Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

► Nakládaný fenykl s pomerančem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Nakládaný fenykl s pomerančem - příprava: Fenyklové bulvy opláchněte a odřízněte stonky. Rozkrojte je napůl a vyřízněte tvrdý střed. Pak fenykl nakrájejte na tenké plátky. Přendejte je do mísy, osolte a promíchejte, pak vše nechte alespoň hodinu odpočinout. Přendejte fenykl do cedníku a rukou z něj vymačkejte tekutinu, kterou pustil.

Číst dál: ► Nakládaný fenykl s pomerančem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

► Salsa cruda - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Salsa cruda - příprava: Pokrájená rajčata nechte 15 minut vykapat v sítku. V míse je smíchejte s oloupanou a nakrájenou cibulí. Z papriček odstraňte semínka a nakrájejte je nadrobno. Pak je vmíchejte k rajčatům. Směs opepřete, přidejte oloupaný a nadrobno nasekaný česnek, koriandr, oregano, kajenský pepř, sůl, cukr a mátu a promíchejte.

Číst dál: ► Salsa cruda - recept, postup, návod, příprava, suroviny

► Kompot rybíz s mrkví - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Kompot rybíz s mrkví - příprava: Do hrnce s vodou nasypejte cukr a přisypejte najemno nastrouhanou oloupanou mrkev. Promíchejte a povařte asi 5 minut. Poté hrnec odstraňte z plotny a nechte směs mírně vychladnout, nakonec vsypejte do základu otrhaný a pod studenou vodou propláchnutý rybíz.

Číst dál: ► Kompot rybíz s mrkví - recept, postup, návod, příprava, suroviny

► Rybíz á la brusinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rybíz á la brusinky - příprava: Rybíz spolu s vodou a polovinou cukru přiveďte k varu. Ochuťte vanilkovým cukrem a skořicí a vařte asi 5 minut. Pak přidejte ostatní cukr smíchaný s želírovacím přípravkem a za stálého míchání vařte ještě 2-3 minuty. Před koncem varu zalijte rumem a odstavte.

Číst dál: ► Rybíz á la brusinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Domácí kečup - příprava: Rajčata, jablka a očíštěnou cibuli nakrájejte nadrobno. Pak vše vložte do hrnce, podlijte vodou, octem, přidejte sůl a všechno koření. Vařte asi hodinu na mírném ohni. Nakonec vše rozmixujte nebo propasírujte přes jemné sítko, nalijte do čistých sklenic, obraťte dnem nahoru a počkejte, až vychladnou.

Číst dál: ► Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny

► Jak se vyvarovat hrudkám z mouky v polévce, omáčce (sůl)

Když mouku na zahuštění pokrmů (polévka, omáčka) trochu přisolíte, nebude tvořit hrudky.

► Jak zahustit švestková povidla (perník, pudink, škrob)

Z buchet či šátečků vytéká náplň? Je třeba ji zahustit. Švestková povidla zahustí strouhaný perník, do tvarohové nádivky přidejte lžíci vanilkového pudinku a do marmelády lžičku škrobové moučky.

► Jak zabránit aby byla zavařené okurky duté (jehla)

Pokud okurky na zavaření propíchnete několikrát párátkem nebo jehlou, nebudou uvnitř duté.

► Čím nahradit mašlovačku, štětec na potírání masa marinádou (petrželová, celerová nať)

Nemáte po ruce mašlovačku? Tedy klasický štětec na potírání masa marinádou? Natrhejte hrst bylinek a svažte je do kytičky s petrželovou a celerovou natí.

► Jak udělat rovné hladké řezy při krájení dortu (teplý nůž, voda)

Aby jednotlivé dílky dortu byly na ploše řezu pěkně hladké, použijte teplý nůž - namočte ho po každém řezu do vyšší úzké nádoby s horkou vodou.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny