Potraviny a vaření
► Nakládaný fenykl s pomerančem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 23. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2457x
Nakládaný fenykl s pomerančem - příprava: Fenyklové bulvy opláchněte a odřízněte stonky. Rozkrojte je napůl a vyřízněte tvrdý střed. Pak fenykl nakrájejte na tenké plátky. Přendejte je do mísy, osolte a promíchejte, pak vše nechte alespoň hodinu odpočinout. Přendejte fenykl do cedníku a rukou z něj vymačkejte tekutinu, kterou pustil.
Číst dál: ► Nakládaný fenykl s pomerančem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
► Salsa cruda - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 23. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2017x
Salsa cruda - příprava: Pokrájená rajčata nechte 15 minut vykapat v sítku. V míse je smíchejte s oloupanou a nakrájenou cibulí. Z papriček odstraňte semínka a nakrájejte je nadrobno. Pak je vmíchejte k rajčatům. Směs opepřete, přidejte oloupaný a nadrobno nasekaný česnek, koriandr, oregano, kajenský pepř, sůl, cukr a mátu a promíchejte.
Číst dál: ► Salsa cruda - recept, postup, návod, příprava, suroviny
► Kompot rybíz s mrkví - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 23. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2714x
Kompot rybíz s mrkví - příprava: Do hrnce s vodou nasypejte cukr a přisypejte najemno nastrouhanou oloupanou mrkev. Promíchejte a povařte asi 5 minut. Poté hrnec odstraňte z plotny a nechte směs mírně vychladnout, nakonec vsypejte do základu otrhaný a pod studenou vodou propláchnutý rybíz.
Číst dál: ► Kompot rybíz s mrkví - recept, postup, návod, příprava, suroviny
► Rybíz á la brusinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pondělí 23. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1763x
Rybíz á la brusinky - příprava: Rybíz spolu s vodou a polovinou cukru přiveďte k varu. Ochuťte vanilkovým cukrem a skořicí a vařte asi 5 minut. Pak přidejte ostatní cukr smíchaný s želírovacím přípravkem a za stálého míchání vařte ještě 2-3 minuty. Před koncem varu zalijte rumem a odstavte.
Číst dál: ► Rybíz á la brusinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 23. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2113x
Domácí kečup - příprava: Rajčata, jablka a očíštěnou cibuli nakrájejte nadrobno. Pak vše vložte do hrnce, podlijte vodou, octem, přidejte sůl a všechno koření. Vařte asi hodinu na mírném ohni. Nakonec vše rozmixujte nebo propasírujte přes jemné sítko, nalijte do čistých sklenic, obraťte dnem nahoru a počkejte, až vychladnou.
Číst dál: ► Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny
► Jak se vyvarovat hrudkám z mouky v polévce, omáčce (sůl)
Zveřejněno: pondělí 23. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2681x
Když mouku na zahuštění pokrmů (polévka, omáčka) trochu přisolíte, nebude tvořit hrudky.
► Jak zahustit švestková povidla (perník, pudink, škrob)
Zveřejněno: pondělí 23. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8742x
Z buchet či šátečků vytéká náplň? Je třeba ji zahustit. Švestková povidla zahustí strouhaný perník, do tvarohové nádivky přidejte lžíci vanilkového pudinku a do marmelády lžičku škrobové moučky.
► Jak zabránit aby byla zavařené okurky duté (jehla)
Zveřejněno: sobota 21. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2081x
Pokud okurky na zavaření propíchnete několikrát párátkem nebo jehlou, nebudou uvnitř duté.
► Čím nahradit mašlovačku, štětec na potírání masa marinádou (petrželová, celerová nať)
Zveřejněno: sobota 21. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5307x
Nemáte po ruce mašlovačku? Tedy klasický štětec na potírání masa marinádou? Natrhejte hrst bylinek a svažte je do kytičky s petrželovou a celerovou natí.
► Jak udělat rovné hladké řezy při krájení dortu (teplý nůž, voda)
Zveřejněno: sobota 21. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2439x
Aby jednotlivé dílky dortu byly na ploše řezu pěkně hladké, použijte teplý nůž - namočte ho po každém řezu do vyšší úzké nádoby s horkou vodou.
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Jak udělat bramboráky zdravé, zdravější - tipy
- ► Jak zabránit vzniku pěny při vaření marmelády (glycerin)
- ► Jak vyčistit špinavou láhev uvnitř (papír, bramborové slupky)
- ► Jak zabránit hnědnutí ovoce na vzduchu (osolená voda)
- ► Jak zabránit klouzání marcipánu na dortu (solamyl)
- ► Čím nahradit víno v omáčce (cukr, ocet)
- ► Jak udělat hezké tvary z melounu (vánoční vykrajovátka na meloun)
- ► Čím nahradit kypřící prášek do pečiva při pečení
- ► Jak vyrobit kyprý a vláčný dortový korpus - jak toho docílit? (olej, pomerančová kůra)
- ► Rajčatová salsa - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)