - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Lokše (bramborové placky) s mákem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Mrkvový dort - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Levandulové sušenky ze špaldové mouky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Domácí müsli tyčinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Ovocný koláč bez mouky (se škrobem) z borůvek a meruněk - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Rychlý nepečený mrkvový dort - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)