Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

► Špenátový závin s nivou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Špenátový závin s nivou - příprava: Na másle krátce opečte 3 pokrájené stroužky česneku, přidejte 300 g mraženého listového špenátu, 3 lžíce smetany ke šlehání, osolte a přiklopené poduste doměkka. Prochladlou náplň promíchejte se 150 g rozdrobené nivy a rozložte na vyválené listové těsto, sviňte a závin potřete vajíčkem.

Číst dál: ► Špenátový závin s nivou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Brokolicový slaný koláč - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Brokolicový slaný koláč - příprava: Troubu předehřejte na 175 °C. Těsto rozválejte na velikost koláčové formy a vložte dovnitř. Těsto propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír, vsypte hrst suchých fazolí na zatížení a dejte do trouby na 10 minut předpéct. Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte v páře do poloměkka.

Číst dál: ► Brokolicový slaný koláč - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jak vyčarovat ze starých housek chutnou večeři

Housky z předchozího dne můžete ještě proměnit ve výbornou večeři. Rozpulte je, potřete bazalkovým pestem, obložte plátky rajčete a mozzarelly a zapečte. Když je ještě ozdobíte lístky bazalky, bude to perfektní.

Sýrové kuličky s pažitkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Sýrové kuličky s pažitkou: 1 svazek pažitky opláchneme, osušíme a nakrájíme najemno. 40 g pražených, solených arašídů nasekáme a promícháme s pažitkou. Z 200 g smetanového čerstvého sýra oddělíme lžičkou kousky a ve vlhkých rukách z nich uválíme kuličky. Obalíme je v arašídovo-pažitkové směsi. Místo čerstvého sýru můžete použít rovněž třešinky mozzarelly.

Tofu v sezamovém kabátku - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Tofu v sezamovém kabátku: Tři lžíce sezamových semínek opražíme. 150 g tofu nakrájíme na kostky a necháme 30 minut marinovat ve 4-5 lžících sójové omáčky. Tofu vyndáme z marinády, pak opečeme v 1 lžíci olivového oleje. Otrháme a nasekáme koriandr ze čtvrtiny květináče. Promícháme se sezamem. Tofu osolíme, opepříme a obalíme sezamovo-bylinkovou směsí.

Gratinované chlebové tolary - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Gratinované chlebové tolary: Ze 4 snítek rozmarýnu otrháme listy a nasekáme je. 30 g parmazánu nastrouháme a smícháme je s 30 g mletých mandlí, rozmarýnem a 1 žloutkem na pastu. Z plátků žitného chleba vykrojíme kolečka a ta potřeme vždy 1 lžičkou pasty a poklademe na pečicí plech. Tolary zapékáme 2-3 minuty v troubě pod horkým grilem.

Česnekové krutony s tymiánem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Česnekové krutony s tymiánem: Ze 4 plátků toastového chleba odkrojíme kůrku. Chléb nakrájíme na kostičky a opékáme 3-4 minuty ve 3 lžících olivového oleje. 2 stroužky česneku najemno nasekáme. Z 5 snítek tymiánu otrháme listy a nasekáme. Tymián, česnek a 1-2 lžičky chilli vloček přidáme na pánev k chlebu a asi 1 minutu společně opékáme. Krutony dochutíme solí a pepřem.

► Cibulový džem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Cibulový džem - příprava: Nakrájejte cibuli na půlkolečka a ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Stáhněte oheň na nejmenší stupeň. Nasypte do hrnce cibuli a za stálého míchání nechte 30-40 minut zkaramelizovat dozlatova. Přilijte balzamikový ocet, přidejte tymián a cukr. Za stálého míchání nechte ocet odpařit. Posléze podle chuti dosolte a dopepřete. Naplňte do sklenic. V lednici vydrží několik týdnů. Můžete ho i zavařit.

Číst dál: ► Cibulový džem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Slunečnicová pomazánka - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Slunečnicová pomazánka - příprava: Rozmixujte semínka  slunečnice, sušená i čerstvá rajčata, sůl, česnek a vodu. Pokud se vám pomazánka nezdá dostatečně jemná, přidejte ještě trochu vody.

Číst dál: ► Slunečnicová pomazánka - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Pampelišková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Pampelišková marmeláda - příprava: Z květů pampelišky  otrhejte žluté okvětní lístečky do mísy. Polovinu odeberte a vložte do hrnce, přidejte omytá jablka a citrusy nakrájené na větší kousky (včetně slupek a kůry). Přilijte vodu a asi 1 hodinu vařte pomalým varem. Potom uvařené ovoce přeceďte přes plátěný sáček a nechte přes noc okapat. Druhý den tekutinu odměřte.

Číst dál: ► Pampelišková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny