Potraviny a vaření
► Kokos v rumu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1929x
Kokos v rumu - příprava: Kokosový ořech navrtejte, vylijte z něj kokosovou vodu, kterou můžete nachladit a vypít. Potom ořech rozřízněte, oddělte kokosovou hmotu a nakrájejte ji na menší kousky. Ty pak nasekejte v mixéru, přendejte do skleněné nádoby a zalijte bílým třtinovým rumem.
Číst dál: ► Kokos v rumu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Malinový likér, ostružinový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2175x
Malinový (ostružinový) likér - příprava: Ovoce omyjte, očistěte, dejte do nádoby, zalijte vodkou, zakryjte či zavřete a uložte na chladné tmavé místo na 2-4 týdny. Pak přeceďte přes cedník a stále ještě neoslazený likér přelijte do hrnce. Na asi 710 ml likéru přidejte 300 ml cukru, promíchejte a přelijte do jiné nádoby s pevným víčkem či uzávěrem a nechte ležet nejméně tři měsíce.
► Rybízový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2938x
Rybízový likér - příprava: Rybíz propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nechte okapat. Potom ho otrhejte a přesypejte do větší skleněné nádoby. Přidejte hřebíček a přilijte pálenku. Nádobu uzavřete a postavte na slunné místo, kde by měla odpočívat 2 měsíce. Poté vše přeceďte přes pláténko. Svařte vodu s cukrem, nechte mírně vychladnout, vmíchejte do rybízového základu a promíchejte.
Číst dál: ► Rybízový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Rybízové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1861x
Rybízové víno - příprava: Rybíz opláchněte pod tekoucí studenou vodou, nechte okapat, otrhejte ze stopek a pak ho na mlýnku na ovoce rozemelte. Nechte (nejlépe ve skleněné nádobě) kvasit asi 3 dny, ale nezapomeňte ho párkrát přes den promíchat. Poté přeceďte přes čisté plátno, přelijte opět do skleněné nádoby a vmíchejte kvasinky. Uchovejte na temném a chladném místě.
Číst dál: ► Rybízové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Šípkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1760x
Šípkové víno - příprava: Šípky zbavte stopek i bubáků, propláchněte pod studenou tekoucí vodou. Vodu svařte s cukrem a roztokem zalijte plody. Jakmile vše vychladne, vmíchejte kvasinky a kyselinu citronovou. Přelijte do velké nádoby a nechte asi 3 dny kvasit. Jakmile většina šípků klesne ke dnu, je hotovo. Víno nalahvujte až k zátce, jen dejte pozor, abyste zároveň nedali do lahví i kal ode dna.
Číst dál: ► Šípkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Borůvky s vodkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2011x
Borůvky s vodkou - příprava: Cukr svařte s vodou na cukrový sirup. Borůvky propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou a pak je nechte okapat. Poté je nasypejte do stále ještě teplého cukrového sirupu, promíchejte a celou směs nechte vychladnout. Potom vmíchejte do směsi vodku a rozdělte ji do čistých, horkou vodou vymytých či vypařených sklenic. Pečlivě zavíčkujte či uzavřete a nechte alespoň 6 týdnů rozležet.
Číst dál: ► Borůvky s vodkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Jak zesílit makovou vůni v náplni do koláčů, buchet, moučníků
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1977x
Máte-li rádi silnou vůni máku v náplních, zkuste jej před mletím nasucho opražit na teflonové pánvi - bude mít intenzivnější aroma.
► Jak nakrájet kandované ovoce snadno a rychle (mrazák)
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1958x
Vložte kandované ovoce před krájením na 5 minut do mrazáku - pak vám to půjde snáz a nůž se nebude lepit.
► Jak vyčistit starou zašlou vařečku (soda)
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2012x
Zašlé nebo staré vařečky přes noc ponořte do roztoku jedlé sody. Ráno je důkladně opláchněte a nechte vyschnout.
► Jak péct kynuté koláče aby byly nadýchané
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2447x
Koláče z kynutého těsta pečte zprudka, protože při rychlém pečení vzkypí.
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Jak zabránit připálení jídla při smažení na pánvičce (ocet)
- ► Jak zpomalit tvrdnutí chleba v chlebníku (jablko)
- ► Jak upéct kuře do křupava, aby bylo křupavé (med, balzamikový ocet)
- ► Křupavé kuře, jak upéct kuře do křupava (černé pivo)
- ► Jak zbavit kuchyňské prkénko bakterií (bělidlo)
- ► Jak zabránit zvednutí středu korpusu při pečení (makaron)
- ► Ostružinové želé - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- ► Hruškový kompot s jeřabinami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- ► Nakládané kapustičky - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- ► Bezový sirup s meduňkou a zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)