Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Co dělat s vlhkostí v přihrádce na zeleninu v ledničce, lednici

Do přihrádky v ledničce určenou pro zeleninu dejte na dno papírovou utěrkou nebo ubrousky. Zelenina zůstane podstatně déle čerstvá a svěží, protože papír nasákne všechnu přebytečnou vlhkost. V přihrádce na zeleninu se vám také nebudou tolik šířit plísně. 

Čím nahradit vejce v koláči

Pečete narychlo koláč a zjistili jste, že máte doma málo vajec? Nic neni ztraceno! Vejce můžete bez problémů nahradit neutrálnim octem, napřiklad bilým vinným nebo jablečným, do kterého přidáte špetku soli. Misto jednoho vejce dejte do těsta jednu lžíci octa se solí. Po upečeni ocet v koláči nebude překvapivě vůbec cítit. 

Jak snadno oloupat kiwi

Abyste si chuť kiwi opravdu vychutnali, plod chvíli převalujte v dlaních. Pokud se slupka špatně loupe, ponořte plod na půt minuty do vroucí vody a pak to zkuste znovu. Místo loupání kiwi také můžete plod přeříznout na polovinu a dutinu vydlabat malou kávovou lžičkou podobně jako vejce na měkko. 

Jak udělat muffiny nadýchané a křehké

Při pečení muffinů dejte do trouby misku s vodou. Muffiny tak nebudou ztrácet vlhkost a budou křehké a nadýchané. 

Dietní lívance, dietní vafle

Kdo by neměl rád voňavé čerstvé lívance nebo nadýchané vafle potřené třeba marmeládou  a posypané moučkovým cukrem? Ti, kdo bedlivě sledují množství spotřebovaných kalorií, mohou snadno nějaké ušetřit, pokud při přípravě palačinkového těsta nahradí minimálně polovinu másla smetanou na vaření nebo mlékem. Potom vafle či lívance upečte jako obvykle. Budou mít méně kalorií a na chuti jim to nijak neubere.

Jak zabránit lámání polevy při krájení dortu

Když krájíte dort a poleva se vám pod nožem drolí, tak to naštve. Předejdete tomu, když pod polevu rozetřete trochu ovoceného nebo čokoládového jogurtu.

Jak vylepšit suchý koláč, moučník z třeného těsta

Koláč z třeného těsta postupně vysychá a není tak dobrý. Tady pomůže malý trik - moučník potřete mlékem a na 5 minut vložte do trouby (vyhřáté na teplotu maximálně 180 °C). Potom bude koláč zase hezky šťavnatý a chutnat jako právě upečený.

Mražené banánové pyré do koktejlů, dortových náplní

Narazili jste v obchodě na dobré (tedy nepřezrálé, nenačemalé a nepoškozené) banány za sníženou cenu? Vyplatí se je koupit. Doma banány oloupejte, rozmixujte a vzniklé pyré dejte zmrazit do nádoby na výrobu ledových kostek. Potom můžete kdykoli odebíratjednotlivé banánové kostky a používat je například do mléčných koktejlů, ovocných nápojů či dortových náplní.

Jak neudělat žmolky při rozpouštění čokolády v mikrovlnce

Připravujete-li polevu v mikrovlnce, čokoláda se až příliš rychle ohřeje a zůstanou v ní většinou žmolky. Vodní lázeň je zase dost pracná. Nejlepší je dát kousky čokolády na vaření nebo polevy do misky a tu postavit na ohřívací desku kávovaru. Tak se vám poleva zaručeně povede.

Jak nakrájet žampiony na plátky snadno a rychle

Větši žampiony nemusite krájet nožem, mnohem rychleji vám to půjde s kráječem na vejce.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny