Potraviny a vaření
Mražení, zmrazování baklažánů - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2471x
Omyté baklažány oloupeme. Pokud slupka silně drží, můžeme baklažány nahřát nad párou. Oloupané je hned vkládáme do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby netmavly. Nakrájíme je pak na 2 cm silné plátky, které také vkládáme do okyselené vody až do předváření.
Mražení, zmrazování kaštanů - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4395x
Nevyloupané kvalitní jedlé kaštany zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Ocedíme a sloupneme tvrdé slupky. Vyloupané a dobře osušené kaštany urovnáme do krabiček nebo nasypeme do mikroténových sáčků, uzavřeme, označíme a zmrazíme.
Mražení, zmrazování třešní, višní v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2951x
Zmrazování třešní (višní) v cukerném roztoku je velmi výhodné, protože dovoluje po rozmrazení ještě studené ovoce podávat přímo v sirupu. Vypeckované třešně (višně) vkládáme do nepropustných obalů naplněných do jedné čtvrtiny cukerným sirupem (pro třešně 40%, pro višně 50-60%).
Číst dál: Mražení, zmrazování třešní, višní v cukerném sirupu - jak to udělat
Mražení, zmrazování třešní, višní nasucho s cukrem - jak to udělat
Zveřejněno: pátek 26. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6708x
Odpeckované, okapané třešně buď obalíme v cukru, nebo je cukrem prosypeme. Na 1 kg vypeckovaných třešní (višní) počítáme 250 g cukru a 1 lžičku kyseliny citrónové pro lepší uchování barvy. Proslazené plody plníme do nepropustných obalů, protože z plodů po vypeckování vždy vytéká šťáva až do okamžiku zmrazení a pak opět při rozmrazování.
Číst dál: Mražení, zmrazování třešní, višní nasucho s cukrem - jak to udělat
Mražení, zmrazování rybízového protlaku - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2272x
Pro přípravu protlaku je vhodný černý rybíz. Ovoce prolisujeme a šťávu s dření přisladíme podle chuti. Přidáme kyselinu citrónovou pro lepší uchování barvy. Protlak buď plníme do pružných formiček na led, nebo do deformovatelných obalů na vajíčka. Po zmrazení balíme tyto individuální porce každou zvlášť do obalu a pak je dobře označené ukládáme společně v mikroténovém sáčku zpět do mrazícího prostoru.
Číst dál: Mražení, zmrazování rybízového protlaku - jak to udělat
Mražení, zmrazování rybízu v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2261x
Opatrně odrhnutý rybíz plníme do nepropustných obalů naplněných do jedné čtvrtiny 40% cukerným sirupem. Pod víčkem necháváme 1 cm volného místa. Na hladinu pokládáme list celofánu, aby bobulky neplavaly. Uzavíráme, značíme a zmrazujeme v obalech odpovídajících předpokládané jednorázové spotřebě.
Mražení, zmrazování rybízu nasucho s cukrem - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2630x
Odrhnutý rybíz plníme do nepropustných obalů. Vrstvičky prosypáváme cukrem. Na 500 g rybízu počítáme 230 g cukru. Odrhnuté bobulky můžeme i obalit v cukru a plnit do mikroténových sáčků. Velikost balení volíme tak, aby bylo možno obsah jednorázově spotřebovat. Pod víčkem obalu by měl zůstat 1 cm volného místa. Po uzavření a označení balení zmrazujeme.
Mražení, zmrazování rebarbory v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2985x
Řapíky rebarbory nakrájené na 2,5 cm dlouhé špalíčky vkládáme do nepropustných obalů naplněných do jedné čtvrtiny 40% cukerným sirupem. Pod víčkem necháme 1 cm volného místa. Aby kousky neplavaly, použijeme list celofánu, který položíme na hladinu a trochu přitlačíme. Obsah je určen pro jednorázovou spotřebu, proto podle toho volíme velikost obalu.
Číst dál: Mražení, zmrazování rebarbory v cukerném sirupu - jak to udělat
Zmražování, mrazení rebarbory nasucho s cukrem - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2861x
Řapíky reberbory, nakrájené na délku 15 až 20 cm a vytříděné podle tloušťky, svazujeme do svazečků asi po 500 g. Balíme do mikroténových sáčků, uzavíráme, značíme a zmrazujeme. Řapíky nakrájené na délku 2,5 cm plníme do mikroténových sáčků v množství odpovídajícím jednorázové spotřebě. Vrstvy prosypáváme cukrem.
Číst dál: Zmražování, mrazení rebarbory nasucho s cukrem - jak to udělat
Mražení, zmrazování pomerančů - ja to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2891x
Plně vyzrálé, sladké a šťavnaté pomeranče zbavené kůry i všech zbytků bílé tkáně, nakrájené na kolečka nebo rozebrané na dílky a zbavené jadérek i kůžičky (pokud je tužší), ukládáme buď nasucho prosypané cukrem do kelímků nebo dóz z plastů, nebo v cukerném sirupu (2 díly cukru a 4 díly vody). Plátky a dílky pomerančů po částečném rozmrazení přidáváme do ovocných salátů a koktejlů a zmrzlinových pohárů. Skladovatelnost 12 měsíců.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Mražení, zmrazování ostružinového protlaku - jak to udělat
- Mražení, zmrazování ostružin v cukerném sirupu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování ostružin nasucho s cukrem - jak to udělat
- Mražení, zmrazování ostružin nasucho - jak to udělat
- Mzažení, zmrazování meruňkového protlaku - jak to udělat
- Mražení, zmrazování meruněk v cukerném sirupu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování meruněk nasucho - jak to udělat
- Mražení, zmrazování malinového protlaku - jak to udělat
- Mražení, zmrazování malin v cukerném sirupu - jak to udělat
- Mzažení, zmrazování malin nasucho s cukrem - jak mrazit
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)