Potraviny a vaření
Zátka nejde vrátit do hrdla lahve - jak, čím pomoci (nůž)
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2692x
Když se vytažená zátka nevejde zpět do láhve, nesnažte se ji oříznout, ale v nejužším místě stranu, kterou do láhve tlačíte, nařízněte do tvaru písmene V.
Nůžky tupé, nenabroušené - jak, čím nabrousit bez brousku (skelný papír)
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2337x
Nůžky, které už špatně stříhají, přibrousíte tak, že jimi několikrát přestřihnete jemný skelný papír.
Pokrm, jídlo přepepřené - jak, čím zachránit, zmírnit pálivost (jablko)
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6591x
Přepepřený pokrm zachráníte tak, že do něj vložíte dvě jablka nakrájená na větší kousky a povaříte.
Mražení, zmrazování hub, hřibů - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4597x
Předvařování hub před zmrazováním je důležité. Nepředváříme víc než 1/2 kg hub najednou. Vkládáme je ve smaltovaném nebo nerezovém cedníku či košíku do vařící vody s přísadou kyseliny citrónové, aby netmavly (1 lžíce kyseliny citrónové na 3 litry vody). Rychle zchladíme v ledové vodě, necháme okapat a osušit na filtračním papíře.
Mražení, zmrazování fazolí - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3458x
Lusky pnoucích fazolí sklízíme pro zmrazování dříve, než dosáhnou délky 18 cm. Po odstranění špiček a stopek je krájíme na příčné špalíčky 2,5 cm dlouhé. Silnější lusky keřových fazolí krájíme buď příčně, nebo i podélně. Omyté a osušené celé fazolky předváříme 3 minuty, krájené 2 minuty.
Mražení, zmrazování tykví, cukety - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2735x
Tykve, cukety nakrájíme na kolečka nebo kostičky a předváříme nanejvýš po 1/2 kg najednou. Kolečka nebo kousky vkládáme do vařící vody ve smaltovaném nebo nerezovém cedníku, popřípadě v plátěném vaku, necháme jen 1 minutu prohřívat, ale ne vařit.
Mražení, zmrazování špenátu - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3594x
Nepoškozené dobře vyprané listy špenátu v menších dávkách vkládáme do vařící vody. Po 30 vteřinách je vyjmeme a rychle ochladíme v ledové vodě (s kousky ledu). Scedíme a buď z nich jen vymačkáme přebytečnou vodu a vkládáme je celé do obalu v množství, které bude moci být spotřebováno najednou, uzavřeme, označíme a zmrazíme, nebo scezený špenát rozmixujeme a pak plníme do obalu.
Mražení, zmrazování růžičkové kapusty - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5575x
Okapané hlavičky růžičkové kapusty před mrazením předváříme. Do vody na předváření se doporučuje přidat 1 lžičku octa na 4 l vody. Ocet zmírňuje nepříjemný kapustový pach při předváření. Dobu předváření musíme velice přesně dodržet.
Číst dál: Mražení, zmrazování růžičkové kapusty - jak to udělat
Mražení, zmrazování rajčatového protlaku - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4231x
K přípravě protlaku jsou vhodná měkčí rajčata. Omytá rajčata rozdusíme ve vlastní šťávě asi 5 minut na mírném ohni. Pak je prolisujeme nebo rozmixujeme. Ochlazený protlak naplníme do pevných obalů nebo do formiček na led, popřípadě do obalů na vajíčka.
Číst dál: Mražení, zmrazování rajčatového protlaku - jak to udělat
Mražení, zmrazování, rozmrazování rajčat - jak to udělat
Zveřejněno: neděle 28. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2705x
Celá, pěkná, nepoškozená a pevná rajčata zbavíme stopek a dobře omyjeme ve studené vodě. Nepředváříme
je! Plníme po osušení v množství 1/4 až 1/2 kg do mikroténových sáčků, uzavíráme, označíme a zmrazíme.
Číst dál: Mražení, zmrazování, rozmrazování rajčat - jak to udělat
Další rady a tipy v této kategorii:
- Mražení, zmrazování pórku - jak to udělat
- Mražení, zmrazování mangoldu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování květáku, květákových růžiček - jak to udělat
- Mražení, zmrazování kukuřice - jak to udělat
- Mražení, zmrazování mrkve, karotky - jak to udělat
- Zmražování, mrazení chřestu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování hrášku, hrachu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování brokolice - jak to udělat
- Mražení, zmrazování nových nedovařených brambor - jak to udělat
- Mražení, zmrazování mladých syrových brambor - jak to udělat
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)