Potraviny a vaření
Mátový nápoj - příprava
Zveřejněno: pondělí 13. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2229x
Mátový nápoj - výluh zastudena: Jednoduchý mátový nápoj z čerstvé máty získáme podobně jako z meduňky prostým vyluhováním ve vodě, čerstvé listy rozmixujeme s vodu a louhujeme 1 hodinu, pak scedíme a pijeme vychlazené, dosladit lze mátovým sirupem nebo medem, případně podle chuti přidat citrónovou šťávu.
Kuře pečené s bylinkovým máslem, levandulí a tymiánem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 12. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1594x
Kuře pečené s bylinkovým máslem, levandulí a tymiánem - příprava: Máslo necháme změknout a promícháme ho v misce s lístky tymiánu a v hmoždíři rozdrcenými kvítky levandule, solí a citrónovou kůrou. Máslo vytvarujeme do válečku dlouhého asi 10 cm, zabalíme do alobalu nebo fólie a vychladíme asi 30 minut v chladničce (vydrží nejdéle 3 dny).
Levandulové voňavé sušenky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 12. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1975x
Levandulové voňavé sušenky - příprava: Rozetřeme cukr s máslem a vejcem do pěny, pak přidáme mouku s práškem a drceným anýzem a vypracujeme těsto. Necháme ho 30 minut odležet v chladničce. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na placku asi 3 mm silnou. Vykrajujeme různé tvary vykrajovátky na cukroví a na pečícím
papíře pečeme 10-12 minut při 200 C dozlatova, pak necháme vychladit.
Číst dál: Levandulové voňavé sušenky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 12. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2311x
Heřmánkové víno - příprava: Všechny přísady louhujeme v dobře uzavřené skleněné lahvi na chladném a tmavém místě. Pak přefiltrujeme a naplníme do lahví, získáme asi 1 litr vína, které se popíjí při letním slunovratu a pro dobrou náladu.
Číst dál: Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
Zveřejněno: pátek 10. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2920x
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour": 1 litr borůvek rozvaříme se 100 g cukru, zalijeme šálkem mléka s rozkvedlanou moukou a povaříme do zhoustnutí. Podává se ke knedlíkům z kynutého či tvarohového těsta.
Bylinkové karbanátky z ovesných vloček - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 10. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2573x
Bylinkové karbanátky z ovesných vloček - příprava: Obilné vločky povaříme několik minut ve slané vodě do změknutí. Scedíme tekutinu, kterou můžeme použít na polévku a vločky a necháme vychladnout. Zelené byliny pečlivě vyprané ve studené vodě krátce spaříme vroucí vodou a scedíme.
Pikantní řeřichový salát - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 10. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2014x
Pikantní řeřichový salát - příprava: Salát nakrájíme na nudličky a ředkvičky na plátky, mrkev nastrouháme. Listy lichořeřišnice zbavíme stopek a nakrájíme na nudličky či čtverečky a vše smícháme se zálivkou. Podáváme k hlavnímu jídlu nebo s pečivem jako lehkou večeři, můžeme přidat vejce uvařená natvrdo a olivy.
Číst dál: Pikantní řeřichový salát - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Tvarohová pomazánka s lichořeřišnicí, řeřichou, pažitkou - příprava
Zveřejněno: pátek 10. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2551x
Tvarohová pomazánka s lichořeřišnicí či řeřichou: Do Lučiny nebo osoleného tvarohu zamícháme nakrájené listy lichořeřišnice nebo výhonky řeřichy a případně i pažitku. Natíráme na chlebíčky a zdobíme řeřichou, malými rajčaty nebo okurkou.
Kuře, králík na medu s jablky a zeleninou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 9. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1768x
Kuře nebo králík na medu s jablky a zeleninou - příprava: Lehce posolené kuře polijeme marinádou z citrónové šťávy a medu a přidáme oloupané celé cibule a celá jablka a necháme uležet do druhého dne v chladničce. Před pečením přidáme máslo, oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu a upečeme vše v troubě. Jako příloha se hodí i rýže a čerstvý salát nebo můžeme přidat do pekáče i brambory a upéct společně. Upečenou zeleninu lze také rozmixovat na omáčku.
Kuře, králík na medu po francouzsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 9. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1886x
Kuře nebo králík na medu po francouzsku - příprava: Kuře nebo králíka vložíme do pekáče a posolíme, pokapeme citrónovou šťávou, potřeme směsí hořčice a medu, poprášíme mletou paprikou a upečeme do měkka. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Medová limonáda s lipovým květem - příprava
- Ochucený bylinkový med - příprava
- ► Bylinkové máslo k rybám, masu, pečivu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Jak vyrobit párek v rohlíku doma bez drahého napichovadla rohlíků - recept, postup, příprava
- ► Jak zmírnit kyselou chuť rajské omáčky - tipy, rady, zkušenosti
- ► Jak nakrájet houby snadno a rychle (kráječ na vejce)
- ► Kompot z rebarbory a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Jak nalít palačinkové těsto na pánev při smažení snadno a jednoduše (džbán)
- ► Jak zabránit zkysnutí mléka (list křenu)
- ► Jak vylepšit pečené maso aby bylo chutnější a voňavější (prolisovaná cibule)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)