Potraviny a vaření
Co dělat s vlhkostí v přihrádce na zeleninu v ledničce, lednici
Zveřejněno: úterý 25. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6727x
Do přihrádky v ledničce určenou pro zeleninu dejte na dno papírovou utěrkou nebo ubrousky. Zelenina zůstane podstatně déle čerstvá a svěží, protože papír nasákne všechnu přebytečnou vlhkost. V přihrádce na zeleninu se vám také nebudou tolik šířit plísně.
Čím nahradit vejce v koláči
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8702x
Pečete narychlo koláč a zjistili jste, že máte doma málo vajec? Nic neni ztraceno! Vejce můžete bez problémů nahradit neutrálnim octem, napřiklad bilým vinným nebo jablečným, do kterého přidáte špetku soli. Misto jednoho vejce dejte do těsta jednu lžíci octa se solí. Po upečeni ocet v koláči nebude překvapivě vůbec cítit.
Jak snadno oloupat kiwi
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7950x
Abyste si chuť kiwi opravdu vychutnali, plod chvíli převalujte v dlaních. Pokud se slupka špatně loupe, ponořte plod na půt minuty do vroucí vody a pak to zkuste znovu. Místo loupání kiwi také můžete plod přeříznout na polovinu a dutinu vydlabat malou kávovou lžičkou podobně jako vejce na měkko.
Jak udělat muffiny nadýchané a křehké
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6108x
Při pečení muffinů dejte do trouby misku s vodou. Muffiny tak nebudou ztrácet vlhkost a budou křehké a nadýchané.
Dietní lívance, dietní vafle
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7785x
Kdo by neměl rád voňavé čerstvé lívance nebo nadýchané vafle potřené třeba marmeládou a posypané moučkovým cukrem? Ti, kdo bedlivě sledují množství spotřebovaných kalorií, mohou snadno nějaké ušetřit, pokud při přípravě palačinkového těsta nahradí minimálně polovinu másla smetanou na vaření nebo mlékem. Potom vafle či lívance upečte jako obvykle. Budou mít méně kalorií a na chuti jim to nijak neubere.
Jak zabránit lámání polevy při krájení dortu
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4782x
Když krájíte dort a poleva se vám pod nožem drolí, tak to naštve. Předejdete tomu, když pod polevu rozetřete trochu ovoceného nebo čokoládového jogurtu.
Jak vylepšit suchý koláč, moučník z třeného těsta
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6749x
Koláč z třeného těsta postupně vysychá a není tak dobrý. Tady pomůže malý trik - moučník potřete mlékem a na 5 minut vložte do trouby (vyhřáté na teplotu maximálně 180 °C). Potom bude koláč zase hezky šťavnatý a chutnat jako právě upečený.
Mražené banánové pyré do koktejlů, dortových náplní
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4791x
Narazili jste v obchodě na dobré (tedy nepřezrálé, nenačemalé a nepoškozené) banány za sníženou cenu? Vyplatí se je koupit. Doma banány oloupejte, rozmixujte a vzniklé pyré dejte zmrazit do nádoby na výrobu ledových kostek. Potom můžete kdykoli odebíratjednotlivé banánové kostky a používat je například do mléčných koktejlů, ovocných nápojů či dortových náplní.
Jak neudělat žmolky při rozpouštění čokolády v mikrovlnce
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6564x
Připravujete-li polevu v mikrovlnce, čokoláda se až příliš rychle ohřeje a zůstanou v ní většinou žmolky. Vodní lázeň je zase dost pracná. Nejlepší je dát kousky čokolády na vaření nebo polevy do misky a tu postavit na ohřívací desku kávovaru. Tak se vám poleva zaručeně povede.
Jak nakrájet žampiony na plátky snadno a rychle
Zveřejněno: pondělí 24. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8722x
Větši žampiony nemusite krájet nožem, mnohem rychleji vám to půjde s kráječem na vejce.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak zabránit zčernání žampionu
- ► Jak dlouho skladovat žampiony v ledničce
- Jak zbavit sýr přebytečné vlhkosti
- Jak udržet sýr co nejdéle čerstvý a chutný
- Jak nastavit šťávu na maso když jí není dostatek
- Jak udělat drůbeží maso křehčí a křupavější
- Jak udělat vepřové kotlety šťavnaté, šťavnětější
- Jak odlepit korpus dortu od formy
- Jak vyčistit staré vařečky aby vypadaly jak nové
- Jak rozdrtit česnek bez lisu
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)