Potraviny a vaření
Kukuřice při vaření nezhnědne, zůstane žlutá - jak to udělat, co použít (citronová šťáva)
Zveřejněno: čtvrtek 29. červen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1710x
Do vody, v níž vaříte kukuřici, přidejte pár kapek citronové šťávy. Kukuřice si zachová svěží žlutou barvu.
Kukuřice po uvaření měkká - nač si dát pozor (sůl)
Zveřejněno: čtvrtek 29. červen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2090x
Do vody, v níž vaříte kukuřici, nepřidávejte sůl, protože by zrna ztvrdla.
Hrášek neztratí při vaření barvu - jak to udělat, co použít (cukr)
Zveřejněno: čtvrtek 29. červen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2984x
Hrášek si při vaření zachová svěží barvu, přidáte-ti do vody trochu krystalového cukru. Nasypejte ho do vroucí vody a vařte v odkrytém hrnci.
Vařečky zašlé, zhnědlé - jak, čím vyčistit (soda)
Zveřejněno: čtvrtek 29. červen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2077x
Zašlé vařečky přes noc ponořte do roztoku jedlé sody, ráno je důkladně opláchněte a nechte vyschnout.
Zvlnění anglické slaniny při opékání - jak, čím zabránit, zamezit (studená voda)
Zveřejněno: čtvrtek 29. červen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1836x
Plátky anglické slaniny se při opékání nebudou tolik vlnit, když je předtím na chvíli vložíte do studené vody.
Sklenice, lahve zašlé, špinavé - jak, čím vyčistit (kávová sedlina)
Zveřejněno: čtvrtek 29. červen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2409x
Zašlé sklenice či láhve lze vyčistit kávovou sedlinou rozmíchanou v teplé vodě -zároveň s usazeninami zmizí i zápach. Pro ideální výsledek nechte působit 3 dny.
Jak, čím nahradit jíšku v polévce, omáčce
Zveřejněno: čtvrtek 29. červen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2081x
Chcete-li se v polévkách a omáčkách vyhnout tuku, nahraďte klasickou jíšku umletými ovesnými vločkami nebo bramborovou kaší.
Koření v polévce, omáčce - jak vytáhnout snadno a jednoduše (sítko na čaj)
Zveřejněno: čtvrtek 29. červen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2226x
Koření do omáček (celý pepř, hřebíček, bobkový list) vložte do kulatého sítka na čaj - pak ho snadno vyjmete a vyhnete se pracnému lovení.
Co se zbylou šlehačkou - jak uchovat, použít (pusinky)
Zveřejněno: čtvrtek 29. červen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4576x
Pokud vám zbyla šlehačka, můžete ji bez obav zamrazit. Plech nebo mrazuvzdorný tác vyložte pečícím papírem a lžičkou nebo cukrářským tvořítkem vytvořte kopečky případně jiné tvary. Vložte do mrazáku, a jakmile šlehačka zmrzne, přemístěte ji do sáčku či plastové krabičky. Mražené pusinky jsou výborné do kávy nebo horké čokolády.
Ocet zůstane čirý, čerstvý - jak to udělat, co použít (dřevěné uhlí)
Zveřejněno: středa 28. červen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2158x
Ocet zůstane dlouho čerstvý a čirý, když do láhve vhodíte kousek dřevěného uhlí.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Pažitka v lednici déle vydrží - jak to udělat, co použít (voda, alobal)
- Moučník se nepřichytí k formě - jak to udělat, co použít (tuk, lednice)
- Pažitka se při krájení nepomačká - jak to udělat, co použít (nůžky)
- Karbenátky méně kalorické - jak to udělat, co použít (mrkev)
- Žampiony při vaření nezhnědnou - jak to udělat, co použít (citronová šťáva)
- Jak nakrájet čokoládu na malé kousky snadno a jednoduše (mrazák, palička)
- Skleničky zaklíněné do sebe - jak, čím pomoci, uvolnit (voda)
- Rajčata příliš měkká - jak nakrájet (ledová voda)
- Těstíčko na obalování řízků nadýchané - jak to udělat, co použít (pivo)
- Těstíčko na obalování řízků nadýchané - jak to udělat, co použít (sodovka)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)