Potraviny a vaření
Angreštová šťáva - recept
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5075x
Angreštová šťáva - příprava: Z otrhaného angreštu odstraňte stopky i "bubáky" a pořádně ho propláchněte ve studené vodě. Můžete ho trochu pomačkat, ale lépe to jde až ve chvíli, kdy povařením změkne. Vhrnci ho zalijte vodou, uvedte do varu a za občasného míchání povařte asi 20 minut (pak je možné ho snáz pomačkat). Rozvařený angrešt nechte prokapat přes plátno nebo přes čistou utěrku.
Výpek u masa příliš tučný - jak, čím zbavit tuku (filtr na kávu)
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2085x
Je-li pro vás poctivý výpek z hovězího masa či drůbeže příliš tučný, přeceďte jej přes papírový filtr na kávu - chuť zůstane stejná a neohrozíte štíhlou linii.
Hovězí maso rychleji uvařené - jak to udělat, co použít (rum)
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3269x
Vaření hovězího masa urychlíte tím, že do vody přidáte lžičku tuzemáku. I to nejtvrdší maso díky tomu změkne, aniž by v něm zůstala příchuť lihoviny.
Tvrdý sýr vydrží déle čerstvý - jak skladovat (cukr)
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2633x
Plátky tvrdého sýra vydrží v chladničce v mikrotenovém sáčku dlouho čerstvé, když k nim přidáte dvě kostky cukru.
Sníh z bílků šedý - jak, čím zabránit, nač si dát pozor (hliník)
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1849x
Vaječné bílky nešlehejte v hliníkové nádobě, jinak získají šedivý odstín.
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3517x
Těsně před dovařením brambor vsypejte do hrnce tři až čtyři lžíce ovesných vloček a lehce zamíchejte, aby se ponořily do vody. Vařte ještě asi dvě minuty, pak
slijte polovinu vody a zpracujte ponorným mixérem. Nakonec přimíchejte tenký plátek másla a zhruba půl decilitru mléka. Kaše bude vynikající!
Míchaná vajíčka bez použití tuku - jak uvařit (minerálka)
Zveřejněno: neděle 20. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1946x
Míchaná vajíčka připravíte bez tuku tak, že na dno teflonové pánve nalijete asi půl deci minerálky, přivedete ji k varu a přidáte rozšlehané vejce. Za občasného míchání je nechte srazit.
Rychlé sterilované okurky - recept
Zveřejněno: neděle 20. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2019x
Rychlé sterilované okurky - příprava: Do sklenic rozdělte oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev, cibuli a křen, pak je do poloviny zaplňte okurkami, pak opět proložte vrstvou zeleniny, přidejte bobkový list, kopr a doplňte znovu okurkami tak, aby se navrch znovu vešla kolečka mrkve, cibule a křenu.
Nakládaný okurkový salát - recept
Zveřejněno: neděle 20. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2092x
Nakládaný okurkový salát - příprava: Oloupané a opláchnuté okurky nakrájejte na tenké plátky nebo rozkrojte, vyřízněte středy s jadérky a nastrouhejte nahrubo. Naplňte jimi zavařovací sklenice, ale moc je nepěchujte.
Sterilovaný okurkový salát s kari - recept
Zveřejněno: neděle 20. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3200x
Okurkový salát s kari - příprava: Okurky nakládačky pečlivě odrhněte ve vodě a nakrájejte je na tenké plátky. Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká kolečka a ve větší míse promíchejte s okurkami. Směs zasypejte solí (asi 3 lžícemi), znovu promíchejte a nechte přibližně 3 hodiny uležet.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Polní okurky s cherry rajčaty - recept
- ► Pikantní okurkové čatní, čatný - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Okurkové řezy s karotkou - recept
- Okurky s křenem - recept
- Okurky s chilli papričkou - recept
- Okurky s česnekem - recept
- Okurkové řezy - recept
- Loupání česneku - jak oloupat snadno a rychle (mikrovlnná trouba)
- Zelenina rozvařená - co s ní udělat, jak použít
- Pečené brambory pikantní - jak to udělat, co použít (hořčice)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)