Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Kukuřice při vaření nezhnědne, zůstane žlutá - jak to udělat, co použít (citronová šťáva)

Do vody, v níž vaříte kukuřici, přidejte pár kapek citronové šťávy. Kukuřice si zachová svěží žlutou barvu.

Kukuřice po uvaření měkká - nač si dát pozor (sůl)

Do vody, v níž vaříte kukuřici, nepřidávejte sůl, protože by zrna ztvrdla.

Hrášek neztratí při vaření barvu - jak to udělat, co použít (cukr)

Hrášek si při vaření zachová svěží barvu, přidáte-ti do vody trochu krystalového cukru. Nasypejte ho do vroucí vody a vařte v odkrytém hrnci.

Vařečky zašlé, zhnědlé - jak, čím vyčistit (soda)

Zašlé vařečky přes noc ponořte do roztoku jedlé sody, ráno je důkladně opláchněte a nechte vyschnout.

Zvlnění anglické slaniny při opékání - jak, čím zabránit, zamezit (studená voda)

Plátky anglické slaniny se při opékání nebudou tolik vlnit, když je předtím na chvíli vložíte do studené vody.

Sklenice, lahve zašlé, špinavé - jak, čím vyčistit (kávová sedlina)

Zašlé sklenice či láhve lze vyčistit kávovou sedlinou rozmíchanou v teplé vodě -zároveň s usazeninami zmizí i zápach. Pro ideální výsledek nechte působit 3 dny.

Jak, čím nahradit jíšku v polévce, omáčce

Chcete-li se v polévkách a omáčkách vyhnout tuku, nahraďte klasickou jíšku umletými ovesnými vločkami nebo bramborovou kaší.

Koření v polévce, omáčce - jak vytáhnout snadno a jednoduše (sítko na čaj)

Koření do omáček (celý pepř, hřebíček, bobkový list) vložte do kulatého sítka na čaj - pak ho snadno vyjmete a vyhnete se pracnému lovení.

Co se zbylou šlehačkou - jak uchovat, použít (pusinky)

Pokud vám zbyla šlehačka, můžete ji bez obav zamrazit. Plech nebo mrazuvzdorný tác vyložte pečícím papírem a lžičkou nebo cukrářským tvořítkem vytvořte kopečky případně jiné tvary. Vložte do mrazáku, a jakmile šlehačka zmrzne, přemístěte ji do sáčku či plastové krabičky. Mražené pusinky jsou výborné do kávy nebo horké čokolády.

Ocet zůstane čirý, čerstvý - jak to udělat, co použít (dřevěné uhlí)

Ocet zůstane dlouho čerstvý a čirý, když do láhve vhodíte kousek dřevěného uhlí.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny