Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak ohřívat párky aby nepopraskaly (pařák)

Nechcete-li, aby vám jemné párky při ohřívání popraskaly, ohřívejte je v páře.

Poctivý grog jako pro námořníky - postup, příprava

Poctivý grog jako pro námořníky: Pokud chcete vyzkoušet tradiční grog námořníků, pak do 2 dcl studené vody dejte hřebíček, skořici a citronovou šťávu a vše přiveďte k varu. Chvíli povařte, sceďte, nalijte do sklenice a přidejte rum. Oslaďte cukrem dle chuti.

Domácí pečený čaj - postup, příprava

Domácí pečený čaj: Libovolné ovoce omyjte, nakrájejte na kousky, přidejte koření (hřebíček, skořice, badyán), promíchejte, rozložte na plech a pečte 10 minut v troubě. Přidejte cukr a dle chuti lze přilít rum. Pečte dalších cca 20 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Poté vše rozdělte do skleniček, obraťte dnem vzhůru, sterilujte.

Číst dál: Domácí pečený čaj - postup, příprava

Jak upéct závin dozlatova a dokřupava (tuk)

Na závěr pečení závin potřete místo rozšlehaným vajíčkem rozpuštěným tukem. Získá zlatou barvu a báječnou krustu.

Jak vařit zeleninu, aby neztratila aroma (bylinkový olej)

Po uvaření přidejte k zelenině trochu bylinkového oleje - bude aromatičtější, než když ji pouze podusíte ve vodě.

Jak zabránit lámání křehkého těsta při válení (teplota, voda)

Křehké těsto se vám při válení stále láme? Pak ho znovu spojte a ještě chvíli nechte odpočinout při pokojové teplotě, možná bylo jen příliš studené. Pokud bylo moc suché, zapracujte do těsta 1-2 lžičky studené vody.

Kapusta k masu trochu jinak - postup, příprava

Kapusta k masu jednou trochu jinak: Kapustu pokrájejte na 1-2 centimetrové nudličky, dejte ji krátce blanšírovat, nechte ji okapat a potom ji rozložte na pečící plech. Pokapejte ji olivovým olejem a dejte grilovat do trouby.

Pečené rýžové kuličky do polévky - postup, příprava

Pečené rýžové kuličky do polévky: Smíchejte 250 g vařené rýže basmati a 150 g strouhaného parmezánu. Z těsta vytvořte malé kuličky, obalte je v rozkvedlaném vajíčku a strouhance. Ve fritéze je upečte dozlatova. Chutnají skvěle ke krémové tomatové polévce.

Zeleninové chipsy z vlastní trouby - postup, příprava

Zeleninové chipsy z vlastní trouby: Pokud si hlídáte svoji váhu, ale nedokážete se vzdát večerního mlsání, vyzkoušejte zeleninové chipsy. Snadno je uděláte ve své kuchyni. Vhodnou surovinou je třeba cuketa, kterou nakrájíte na tenčí plátky, zakapete olejem, posypete hrubou solí a upečete v troubě na pečicím papíru dokřupava.

Zdravé zeleninové hranolky s tvarohem - postup, příprava

Zdravé zeleninové hranolky s tvarohem: Smíchejte nízkotučný tvaroh s bylinkami, směs dochuťte špetkou mořské soli a česnekem. Do dipu si namáčejte kousky zeleniny (ideální je nakrájet si je do tvaru hranolků). Výborná je mrkev, kedlubna, paprika nebo také často opomíjený řapíkatý celer.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny