Ovoce, povidla, zavařeniny
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3390x
Borůvkový džem z domácí pekárny - příprava: Čtvrtinu přebraných a opraných borůvek si odložíme stranou, zbytek rozmixujeme a nalijeme do nádoby pekárny. Přidáme celé borůvky, želírovací cukr a kyselinu citronovou, zapneme program "zavařenina" a necháme ho proběhnout. Hotový džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Borůvkový džem se skořicí - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2857x
Borůvkový džem se skořicí - příprava: Přebrané a oprané borůvky vložíme do kastrolu, přidáme kousek skořice a za stálého míchání zprudka vaříme, až se odpaří asi třetina tekutiny. Potom postupně počástech přidáme cukr a zprudka vaříme ještě asi 5 minut. Skořici vyjmeme, džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2786x
Borůvkový žahour na knedlíky - příprava: Přebrané a oprané borůvky nasypeme do velkého kastrolu, přidáme cukr, pokrájené máslo a mouku a za stálého míchání povaříme dohusta. Žahourem naplníme čisté suché sklenice, uzavřeme víčky a sterilujem minut při teplotě 85 C.
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2558x
Borůvková marmeláda s pomeranči - příprava: Borůvky přebereme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pomeranče důkladně omyjeme, osušíme, kůru oloupeme škrabkou a nakrájíme na tenké proužky. Pomerančovou dužinu zbavíme bílé slupky a nakrájíme na malé kousky. Do kastrolu vložíme borůvky a pomerančovou dužinu i kůru, zasypeme želírovacím cukrem a promícháme.
Borůvková marmeláda s citronem - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2649x
Borůvková marmeláda s citronem - příprava: Přebrané borůvky propláchneme, v hrnci rozmačkáme, zalijeme vodou a citronovou šťávou a dáme vařit. Ve dvou lžících cukru rozmícháme želírovací přípravek, přidáme do hrnce a povaříme 3 minuty, postupně přidáme zbývající cukr a ještě další 3 minuty povaříme. Z povrchu sebereme pěnu, marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme 15 minut při 85 C.
Pečený ovocný čaj - recept
Zveřejněno: neděle 5. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1911x
Pečený ovocný čaj - příprava: Ovoce očistíme a větší pokrájíme na menší kousky, rovněž tak oloupaný citron. Přidáme cukr a koření, promícháme a vše nasypeme na plech s vyšším okrajem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 C a pečeme asi půl hodiny, během pečení dvakrát nebo třikrát promícháme.
Míchaná marmeláda - recept
Zveřejněno: neděle 5. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2296x
Míchaná marmeláda - příprava: Drobné ovoce očistíme, opereme, podlijeme troškou vody a 5 minut povaříme. Po částečném zchladnutí rozmixujeme ponorným mixérem a propasírujeme přes síto. Zvážíme a do 1 kg doplníme podušenými a rozmixovanými jablky.
Džem z letního ovoce - recept
Zveřejněno: neděle 5. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2666x
Džem z letního ovoce - příprava: Ovoce očistíme, opereme, větší překrojíme, promícháme a čtvrtinu odložíme stranou. Zbytek rozmačkáme v kastrolu, zakapeme citronem, přidáme želírovací přípravek se 2 lžícemi cukru a promícháme.
Švestková marmeláda z remosky - recept
Zveřejněno: neděle 5. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2478x
Švestková marmeláda z remosky - příprava: Švestky vložíme do remoskové mísy, zasypeme cukrem a necháme do druhého dne stát. Pak je v remosce necháme bez míchání pomalu péci 2,5-3 hodiny. Jakmile se obsah odpaří asi na polovinu, rozmixujeme a ihned naplníme do skleniček.
Pečená švestková povidla bez míchání - recept
Zveřejněno: neděle 5. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1885x
Pečená švestková povidla bez míchání - příprava: Švestky umeleme na masovém strojku, přidáme cukr a ocet, promícháme a necháme do druhého dne odstát. Druhý den je vložíme do trouby vyhřáté na 150 C a bez míchání pečeme 5-8 hodin, podle toho, jak chceme mít povidla hustá.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Kompot ze sušených švestek - recept
- Sušené švestky, sušení švestek - postup
- Švestková nugeta - recept
- Třešňová povidla - recept
- Třešňový džem s jahodami - recept
- Třešňový džem - recept
- Zavařené višně do pohárů a na moučníky - recept
- Marmeláda z višní a rybízu - recept
- Višňová marmeláda s jablky a skořicí - recept
- Višně v rumu - recept
Další rady v kategorii
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Broskve naložené v brandy - recept
-
Broskvová marmeláda s jablky - recept
-
Broskvová povidla - recept
-
Broskvová přesnídávka - recept
-
Broskvový džem - jak připravit, udělat
-
Broskvový džem - recept
-
Brusinkový kompot - recept
-
Brusinky naložené ve víně - recept
-
Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept
-
Brusinky s jablky - recept
-
Čím zdravě okyselit omáčku - tipy, rady, doporučení (citrón)
-
Citron - jak získat maximum šťávy (vroucí voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (horká voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (válení)
-
Citronový džem s limetkami - recept
-
Citrusový džem z domácí pekárny - recept
-
Co udělat se sušeným ovocem před jeho použitím - rady, doporučení
-
Cuketa jako ananas - jak připravit, udělat
-
Cuketová marmeláda - jak připravit, udělat
-
Cuketový džem - jak připravit, udělat
-
Delikátní pochoutka z pomerančů pro děti - postup, návod
-
Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept
-
Domácí citrónový sirup - recept, postup, návod
-
Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat
-
Džem z arónie, černého jeřábu - recept
-
Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - recept
-
Džem z broskví, meruněk a manga - jak připravit, udělat
-
Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z kiwi a jahod - recept
-
Džem z kiwi s ananasovou příchutí - recept
-
Džem z kiwi s jablky - jak připravit, udělat
-
Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z letního ovoce - recept
-
Falešná grapefruitová marmeláda - recept
-
Fíková marmeláda s vínem - recept
-
Fíkový džem, jam - recept
-
Fíky slepené - jak, čím odlepit, oddělit od sebe (trouba)
-
Hnědnutí hrušek při rozkrojení - jak, čím zabránit, zamezit (citronová šťáva)
-
Hroznové víno čerstvé - jak, podle čeho poznat při nákupu
-
Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát
-
Hroznové víno s jablky - recept
-
Hroznový džem z domácí pekárny - recept
-
Hrušková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Hrušková marmeláda bez cukru - recept
-
Hrušková marmeláda s mátou - recept
-
Hrušková marmeláda s želírovacím cukrem - recept
-
Hrušková povidla - jak připravit, udělat
-
Hrušková povidla - recept
-
Hrušková přesnídávka - recept
-
Hruškový džem - recept
-
Hruškový džem s jablky - jak připravit, udělat
-
Hruškový kompot - recept
-
Hruškový med - recept
-
Jablečná nugeta - recept
-
Jablečná nutella, nutella z jablek - recept
-
Jablečná přesnídávka, přesnídávka z jablek - recept
-
Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jablka zavařená ve vlastní šťávě - recept
-
Jablková marmeláda s bezinkami - jak připravit, udělat
-
Jablková povidla - recept
-
Jablkové želé s ananasem - recept
-
Jablkový džem s citrusy - recept