Potraviny a vaření
► Jak udržet halušky bílé aby neztmavly (horká voda)
Zveřejněno: čtvrtek 19. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2286x
Brynzové halušky budou pěkně bílé, když nastrouhané brambory zalijete horkou vodou.
► Jak vymačkat z citronu co nejvíce šťávy - jak to udělat?
Zveřejněno: čtvrtek 19. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2607x
Z citronu snáze vymačkáte šťávu, když ho nejprve poválíte po stole nebo na chvíli ponoříte do horké vody.
► Jak oživit zvadlou zeleninu (studená voda, ocet)
Zveřejněno: čtvrtek 19. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2556x
Zvadlou zeleninu oživíte tak, že ji namočíte do studené vody s několika kapkami octa.
►Jak zabránit tmavnutí oleje při smažení (párátka)
Zveřejněno: čtvrtek 19. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2387x
Olej při smažení neztmavne, když do pánve přidáte čtyři párátka.
► Jak zabránit vytvoření škraloupu na pudingu (moučkový cukr, sirup)
Zveřejněno: čtvrtek 19. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2079x
Na pudinku nevznikne po uvaření škraloup, jestliže jeho horký povrch posypete moučkovým cukrem nebo na povrch nalijete chvíli po vychladnutí malé množství sirupu.
► Jak to udělat aby špenát zůstal po uvaření krásně zelený
Zveřejněno: čtvrtek 19. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2662x
Chcete-li, aby špenát zůstal při vaření zelený, musíte ho připravovat nezakrytý.
► Jak zabránit vysychání dýně a jejímu hnití (vosk)
Zveřejněno: úterý 17. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2773x
Hnití dýně zabráníme tak, že na její utržený stonek nakapeme vosk. Dýně tak nějen nezačne hned tak hnít, ale nedostanou se do ní ani parazit.
Ořechy v medu - recept
Zveřejněno: sobota 14. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2157x
Ořechy v medu - příprava: Protože v obchodech prodávané ořechy jsou dostatečně suché, není další sušení potřebné. Podobně jako ovoce, i ořechy by měly ladit s chutí medu. Med dobře promíchejte s ořechy. Vybírejte čisté, nepoškozené ořechy, a světlejší tekutý med, který pomalu krystalizuje.
Nápoj s medem na zahřátí - jak udělat, připravit (med, voda, líh)
Zveřejněno: čtvrtek 12. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2439x
Nápoj s medem na zahřátí: Do nádoby dáme 2 polévkové lžíce medu a za stálého míchání zahřejeme. Zalijeme 400 ml vody a povaříme, pak stáhneme z ohně a přidáme 250 ml konzumního lihu.
Med zkrystalizovaný, tuhý - jak rozpustit (voda)
Zveřejněno: čtvrtek 12. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3301x
Zkrystalizovaný med vložte do nádoby s teplou vodou a počkejte, až se rozpustí. Nesnažte se proces urychlit zahřátím nad 40°C, mohli byste med znehodnotit.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Když nahradíme cukr medem - jak péct
- Uchovávání, skladování medu - jak uchovat, aby se nezklazil
- Jahodový sirup s brusinkami - recept
- Švestkový mošt bez cukru - recept
- Sirup v láhvi déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (alkohol)
- Bezinková šťáva s vanilkou - recept
- Okurkový sirup - recept
- Hruškový sirup - recept
- Sirup z arónie - recept
- Malinový sirup bez cukru - recept
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)