Potraviny a vaření
► Strouhání do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 26. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1948x
Strouhání do polévky - příprava: Prosetou mouku nasypte na vál, přidejte vejce a vypracujte hodně tuhé těsto. Pak ho nastrouhejte na hrubém struhadle a nechte rozprostřené na vále zaschnout. Zaschlé strouhání vařte asi 5 minut.
Číst dál: ► Strouhání do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Špenátové knedlíčky do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 26. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1543x
Špenátové knedlíčky do polévky - příprava: Kousek slaniny nakrájejte na kostečky a rozpusťte. Po vychladnutí ji utřete se solí a žloutky, přidejte uvařený, prolisovaný špenát, pepř, z bílků sníh a podle potřeby strouhanou housku. Z těsta dělejte malé knedlíčky a zavařte je do polévky.
Číst dál: ► Špenátové knedlíčky do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Kapání do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 26. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1531x
Kapání do polévky - příprava: Do osolené mouky nalijte v mléce umíchané vajíčko a připravte si řídké těstíčko. Lijte ho přes vidličku do vařící polévky. Kapání vařte v polévce 4 minuty.
Číst dál: ► Kapání do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Jahodové tiramisu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 26. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1653x
Jahodové tiramisu - příprava: Jahody opláchněte a nechte důkladně okapat. Asi 15 kusů si odložte na ozdobení. Zbylé jahody pokrájejte na menší kousky a odložte do lednice. V misce důkladně vyšlehejte žloutky s práškovým cukrem. Žloutkovou pěnu smíchejte s mascarpone a odložte do lednice.
Číst dál: ► Jahodové tiramisu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Jednoduchá domácí citronová zmrzlina - recept, postup, příprava, suroviny
Zveřejněno: čtvrtek 25. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2791x
Domácí citronová zmrzlina na vodovém základu: 1/4 l studené vody (nebo džusu), 30 dkg cukru a 1/4 l citronové šťávy promícháme, procedíme a dáme zmrznout. Stejně tak si připravíme také jahodovou, rybízovou a malinovou zmrzlinu. Ovoce nejdříve vymačkáme a pak odměříme.
► Zeleninové špízy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 25. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1655x
Zeleninové špízy - příprava: Kukuřičné klasy očistěte a uvařte je v osolené horké vodě. Poté je nakrájejte na špalíčky dlouhé asi 3 cm. Papriky nakrájejte na čtverečky, šalotky překrojte napůl a rozeberte na plátky, cuketu nakrájejte na kolečka. Střídavě napichujte na grilovací jehly kolečka cukety, kukuřice, paprik, šalotky a kuličky cherry rajčátek.
Číst dál: ► Zeleninové špízy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Kuřecí prsa v bylinkové marinádě - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 25. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1757x
Kuřecí prsa v bylinkové marinádě - příprava: Kuřecí prsa očistěte a každé prso rozřízněte na dva tenčí plátky. V misce smíchejte olivový olej, bylinky, citronovou šťávu, sůl a pepř. Do marinády naložte kuřecí prsa na dvě hodiny. Maso grilujte asi 5 minut z každé strany a během grilování ho potírejte marinádou. Podávejte s čerstvou nebo grilovanou zeleninou.
► Grilované lilky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 25. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1913x
Grilované lilky - příprava: Lilky nakrájejte na plátky a osolte, abyste je zbavili hořké chuti. V malé misce smíchejte olivový olej a drcený česnek. Přidejte mletý barevný pepř, lístečky rozmarýnu a promíchejte. Plátky lilku vysušte papírovým ubrouskem a potřete jej připravenou směsí. Lilek grilujte z obou stran. Hotový lilek podávejte samostatně nebo jako přílohu k masu. Podobně můžete připravit i jinou zeleninu - papriku, cibulky, žampiony a další.
Číst dál: ► Grilované lilky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Špenátový závin s nivou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pondělí 22. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1781x
Špenátový závin s nivou - příprava: Na másle krátce opečte 3 pokrájené stroužky česneku, přidejte 300 g mraženého listového špenátu, 3 lžíce smetany ke šlehání, osolte a přiklopené poduste doměkka. Prochladlou náplň promíchejte se 150 g rozdrobené nivy a rozložte na vyválené listové těsto, sviňte a závin potřete vajíčkem.
Číst dál: ► Špenátový závin s nivou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Brokolicový slaný koláč - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pondělí 22. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2035x
Brokolicový slaný koláč - příprava: Troubu předehřejte na 175 °C. Těsto rozválejte na velikost koláčové formy a vložte dovnitř. Těsto propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír, vsypte hrst suchých fazolí na zatížení a dejte do trouby na 10 minut předpéct. Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte v páře do poloměkka.
Číst dál: ► Brokolicový slaný koláč - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak zabránit sražení omáčky při vaření (prášek do pečiva)
- Jak zabránit zašpinění kuchyňské linky při šlehání šlehačky (kryt na nádobu)
- Jak upravit fazolové lusky jako přílohu k masu - postup, příprava
- Čím vylepšit těsto na palačinky (pistácie)
- Jak uchovat zbytek nepoužité smetany (mrazák)
- Jemné sýrové chipsy k polévce - příprava, postup
- Čím vylepšit cheesecake (poleva)
- Nač si dát pozor při přípravě domácí tatarky
- Čím nahradit jíšku v polévce, omáčce (bramborová kaše v prášku)
- Čím nahradit jíšku v polévce, omáčce (ovesné vločky)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)