Ovoce, povidla, zavařeniny
Višňový kompot - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1860x
Višňový kompot - příprava: Dobře vyzrálé višně s pevnou dužinou zbavíme stopek, opláchneme a vypeckujeme, naskládáme do sklenic a zalijeme horkým cukerným roztokem. Dobře uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C. Do nálevu můžeme přidat trochu citronové nebo pomerančové šťávy.
Meruňková přesnídávka - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1739x
Meruňková přesnídávka - příprava: Omyté meruňky vypeckujeme, jablka oloupeme a zbavíme jádřinců, vše pokrájíme a dáme do hrnce. Zalijeme 2 l vody, rozvaříme a rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme cukr a pudinkový prášek rozmíchaný v 1/2 l vody a vaříme, až přesnídávka zhoustne. Podle chuti můžeme ještě přisladit.
Meruňkový džem s banány - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2042x
Meruňkový džem s banány - příprava: Meruňky a banány nakrájíme na menší kousky a za stálého míchání rozdusíme. Pak je rozmixujeme ponorným mixérem, znovu přivedeme k varu a ještě 5 minut povaříme. Přidáme kyselinu citronovou a želírovací přípravek rozmíchaný asi se 3 lžícemi cukru, promícháme, přisypeme zbývající cukr a za stálého míchání povaříme 5 minut od doby varu.
Ostružinový džem - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1951x
Ostružinový džem - příprava: Očištěné ostružiny namočíme na 20 minut do osolené vody, pak sebereme z hladiny nečistoty a vodu slijeme. Ostružiny důkladně propláchneme, v hrnci rozmačkáme vidličkou, zasypeme cukrem a pomalu vaříme 5 minut. Pak sebereme pěnu a přidáme kyselinu citronovou. Džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Ostružinový kompot pro diabetiky - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2209x
Ostružinový kompot pro diabetiky - příprava: Přebrané ostružiny zbavíme stopek, propláchneme vodou, necháme okapat a setřeseme do čtvrtlitrových skleniček. Zalijeme je teplou vodou, do každé skleničky přidáme 1-2 tablety umělého sladidla, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Ostružinový kompot - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2100x
Ostružinový kompot - příprava: Cukr svaříme s vodou. Ostružiny očistíme, propereme, necháme okapat a nasypeme do sklenic. Zalijeme vychladlým nálevem, do každé sklenice kápneme trošku rumu a zavíčkujeme. Sterilujeme 15 minut při teplotě 85 C.
Rybíz s mrkví - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2617x
Rybíz s mrkví - příprava: Očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme a uvaříme ve vodě s cukrem doměkka. Přidáme kuličky rybízu a necháme přejít varem. Nalijeme do skleniček, uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 C.
Rynglový džem se slivovicí - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1818x
Rynglový džem se slivovicí - příprava: Omyté ryngle vypeckujeme, nakrájíme na menší kousky, v kastrolu dobře promícháme s želírovacím cukrem a necháme 12 hodin odstát. Pak za stálého míchání přivedeme k varu a 4 minuty zprudka povaříme. Do hotového džemu přimícháme slivovici. Nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Rynglový, rynglótový džem s pomerančem - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2153x
Rynglový džem s pomerančem - příprava: Ryngle omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky, vložíme je do kastrolu, přidáme oloupaný a na malé kostičky nakrájený pomeranč a želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru a 2 minuty za stálého míchání povaříme. Pak přidáme zbylý cukr a citronovou šťávu a prohříváme tak dlouho, až se cukr rozpustí.
Falešná grapefruitová marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2517x
Falešná grapefruitová marmeláda - příprava: Omyté a vypeckované ryngle rozemeleme nebo rozmixujeme, přendáme do kastrolu a posypeme cukrem promíchaným s želírovacím přípravkem. Citrony dobře oloupeme, pokrájíme, přidáme k rynglím a za stálého míchání vaříme dohusta. Marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Voňavá mirabelková marmeláda - recept
- Špendlíková marmeláda - recept
- Marmeláda z rynglí, rynglótová marmeláda - recept
- Rynglový kompot s rumem - recept
- Šípková zavařenina s jablky - recept
- Šípková marmeláda - recept
- Trhání šípků na zavařeninu - kdy trhat, sbírat
- Zvařené švestky na knedlíky - recept
- Švestkový kompot s rumem - recept
- Švestkový kompot - recept
Další rady v kategorii
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Broskve naložené v brandy - recept
-
Broskvová marmeláda s jablky - recept
-
Broskvová povidla - recept
-
Broskvová přesnídávka - recept
-
Broskvový džem - jak připravit, udělat
-
Broskvový džem - recept
-
Brusinkový kompot - recept
-
Brusinky naložené ve víně - recept
-
Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept
-
Brusinky s jablky - recept
-
Čím zdravě okyselit omáčku - tipy, rady, doporučení (citrón)
-
Citron - jak získat maximum šťávy (vroucí voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (horká voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (válení)
-
Citronový džem s limetkami - recept
-
Citrusový džem z domácí pekárny - recept
-
Co udělat se sušeným ovocem před jeho použitím - rady, doporučení
-
Cuketa jako ananas - jak připravit, udělat
-
Cuketová marmeláda - jak připravit, udělat
-
Cuketový džem - jak připravit, udělat
-
Delikátní pochoutka z pomerančů pro děti - postup, návod
-
Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept
-
Domácí citrónový sirup - recept, postup, návod
-
Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat
-
Džem z arónie, černého jeřábu - recept
-
Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - recept
-
Džem z broskví, meruněk a manga - jak připravit, udělat
-
Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z kiwi a jahod - recept
-
Džem z kiwi s ananasovou příchutí - recept
-
Džem z kiwi s jablky - jak připravit, udělat
-
Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z letního ovoce - recept
-
Falešná grapefruitová marmeláda - recept
-
Fíková marmeláda s vínem - recept
-
Fíkový džem, jam - recept
-
Fíky slepené - jak, čím odlepit, oddělit od sebe (trouba)
-
Hnědnutí hrušek při rozkrojení - jak, čím zabránit, zamezit (citronová šťáva)
-
Hroznové víno čerstvé - jak, podle čeho poznat při nákupu
-
Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát
-
Hroznové víno s jablky - recept
-
Hroznový džem z domácí pekárny - recept
-
Hrušková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Hrušková marmeláda bez cukru - recept
-
Hrušková marmeláda s mátou - recept
-
Hrušková marmeláda s želírovacím cukrem - recept
-
Hrušková povidla - jak připravit, udělat
-
Hrušková povidla - recept
-
Hrušková přesnídávka - recept
-
Hruškový džem - recept
-
Hruškový džem s jablky - jak připravit, udělat
-
Hruškový kompot - recept
-
Hruškový med - recept
-
Jablečná nugeta - recept
-
Jablečná nutella, nutella z jablek - recept
-
Jablečná přesnídávka, přesnídávka z jablek - recept
-
Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jablka zavařená ve vlastní šťávě - recept
-
Jablková marmeláda s bezinkami - jak připravit, udělat
-
Jablková povidla - recept
-
Jablkové želé s ananasem - recept
-
Jablkový džem s citrusy - recept