Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

► Pampelišková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Pampelišková marmeláda - příprava: Z květů pampelišky  otrhejte žluté okvětní lístečky do mísy. Polovinu odeberte a vložte do hrnce, přidejte omytá jablka a citrusy nakrájené na větší kousky (včetně slupek a kůry). Přilijte vodu a asi 1 hodinu vařte pomalým varem. Potom uvařené ovoce přeceďte přes plátěný sáček a nechte přes noc okapat. Druhý den tekutinu odměřte.

Číst dál: ► Pampelišková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Pohankové palačinky s citrónem, banánem a skořicí - recept

Pohankové palačinky s citrónem, banánem a skořicí - příprava: do mléka do vysoké nádoby rozmícháme mouku, sůl a rozmačkáme oloupané banány. Vše rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme skořici a citrónovou šťávu. Na pánvi na mírném ohni rozpálíme olej a přebytečný odlijeme do plecháčku vedle, pánev stačí jen mírně namaštěná.

Číst dál: ► Pohankové palačinky s citrónem, banánem a skořicí - recept

► Dýňový salát s rozmarýnou a česnekem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Italský dýňový salát s rozmarýnou a česnekem: dýni oloupeme, semena odstraníme, dužinu pokrájíme na tenké plátky, osolíme a podusíme asi 20 minut na panenském olivovém oleji s několika stroužky česneku nakrájeného na plátky a s lístky čerstvého rozmarýnu (může být i sušený). Mohou se přidat také rajčata. Nakonec okyselíme podle chuti vinným či jablečným octem a necháme vychladit. Podáváme k těstovinám nebo jen s pečivem.

Číst dál: ► Dýňový salát s rozmarýnou a česnekem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Domácí jablečný ocet do salátů, na oplachování vlasů - recept, příprava

Domácí jablečný ocet:   výborný je do salátů nebo jako léčivý nápoj a na vnější použití pro oplachování vlasů a pokožky. Domácí příprava: Do pětilitrové skleněné lahve dáme jablka, omytá a nastrouhaná na plátky i s jadřincem, v množství asi do 2/3 lahve.

Číst dál: ► Domácí jablečný ocet do salátů, na oplachování vlasů - recept, příprava

► Jak využít starý oschlý pomeranč - nevyhazujte jej!

Starý oschlý pomeranč určitě nevyhazujte. To, že je seschlý neznamená, že se nedá využitít. Můžete jej příčně rozříznout a vymačkat z něj čestvou šťávu na mačkači na citron. Možná vás překvapí jak moc jí v něm bude (že je oschlá kůra neznemená, že je seschlý i vnitřek ovoce). Další využití je např. nakrájet ho (samozřejmě po pečlivém omytí slupky) do svařáku, svařeného vína. Jedna z dalších variant zpracování je udělat z něj pomerančový džem, v něm totiž nevadí, že pomeranč obsahuje méně šťávy - naopak to může být výhodou.  

Číst dál: ► Jak využít starý oschlý pomeranč - nevyhazujte jej!

► Lívance, lívanečky s ovesnými vločkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Lívanečky s ovesnými vločkami - příprava: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, rozmícháme vejce a cukr. Mouku a vločky smícháme se solí, citrónovou kůrou a pak i s mlékem, s droždím a vejci. Umícháme hustší těsto, které necháme vykynout. Lívance smažíme buď v oleji a osušíme na papírovém ubrousku, nebo je můžeme upéct na vymaštěném plechu v troubě, nebudou pak tolik mastné. Hotové lívance mažeme džemem z aronie a zdobíme bílým jogurtem.

Číst dál: ► Lívance, lívanečky s ovesnými vločkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Džem z černých jeřabin - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Džem z černých jeřabin: 1 kg dobře omytých čerstvých jeřabin + 500 g cukru. Černé jeřabiny podlijeme vodou a rozvaříme, pak přidáme cukr a ještě vaříme. Horký džem plníme do skleniček. Kdo chce džem bez cukru, může místo něj svařit aronii se sladšími jablky 1:1 + 1/2 lžičky soli. Tento džem je nutno sterilovat varem a po otevření rychle spotřebovat, aby se nekazil.

Číst dál: ► Džem z černých jeřabin - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Domácí ovocný čaj - recept, příprava, složení

Ovocný domácí čaj: 1 díl sušených jablečných slupek z domácích jablek + 1 díl sušených plodů rakytníku, které zbudou po vylisování šťávy (nebo jedlých červených jeřabin) + 1 díl sušených podrcených bobulí aronie (obarví čaj na krásnou červenou barvu). Zalijeme vroucí vodou a louhujeme 15 minut nebo pro lepší chuť čaj povaříme 7 minut a scedíme.

► Osvěžující letní bylinkový čaj z listů rakytníku a máty - recept, příprava

Osvěžující letní čaj z listů rakytníku a máty: 1 díl listů rakytníku + 1 díl listů máty zalijeme vroucí vodou a louhujeme 5-6 hodin. Pak scedíme, a dosladíme medem a vychladíme. Do nápoje lze přidat i čerstvě vylisovanou rakytníkovou šťávu, pokud jsou už plody zralé. Tento čaj z listů připravujeme hlavně v létě a začátkem podzimu, kdy ještě nejsou zralé plody, a pijeme ho pro osvěžení v horkých letních či podzimních dnech.

► Jáhly s houbami a bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jáhly s houbami a bylinkami - příprava: Jáhly 2x spařené vroucí vodou na cedníku nasypeme do hrnce a zalijeme 2 hrnky osolené vroucí vody a uvaříme doměkka, až se voda vyvaří. Mezitím si očistíme a pokrájíme houby, cibuli, rajčata (spaříme a oloupeme) a papriku a vše podusíme na oleji spolu se svazkem čerstvých bylinek a kmínem a osolíme. Pokud nemáme bylinky čerstvé použijeme sušené.

Číst dál: ► Jáhly s houbami a bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny