Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Mražení, zmrazování baklažánů - jak to udělat

Omyté baklažány oloupeme. Pokud slupka silně drží, můžeme baklažány nahřát nad párou. Oloupané je hned vkládáme do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby netmavly. Nakrájíme je pak na 2 cm silné plátky, které také vkládáme do okyselené vody až do předváření.

Číst dál: Mražení, zmrazování baklažánů - jak to udělat

Mražení, zmrazování kaštanů - jak to udělat

Nevyloupané kvalitní jedlé kaštany zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Ocedíme a sloupneme tvrdé slupky. Vyloupané a dobře osušené kaštany urovnáme do krabiček nebo nasypeme do mikroténových sáčků, uzavřeme, označíme a zmrazíme.

Číst dál: Mražení, zmrazování kaštanů - jak to udělat

Mražení, zmrazování třešní, višní v cukerném sirupu - jak to udělat

Zmrazování třešní (višní) v cukerném roztoku je velmi výhodné, protože dovoluje po rozmrazení ještě studené ovoce podávat přímo v sirupu. Vypeckované třešně (višně) vkládáme do nepropustných obalů naplněných do jedné čtvrtiny cukerným sirupem (pro třešně 40%, pro višně 50-60%).

Číst dál: Mražení, zmrazování třešní, višní v cukerném sirupu - jak to udělat

Mražení, zmrazování třešní, višní nasucho s cukrem - jak to udělat

Odpeckované, okapané třešně buď obalíme v cukru, nebo je cukrem prosypeme. Na 1 kg vypeckovaných třešní (višní) počítáme 250 g cukru a 1 lžičku kyseliny citrónové pro lepší uchování barvy. Proslazené plody plníme do nepropustných obalů, protože z plodů po vypeckování vždy vytéká šťáva až do okamžiku zmrazení a pak opět při rozmrazování.

Číst dál: Mražení, zmrazování třešní, višní nasucho s cukrem - jak to udělat

Mražení, zmrazování rybízového protlaku - jak to udělat

Pro přípravu protlaku je vhodný černý rybíz. Ovoce prolisujeme a šťávu s dření přisladíme podle chuti. Přidáme kyselinu citrónovou pro lepší uchování barvy. Protlak buď plníme do pružných formiček na led, nebo do deformovatelných obalů na vajíčka. Po zmrazení balíme tyto individuální porce každou zvlášť do obalu a pak je dobře označené ukládáme společně v mikroténovém sáčku zpět do mrazícího prostoru.

Číst dál: Mražení, zmrazování rybízového protlaku - jak to udělat

Mražení, zmrazování rybízu v cukerném sirupu - jak to udělat

Opatrně odrhnutý rybíz plníme do nepropustných obalů naplněných do jedné čtvrtiny 40% cukerným sirupem. Pod víčkem necháváme 1 cm volného místa. Na hladinu pokládáme list celofánu, aby bobulky neplavaly. Uzavíráme, značíme a zmrazujeme v obalech odpovídajících předpokládané jednorázové spotřebě.

Mražení, zmrazování rybízu nasucho s cukrem - jak to udělat

Odrhnutý rybíz plníme do nepropustných obalů. Vrstvičky prosypáváme cukrem. Na 500 g rybízu počítáme 230 g cukru. Odrhnuté bobulky můžeme i obalit v cukru a plnit do mikroténových sáčků. Velikost balení volíme tak, aby bylo možno obsah jednorázově spotřebovat. Pod víčkem obalu by měl zůstat 1 cm volného místa. Po uzavření a označení balení zmrazujeme.

Mražení, zmrazování rebarbory v cukerném sirupu - jak to udělat

Řapíky rebarbory nakrájené na 2,5 cm dlouhé špalíčky vkládáme do nepropustných obalů naplněných do jedné čtvrtiny 40% cukerným sirupem. Pod víčkem necháme 1 cm volného místa. Aby kousky neplavaly, použijeme list celofánu, který položíme na hladinu a trochu přitlačíme. Obsah je určen pro jednorázovou spotřebu, proto podle toho volíme velikost obalu.

Číst dál: Mražení, zmrazování rebarbory v cukerném sirupu - jak to udělat

Zmražování, mrazení rebarbory nasucho s cukrem - jak to udělat

Řapíky reberbory, nakrájené na délku 15 až 20 cm a vytříděné podle tloušťky, svazujeme do svazečků asi po 500 g. Balíme do mikroténových sáčků, uzavíráme, značíme a zmrazujeme. Řapíky nakrájené na délku 2,5 cm plníme do mikroténových sáčků v množství odpovídajícím jednorázové spotřebě. Vrstvy prosypáváme cukrem.

Číst dál: Zmražování, mrazení rebarbory nasucho s cukrem - jak to udělat

Mražení, zmrazování pomerančů - ja to udělat

Plně vyzrálé, sladké a šťavnaté pomeranče zbavené kůry i všech zbytků bílé tkáně, nakrájené na kolečka nebo rozebrané na dílky a zbavené jadérek i kůžičky (pokud je tužší), ukládáme buď nasucho prosypané cukrem do kelímků nebo dóz z plastů, nebo v cukerném sirupu (2 díly cukru a 4 díly vody). Plátky a dílky pomerančů po částečném rozmrazení přidáváme do ovocných salátů a koktejlů a zmrzlinových pohárů. Skladovatelnost 12 měsíců.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny