Potraviny a vaření
► Jak zabránit vyschnutí citronu a ztrátě vůně, aromatu
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2501x
Citrony rozhodně neukládejte do chladničky, protože v ní ztrácejí vůni a vysychají. Prospěje jim dobře větrané, nepříliš teplé místo.
► Jak zabránit prasknutí sklenice při nalévání vařicí tekutiny (mokrá utěrka)
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1806x
Potřebujete-li nalít horkou tekutinu do sklenic, položte je na mokrou utěrku - pak neprasknou.
► Jak vyčistit špinavé nádobí bez chemie, chemických látek (čajový sáček)
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2274x
Jak vyčistit špinavé nádobí bez použití chemických látek, aniž byste ztráceli drahocenný čas drhnutím zaschlých
zbytků? Ponořte nádobí na noc do dřezu naplněného vodou a vhoďte do něj pytlík čaje. Dopoledne snadno a rychle smyjete veškeré nečistoty i mastnotu.
► Rebarborovo-jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1739x
Rebarborovo-jahodový kompot - příprava: Rebarboru zbavte listu, pečlivě oloupejte a nakrájejte na zhruba
dva centimetry dlouhé špalíky. Jahody zbavte stopky, opláchněte a nakrájejte - větší jahody na čtvrtiny a menší na poloviny. Připravte si silný nálev ibiškového čaje zalitím sušeného ibišku jedním litrem vody.
Číst dál: ► Rebarborovo-jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Meruňkový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1657x
Meruňkový kompot - příprava: Chcete-li mít meruňky v kompotu oloupané, krátce je povařte ve vodě, poté je sceďte, a jakmile vychladnou, půjdou snadno oloupat. Oloupané meruňky pak rozpulte, zbavte pecek a naskládejte do čistých suchých sklenic - nejlépe řeznou plochou dolů.
Číst dál: ► Meruňkový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Vrstvený kompot z různých druhů ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1634x
Vrstvený kompot - příprava: Připravte si cukerný roztok. Jablka a hrušky zbavte jádřinců, ostatní omyjte a vypeckujte. Větší ovoce nakrájejte na silnější plátky, švestky napůl, ryngle nechte v celku. Do roztoku vody s kyselinou citronovou namočte hrušky a jablka. Do sklenic plňte střídavě po vrstvách.
► Broskvový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2011x
Broskvový kompot - příprava: Připravte si cukerný roztok. Omyté broskve oloupejte, rozkrojte a zbavte pecky - ideální je ponechat je nakrájené na půlky. Vyskládejte je do čistých suchých sklenic (nejlépe řeznou plochou směrem dolů) a zalijte teplým roztokem. Jejich vůni i chuť můžete oživit hvězdičkou badyánu.
Číst dál: ► Broskvový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1840x
Jahodový kompot - příprava: Naskládejte opláchnuté pevné plody bez stopek natěsno do sklenic a zalijte teplým cukerným roztokem s kapkou citronové šťávy či špetkou kyseliny citronové a rumem. Sterilujte 20 minut při teplotě 85-90 °C. Povaříte-li jahody krátce přímo v cukerném nálevu, stačí je sterilovat asi o 5 minut kratší dobu.
Číst dál: ► Jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Malinový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1733x
Malinový kompot - příprava: Opláchnuté maliny rozdělte do sklenic a setřepejte, aby se jich tam vešlo co nejvíc a neplavaly jen nahoře. Připravte cukerný roztok se špetkou kyseliny citronové. Sterilujte zhruba 10 minut při teplotě 85 C. Zavařené maliny opatrně zchlaďte, aby příliš nezměkly.
Číst dál: ► Malinový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Hruškový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1705x
Hruškový kompot - příprava: Opláchnuté hrušky oloupejte, rozčtvrťte, vykrájejte jádřince a co nejrychleji vložte do studené vody s trochou kyseliny citronové (nebo octa), aby nezhnědly. Po chvíli je vyjměte, naskládejte do čistých suchých sklenic a zalijte teplým cukerným nálevem nebo posypejte cukrem a zalijte teplou vodou.
Číst dál: ► Hruškový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Třešňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Jak čistit houby aby nezměkly a zůstaly pevné
- ► Jak zabránit rozvaření bramborových knedlíků (hladká mouka)
- ► Jak vyrobit trychtýř na nalévání zavařenin do sklenic (PET lahev)
- Jak rozpustit zkrystalizovaný med (voda)
- ► Jak oloupat ořechy snadno a rychle (mléko)
- ► Jak neudělat hrudky v pudingu (omnia sklenice)
- ► Bezový, bezinkový sirup z plodů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Sirup z květů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Kosmatice, řízek z květu černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)