Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Zátka nejde vrátit do hrdla lahve - jak, čím pomoci (nůž)

Když se vytažená zátka nevejde zpět do láhve, nesnažte se ji oříznout, ale v nejužším místě stranu, kterou do láhve tlačíte, nařízněte do tvaru písmene V.

Nůžky tupé, nenabroušené - jak, čím nabrousit bez brousku (skelný papír)

Nůžky, které už špatně stříhají, přibrousíte tak, že jimi několikrát přestřihnete jemný skelný papír.

Pokrm, jídlo přepepřené - jak, čím zachránit, zmírnit pálivost (jablko)

Přepepřený pokrm zachráníte tak, že do něj vložíte dvě jablka nakrájená na větší kousky a povaříte.

Mražení, zmrazování hub, hřibů - jak to udělat

Předvařování hub před zmrazováním je důležité. Nepředváříme víc než 1/2 kg hub najednou. Vkládáme je ve smaltovaném nebo nerezovém cedníku či košíku do vařící vody s přísadou kyseliny citrónové, aby netmavly (1 lžíce kyseliny citrónové na 3 litry vody). Rychle zchladíme v ledové vodě, necháme okapat a osušit na filtračním papíře.

Číst dál: Mražení, zmrazování hub, hřibů - jak to udělat

Mražení, zmrazování fazolí - jak to udělat

Lusky pnoucích fazolí sklízíme pro zmrazování dříve, než dosáhnou délky 18 cm. Po odstranění špiček a stopek je krájíme na příčné špalíčky 2,5 cm dlouhé. Silnější lusky keřových fazolí krájíme buď příčně, nebo i podélně. Omyté a osušené celé fazolky předváříme 3 minuty, krájené 2 minuty.

Číst dál: Mražení, zmrazování fazolí - jak to udělat

Mražení, zmrazování tykví, cukety - jak to udělat

Tykve, cukety nakrájíme na kolečka nebo kostičky a předváříme nanejvýš po 1/2 kg najednou. Kolečka nebo kousky vkládáme do vařící vody ve smaltovaném nebo nerezovém cedníku, popřípadě v plátěném vaku, necháme jen 1 minutu prohřívat, ale ne vařit.

Číst dál: Mražení, zmrazování tykví, cukety - jak to udělat

Mražení, zmrazování špenátu - jak to udělat

Nepoškozené dobře vyprané listy špenátu v menších dávkách vkládáme do vařící vody. Po 30 vteřinách je vyjmeme a rychle ochladíme v ledové vodě (s kousky ledu). Scedíme a buď z nich jen vymačkáme přebytečnou vodu a vkládáme je celé do obalu v množství, které bude moci být spotřebováno najednou, uzavřeme, označíme a zmrazíme, nebo scezený špenát rozmixujeme a pak plníme do obalu.

Mražení, zmrazování růžičkové kapusty - jak to udělat

Okapané hlavičky růžičkové kapusty před mrazením předváříme. Do vody na předváření se doporučuje přidat 1 lžičku octa na 4 l vody. Ocet zmírňuje nepříjemný kapustový pach při předváření. Dobu předváření musíme velice přesně dodržet.

Číst dál: Mražení, zmrazování růžičkové kapusty - jak to udělat

Mražení, zmrazování rajčatového protlaku - jak to udělat

K přípravě protlaku jsou vhodná měkčí rajčata. Omytá rajčata rozdusíme ve vlastní šťávě asi 5 minut na mírném ohni. Pak je prolisujeme nebo rozmixujeme. Ochlazený protlak naplníme do pevných obalů nebo do formiček na led, popřípadě do obalů na vajíčka.

Číst dál: Mražení, zmrazování rajčatového protlaku - jak to udělat

Mražení, zmrazování, rozmrazování rajčat - jak to udělat

Celá, pěkná, nepoškozená a pevná rajčata zbavíme stopek a dobře omyjeme ve studené vodě. Nepředváříme
je! Plníme po osušení v množství 1/4 až 1/2 kg do mikroténových sáčků, uzavíráme, označíme a zmrazíme.

Číst dál: Mražení, zmrazování, rozmrazování rajčat - jak to udělat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny