Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Rajčata nakládaná v olivovém oleji - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rajčata nakládaná v olivovém oleji - recept: můžete se rozhodnout, zda nakládaná rajčata budeme chtít ve slupce či nikoliv. Pokud ne, pak nakrojíme rajčata kolem dokola, vložíme na dvě minuty do vroucí vody, vyjmeme a vložíme do studené vody. Pak půjdou slupky krásně odloupnout.

Číst dál: Rajčata nakládaná v olivovém oleji - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kvašená nakládaná cuketa (cuketový pickles) - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Pickles je zelenina, která prošla mléčným kvašením. Můžeme kombinovat různé druhy podle barevnosti, nálady a podle fantazie dochucovat. Kvašená nakládaná cuketa (cuketový pickles) - recept: škrabkou na brambory nařežeme z cukety dlouhé tenké plátky, vložíme do velké mísy, prosolíme a necháme hodinu stát, aby z cukety pustila voda.

Číst dál: Kvašená nakládaná cuketa (cuketový pickles) - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kosmatice s květem černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kosmatice s květem černého bezu - recept: vše kromě květů smícháme a vyrobíme si těstíčko. Rozpálíme si slunečnicový olej na pánvi (můžeme též použít fritovací hrnec), květy bezu vezmeme za stopku, ponoříme do těstíčka a přesuneme do rozpálené pánve s olejem. Pak nůžkami stopku odstřihneme. Smažíme z jedné strany dozlatova a pak otočíme.

Číst dál: Kosmatice s květem černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Máslové pracičky s čokoládovým krémem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Máslové pracičky s čokoládovým krémem - recept: v mixéru promícháme na vyšší rychlost máslo a cukr. Jakmile vznikne pěna, přidáme vejce, dužinu z vanilkového lusku a opět promixujeme. Přidáme mouku a sůl a promícháme nastavením pomalé rychlosti na mixéru než vznikne těsto.

Číst dál: Máslové pracičky s čokoládovým krémem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kdoulové pyré - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kdoulové pyré - recept: umyté mišpule a kdoule dáme zvlášť do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka, trvá to zhruba 1,5 hodiny. Odřízneme stopku a bubáka, přepůlíme, vyjmeme jádřinec a propasírujeme přes síto. Pyré ještě chvíli povaříme s kořením a citronovou šťávou a kůrou.

Číst dál: Kdoulové pyré - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kdoulový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kdoulový kompot - recept: z kdoulí odstraníme stopku, bubáka a jadřinec. Kdoule rychle tmavne, takže ji okamžitě vložíme do octové nebo citronové vody, aby si uchovala barvu. Přidáme hřebíček, skořici a vanilkový lusk. Přivedeme k varu a krátce povaříme.   Vařenou kdouli vkládáme do sklenic, přidáme celou skořici a vanilkový lusk.

Číst dál: Kdoulový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Hruška na víně - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Hruška na víně - recept:   hrušky oloupeme, ale stopku ponecháme. Víno s cukrem a kořením dáme vařit, a až se cukr rozpustí, vložíme hrušky a vaříme do změknutí. Hrušky vyjmeme a necháme vychladnout. Obsah rendlíku necháme pomalu zredukovat na sirup, kterým hrušky poléváme.

Číst dál: Hruška na víně - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rohlíky z žitné mouky, kruchovky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rohlíky z žitné mouky, kruchovky - recept:   do 200 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, osladíme a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme kmín, žloutek, kvásek, zbylé mléko, lžíci sádla a dobře promícháme. Vyklopíme na pomoučněný vál a ručně vypracujeme hladké těsto. Je-li moc tuhé, přilijeme trochu vody. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme alespoň 1 hodinu kynout.

Číst dál: Rohlíky z žitné mouky, kruchovky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Martiny, roháče, zahýbáky, vandrovnice, martinské rohlíky s makovou nádivkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Na svátek sv. Martina se v Čechách a na Moravě pekly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané též martiny, roháče, zahýbáky či vandrovnice. Bylo to pečivo z kynutého těsta, tvarované do rohlíčků. Dělaly se prázdné nebo nadívané různými náplněmi. Na sv. Martina končila čeleď sjednanou službu a hledala si nového hospodáře a toto pečivo dostávala na odchodnou (proto se jim říkalo vandrovnice).

Číst dál: Martiny, roháče, zahýbáky, vandrovnice, martinské rohlíky s makovou nádivkou - recept, postup,...

Dýňový dezert - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Dýňový dezert - recept: na mírném plameni rozpustíme v rendlíku 1 lžíci másla, až začne mírně hnědnout. Necháme vychladnout, vlijeme mléko a do vlažné směsi přidáme 4 lžíce cukru a droždí, promícháme a necháme 10 minut v teple, až vzejde kvásek.

Číst dál: Dýňový dezert - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny