Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Mátový nápoj - příprava

Mátový nápoj - výluh zastudena: Jednoduchý mátový nápoj z čerstvé máty získáme podobně jako z meduňky prostým vyluhováním ve vodě, čerstvé listy rozmixujeme s vodu a louhujeme 1 hodinu, pak scedíme a pijeme vychlazené, dosladit lze mátovým sirupem nebo medem, případně podle chuti přidat citrónovou šťávu.

Číst dál: Mátový nápoj - příprava

Kuře pečené s bylinkovým máslem, levandulí a tymiánem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kuře pečené s bylinkovým máslem, levandulí a tymiánem - příprava: Máslo necháme změknout a promícháme ho v misce s lístky tymiánu a v hmoždíři rozdrcenými kvítky levandule, solí a citrónovou kůrou. Máslo vytvarujeme do válečku dlouhého asi 10 cm, zabalíme do alobalu nebo fólie a vychladíme asi 30 minut v chladničce (vydrží nejdéle 3 dny).

Číst dál: Kuře pečené s bylinkovým máslem, levandulí a tymiánem - recept, postup, návod, příprava,...

Levandulové voňavé sušenky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Levandulové voňavé sušenky - příprava: Rozetřeme cukr s máslem a vejcem do pěny, pak přidáme mouku s práškem a drceným anýzem a vypracujeme těsto. Necháme ho 30 minut odležet v chladničce. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na placku asi 3 mm silnou. Vykrajujeme různé tvary vykrajovátky na cukroví a na pečícím
papíře pečeme 10-12 minut při 200 C dozlatova, pak necháme vychladit.

Číst dál: Levandulové voňavé sušenky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Heřmánkové víno - příprava: Všechny přísady louhujeme v dobře uzavřené skleněné lahvi na chladném a tmavém místě. Pak přefiltrujeme a naplníme do lahví, získáme asi 1 litr vína, které se popíjí při letním slunovratu a pro dobrou náladu.

Číst dál: Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava

Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour": 1 litr borůvek rozvaříme se 100 g cukru, zalijeme šálkem mléka s rozkvedlanou moukou a povaříme do zhoustnutí. Podává se ke knedlíkům z kynutého či tvarohového těsta.

Bylinkové karbanátky z ovesných vloček - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Bylinkové karbanátky z ovesných vloček - příprava: Obilné vločky povaříme několik minut ve slané vodě do změknutí. Scedíme tekutinu, kterou můžeme použít na polévku a vločky a necháme vychladnout. Zelené byliny pečlivě vyprané ve studené vodě krátce spaříme vroucí vodou a scedíme.

Číst dál: Bylinkové karbanátky z ovesných vloček - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Pikantní řeřichový salát - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Pikantní řeřichový salát - příprava: Salát nakrájíme na nudličky a ředkvičky na plátky, mrkev nastrouháme. Listy lichořeřišnice zbavíme stopek a nakrájíme na nudličky či čtverečky a vše smícháme se zálivkou. Podáváme k hlavnímu jídlu nebo s pečivem jako lehkou večeři, můžeme přidat vejce uvařená natvrdo a olivy.

Číst dál: Pikantní řeřichový salát - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Tvarohová pomazánka s lichořeřišnicí, řeřichou, pažitkou - příprava

Tvarohová pomazánka s lichořeřišnicí či řeřichou:   Do Lučiny nebo osoleného tvarohu zamícháme nakrájené listy lichořeřišnice nebo výhonky řeřichy a případně i pažitku. Natíráme na chlebíčky a zdobíme řeřichou, malými rajčaty nebo okurkou.

Kuře, králík na medu s jablky a zeleninou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kuře nebo králík na medu s jablky a zeleninou - příprava: Lehce posolené kuře polijeme marinádou z citrónové šťávy a medu a přidáme oloupané celé cibule a celá jablka a necháme uležet do druhého dne v chladničce. Před pečením přidáme máslo, oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu a upečeme vše v troubě. Jako příloha se hodí i rýže a čerstvý salát nebo můžeme přidat do pekáče i brambory a upéct společně. Upečenou zeleninu lze také rozmixovat na omáčku.

Číst dál: Kuře, králík na medu s jablky a zeleninou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kuře, králík na medu po francouzsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kuře nebo králík na medu po francouzsku - příprava: Kuře nebo králíka vložíme do pekáče a posolíme, pokapeme citrónovou šťávou, potřeme směsí hořčice a medu, poprášíme mletou paprikou a upečeme do měkka. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.

Číst dál: Kuře, králík na medu po francouzsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny