Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

► Kokos v rumu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kokos v rumu - příprava: Kokosový ořech navrtejte, vylijte z něj kokosovou vodu, kterou můžete nachladit a vypít. Potom ořech rozřízněte, oddělte kokosovou hmotu a nakrájejte ji na menší kousky. Ty pak nasekejte v mixéru, přendejte do skleněné nádoby a zalijte bílým třtinovým rumem.

Číst dál: ► Kokos v rumu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Malinový likér, ostružinový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Malinový (ostružinový) likér - příprava: Ovoce omyjte, očistěte, dejte do nádoby, zalijte vodkou, zakryjte či zavřete a uložte na chladné tmavé místo na 2-4 týdny. Pak přeceďte přes cedník a stále ještě neoslazený likér přelijte do hrnce. Na asi 710 ml likéru přidejte 300 ml cukru, promíchejte a přelijte do jiné nádoby s pevným víčkem či uzávěrem a nechte ležet nejméně tři měsíce.

Číst dál: ► Malinový likér, ostružinový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Rybízový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rybízový likér - příprava: Rybíz propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nechte okapat. Potom ho otrhejte a přesypejte do větší skleněné nádoby. Přidejte hřebíček a přilijte pálenku. Nádobu uzavřete a postavte na slunné místo, kde by měla odpočívat 2 měsíce. Poté vše přeceďte přes pláténko. Svařte vodu s cukrem, nechte mírně vychladnout, vmíchejte do rybízového základu a promíchejte.

Číst dál: ► Rybízový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Rybízové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rybízové víno - příprava: Rybíz opláchněte pod tekoucí studenou vodou, nechte okapat, otrhejte ze stopek a pak ho na mlýnku na ovoce rozemelte. Nechte (nejlépe ve skleněné nádobě) kvasit asi 3 dny, ale nezapomeňte ho párkrát přes den promíchat. Poté přeceďte přes čisté plátno, přelijte opět do skleněné nádoby a vmíchejte kvasinky. Uchovejte na temném a chladném místě.

Číst dál: ► Rybízové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Šípkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Šípkové víno - příprava: Šípky zbavte stopek i bubáků, propláchněte pod studenou tekoucí vodou. Vodu svařte s cukrem a roztokem zalijte plody. Jakmile vše vychladne, vmíchejte kvasinky a kyselinu citronovou. Přelijte do velké nádoby a nechte asi 3 dny kvasit. Jakmile většina šípků klesne ke dnu, je hotovo. Víno nalahvujte až k zátce, jen dejte pozor, abyste zároveň nedali do lahví i kal ode dna.

Číst dál: ► Šípkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Borůvky s vodkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Borůvky s vodkou - příprava: Cukr svařte s vodou na cukrový sirup. Borůvky propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou a pak je nechte okapat. Poté je nasypejte do stále ještě teplého cukrového sirupu, promíchejte a celou směs nechte vychladnout. Potom vmíchejte do směsi vodku a rozdělte ji do čistých, horkou vodou vymytých či vypařených sklenic. Pečlivě zavíčkujte či uzavřete a nechte alespoň 6 týdnů rozležet.

Číst dál: ► Borůvky s vodkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Jak zesílit makovou vůni v náplni do koláčů, buchet, moučníků

Máte-li rádi silnou vůni máku v náplních, zkuste jej před mletím nasucho opražit na teflonové pánvi - bude mít intenzivnější aroma.

► Jak nakrájet kandované ovoce snadno a rychle (mrazák)

Vložte kandované ovoce před krájením na 5 minut do mrazáku - pak vám to půjde snáz a nůž se nebude lepit.

► Jak vyčistit starou zašlou vařečku (soda)

Zašlé nebo staré vařečky přes noc ponořte do roztoku jedlé sody. Ráno je důkladně opláchněte a nechte vyschnout.

► Jak péct kynuté koláče aby byly nadýchané

Koláče z kynutého těsta pečte zprudka, protože při rychlém pečení vzkypí.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny