Potraviny a vaření
► Pampelišková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 30. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3393x
Pampelišková marmeláda - příprava: Z květů pampelišky otrhejte žluté okvětní lístečky do mísy. Polovinu odeberte a vložte do hrnce, přidejte omytá jablka a citrusy nakrájené na větší kousky (včetně slupek a kůry). Přilijte vodu a asi 1 hodinu vařte pomalým varem. Potom uvařené ovoce přeceďte přes plátěný sáček a nechte přes noc okapat. Druhý den tekutinu odměřte.
Číst dál: ► Pampelišková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Pohankové palačinky s citrónem, banánem a skořicí - recept
Zveřejněno: pondělí 27. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1894x
Pohankové palačinky s citrónem, banánem a skořicí - příprava: do mléka do vysoké nádoby rozmícháme mouku, sůl a rozmačkáme oloupané banány. Vše rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme skořici a citrónovou šťávu. Na pánvi na mírném ohni rozpálíme olej a přebytečný odlijeme do plecháčku vedle, pánev stačí jen mírně namaštěná.
Číst dál: ► Pohankové palačinky s citrónem, banánem a skořicí - recept
► Dýňový salát s rozmarýnou a česnekem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 23. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2145x
Italský dýňový salát s rozmarýnou a česnekem: dýni oloupeme, semena odstraníme, dužinu pokrájíme na tenké plátky, osolíme a podusíme asi 20 minut na panenském olivovém oleji s několika stroužky česneku nakrájeného na plátky a s lístky čerstvého rozmarýnu (může být i sušený). Mohou se přidat také rajčata. Nakonec okyselíme podle chuti vinným či jablečným octem a necháme vychladit. Podáváme k těstovinám nebo jen s pečivem.
► Domácí jablečný ocet do salátů, na oplachování vlasů - recept, příprava
Zveřejněno: středa 22. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2426x
Domácí jablečný ocet: výborný je do salátů nebo jako léčivý nápoj a na vnější použití pro oplachování vlasů a pokožky. Domácí příprava: Do pětilitrové skleněné lahve dáme jablka, omytá a nastrouhaná na plátky i s jadřincem, v množství asi do 2/3 lahve.
Číst dál: ► Domácí jablečný ocet do salátů, na oplachování vlasů - recept, příprava
► Jak využít starý oschlý pomeranč - nevyhazujte jej!
Zveřejněno: neděle 19. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3152x
Starý oschlý pomeranč určitě nevyhazujte. To, že je seschlý neznamená, že se nedá využitít. Můžete jej příčně rozříznout a vymačkat z něj čestvou šťávu na mačkači na citron. Možná vás překvapí jak moc jí v něm bude (že je oschlá kůra neznemená, že je seschlý i vnitřek ovoce). Další využití je např. nakrájet ho (samozřejmě po pečlivém omytí slupky) do svařáku, svařeného vína. Jedna z dalších variant zpracování je udělat z něj pomerančový džem, v něm totiž nevadí, že pomeranč obsahuje méně šťávy - naopak to může být výhodou.
Číst dál: ► Jak využít starý oschlý pomeranč - nevyhazujte jej!
► Lívance, lívanečky s ovesnými vločkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 16. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2225x
Lívanečky s ovesnými vločkami - příprava: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, rozmícháme vejce a cukr. Mouku a vločky smícháme se solí, citrónovou kůrou a pak i s mlékem, s droždím a vejci. Umícháme hustší těsto, které necháme vykynout. Lívance smažíme buď v oleji a osušíme na papírovém ubrousku, nebo je můžeme upéct na vymaštěném plechu v troubě, nebudou pak tolik mastné. Hotové lívance mažeme džemem z aronie a zdobíme bílým jogurtem.
► Džem z černých jeřabin - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 16. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2352x
Džem z černých jeřabin: 1 kg dobře omytých čerstvých jeřabin + 500 g cukru. Černé jeřabiny podlijeme vodou a rozvaříme, pak přidáme cukr a ještě vaříme. Horký džem plníme do skleniček. Kdo chce džem bez cukru, může místo něj svařit aronii se sladšími jablky 1:1 + 1/2 lžičky soli. Tento džem je nutno sterilovat varem a po otevření rychle spotřebovat, aby se nekazil.
Číst dál: ► Džem z černých jeřabin - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Domácí ovocný čaj - recept, příprava, složení
Zveřejněno: čtvrtek 16. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2859x
Ovocný domácí čaj: 1 díl sušených jablečných slupek z domácích jablek + 1 díl sušených plodů rakytníku, které zbudou po vylisování šťávy (nebo jedlých červených jeřabin) + 1 díl sušených podrcených bobulí aronie (obarví čaj na krásnou červenou barvu). Zalijeme vroucí vodou a louhujeme 15 minut nebo pro lepší chuť čaj povaříme 7 minut a scedíme.
► Osvěžující letní bylinkový čaj z listů rakytníku a máty - recept, příprava
Zveřejněno: čtvrtek 16. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1732x
Osvěžující letní čaj z listů rakytníku a máty: 1 díl listů rakytníku + 1 díl listů máty zalijeme vroucí vodou a louhujeme 5-6 hodin. Pak scedíme, a dosladíme medem a vychladíme. Do nápoje lze přidat i čerstvě vylisovanou rakytníkovou šťávu, pokud jsou už plody zralé. Tento čaj z listů připravujeme hlavně v létě a začátkem podzimu, kdy ještě nejsou zralé plody, a pijeme ho pro osvěžení v horkých letních či podzimních dnech.
► Jáhly s houbami a bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 16. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1883x
Jáhly s houbami a bylinkami - příprava: Jáhly 2x spařené vroucí vodou na cedníku nasypeme do hrnce a zalijeme 2 hrnky osolené vroucí vody a uvaříme doměkka, až se voda vyvaří. Mezitím si očistíme a pokrájíme houby, cibuli, rajčata (spaříme a oloupeme) a papriku a vše podusíme na oleji spolu se svazkem čerstvých bylinek a kmínem a osolíme. Pokud nemáme bylinky čerstvé použijeme sušené.
Číst dál: ► Jáhly s houbami a bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Husí, vepřové sádlo s oreganem, dobromyslí na chleba - příprava, recept
- ► Šípková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, složení, suroviny, ingredience
- ► Sirup z okvětních lístků růže, růžový sirup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, složení
- Malinovo-jogurtová zmrzlina s bazalkou - příprava
- Malinová zmrzlina z banánů - příprava
- Malinová šťáva s jablky bez cukru - příprava
- Měsíčkovo-sluníčková keltská polévka - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Mátový sirup - příprava
- Ryba s citrónem a mátou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Řecká okurková omáčka Tzatziki - recept, postup, nápad, příprava, suroviny, ingredience
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)