Potraviny a vaření
Jak ohřívat párky aby nepopraskaly (pařák)
Zveřejněno: pondělí 22. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3514x
Nechcete-li, aby vám jemné párky při ohřívání popraskaly, ohřívejte je v páře.
Poctivý grog jako pro námořníky - postup, příprava
Zveřejněno: čtvrtek 18. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2023x
Poctivý grog jako pro námořníky: Pokud chcete vyzkoušet tradiční grog námořníků, pak do 2 dcl studené vody dejte hřebíček, skořici a citronovou šťávu a vše přiveďte k varu. Chvíli povařte, sceďte, nalijte do sklenice a přidejte rum. Oslaďte cukrem dle chuti.
Domácí pečený čaj - postup, příprava
Zveřejněno: čtvrtek 18. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2340x
Domácí pečený čaj: Libovolné ovoce omyjte, nakrájejte na kousky, přidejte koření (hřebíček, skořice, badyán), promíchejte, rozložte na plech a pečte 10 minut v troubě. Přidejte cukr a dle chuti lze přilít rum. Pečte dalších cca 20 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Poté vše rozdělte do skleniček, obraťte dnem vzhůru, sterilujte.
Jak upéct závin dozlatova a dokřupava (tuk)
Zveřejněno: čtvrtek 18. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2895x
Na závěr pečení závin potřete místo rozšlehaným vajíčkem rozpuštěným tukem. Získá zlatou barvu a báječnou krustu.
Jak vařit zeleninu, aby neztratila aroma (bylinkový olej)
Zveřejněno: čtvrtek 18. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2026x
Po uvaření přidejte k zelenině trochu bylinkového oleje - bude aromatičtější, než když ji pouze podusíte ve vodě.
Jak zabránit lámání křehkého těsta při válení (teplota, voda)
Zveřejněno: čtvrtek 18. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2422x
Křehké těsto se vám při válení stále láme? Pak ho znovu spojte a ještě chvíli nechte odpočinout při pokojové teplotě, možná bylo jen příliš studené. Pokud bylo moc suché, zapracujte do těsta 1-2 lžičky studené vody.
Kapusta k masu trochu jinak - postup, příprava
Zveřejněno: čtvrtek 18. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2042x
Kapusta k masu jednou trochu jinak: Kapustu pokrájejte na 1-2 centimetrové nudličky, dejte ji krátce blanšírovat, nechte ji okapat a potom ji rozložte na pečící plech. Pokapejte ji olivovým olejem a dejte grilovat do trouby.
Pečené rýžové kuličky do polévky - postup, příprava
Zveřejněno: čtvrtek 18. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1893x
Pečené rýžové kuličky do polévky: Smíchejte 250 g vařené rýže basmati a 150 g strouhaného parmezánu. Z těsta vytvořte malé kuličky, obalte je v rozkvedlaném vajíčku a strouhance. Ve fritéze je upečte dozlatova. Chutnají skvěle ke krémové tomatové polévce.
Zeleninové chipsy z vlastní trouby - postup, příprava
Zveřejněno: čtvrtek 18. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1897x
Zeleninové chipsy z vlastní trouby: Pokud si hlídáte svoji váhu, ale nedokážete se vzdát večerního mlsání, vyzkoušejte zeleninové chipsy. Snadno je uděláte ve své kuchyni. Vhodnou surovinou je třeba cuketa, kterou nakrájíte na tenčí plátky, zakapete olejem, posypete hrubou solí a upečete v troubě na pečicím papíru dokřupava.
Zdravé zeleninové hranolky s tvarohem - postup, příprava
Zveřejněno: čtvrtek 18. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2008x
Zdravé zeleninové hranolky s tvarohem: Smíchejte nízkotučný tvaroh s bylinkami, směs dochuťte špetkou mořské soli a česnekem. Do dipu si namáčejte kousky zeleniny (ideální je nakrájet si je do tvaru hranolků). Výborná je mrkev, kedlubna, paprika nebo také často opomíjený řapíkatý celer.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak oloupat mandarinku snadno a rychle
- Jak správně otrhávat bazalku při vaření
- Jak odstranit skvrny od červené řepy z prkénka (citron)
- Jak uvařit těstoviny určené do zeleninového salátu
- Jak skladovat čekanku v lednici, aby zůstale déle čerstvá (vlhká utěrka)
- Jak péct čokoládové suflé, aby při pečení nespadlo (škrob)
- Rajčata smažená v palačinkovém těstě - postup, návod
- Červená řepa pečená v troubě - postup, návod
- Jak vařit karlovarský knedlík, aby udržel tvar, mozaiku (okoralý chleba)
- Jak zmírnit pálivost kari (smetana)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)