Ovoce, povidla, zavařeniny
Voňavá mirabelková marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1911x
Voňavá mirabelková marmeláda - příprava: Mirabelky opláchneme, vložíme do kastrolu, přidáme skořici, hřebíčky a kyselinu citronovou a zalijeme vodou tak, aby bylo ovoce ponořené. Přivedeme k varu a za občasného promíchání rozvaříme na kaši. Horkou směs propasírujeme přes cedník, pyré odvážíme, vrátíme zpět a přidáme do něj stejné váhové množství cukru.
Špendlíková marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3170x
Špendlíková marmeláda - příprava: Špendlíky očistíme a omyjeme vložíme do hrnce, podlijeme troškou vody, rozvaříme a propasírujeme. Protlak vaříme za častého míchání prudším varem necelou půlhodinu. Pak přidáme po částech cukr a s poslední dávkou cukru i kyselinu citronovou a mícháme, až se všechen cukr rozpustí. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a 10 minut necháme stát obrácené dnem vzhůru.
Marmeláda z rynglí, rynglótová marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4149x
Marmeláda z rynglí - příprava: Ryngle rozmixujeme nebo rozemeleme, vložíme do kastrolu a posypeme cukrem promíchaným s želírovacím přípravkem. Přidáme oloupané (včetně bílé slupičky) a pokrájené citrony a vaříme, až marmeláda začne želírovat. Nalijeme ji do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Rynglový kompot s rumem - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2363x
Rynglový kompot s rumem - příprava: Cukr rozmícháme ve vodě, přidáme skořici a hřebíčky a povaříme. Do vroucího nálevu vložíme očištěné a oprané ryngle a při mírné teplotě zahříváme, až začnou praskat. Rozdělíme je do sklenic, z nálevu vyjmeme koření, ještě chvilku ho povaříme a nalijeme na ryngle. Do každé sklenice přidáme 2 lžíce rumu, ihned zavíčkujeme a obrácené dnem vzhůru necháme vychladnout.
Šípková zavařenina s jablky - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1802x
Šípková zavařenina s jablky - příprava: Šípky odstopkujeme, rozpůlíme, vydlabeme vnitřky i s chloupky a důkladně propereme. V hrnci je trochu podlijeme vodou a vaříme doměkka. Měkké šípky scedíme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Poté přidáme oloupaná a nastrouhaná jablka, asi 5 minut povaříme, pak přidáme cukr a vaříme ještě dalších 10 minut. Nakonec přidáme šťávu z 1 citronu a želírovací přípravek a ještě krátce povaříme. Nalijeme do nahřátých skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut je postavíme dnem vzhůru.
Šípková marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1939x
Šípková marmeláda - příprava: Šípky odstopkujeme, rozpůlíme, vydlabeme vnitřky i s chloupky a důkladně propereme. V hrnci je trochu podlijeme vodou, uvaříme doměkka a prolisujeme. Protlak povaříme do zhoustnuti, pak jej odměříme, přidáme odpovídající množství cukru a ještě několik minut povaříme. Nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Trhání šípků na zavařeninu - kdy trhat, sbírat
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2251x
Šípky trháme vždy přemrzlé. Teprve po přemrznutí vynikne jejich charakteristická chuť.
Zvařené švestky na knedlíky - recept
Zveřejněno: pondělí 23. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2114x
Švestky na knedlíky: Švestky odstopkujeme, omyjeme, urovnáme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 80 C asi 25 minut. Používáme je do knedlíků nebo na koláče.
Švestkový kompot s rumem - recept
Zveřejněno: pondělí 23. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3120x
Švestkový kompot s rumem - příprava: Vodu svaříme s cukrem, přidáme hřebíčky, skořici a kůru z dobře omytého citronu a chvilku povaříme. Do hotového nálevu přidáme citronovou šťávu a rum. Omyté švestky rozpůlíme, vypeckujeme, vložíme do sklenic a zalijeme nálevem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při 85 C.
Švestkový kompot - recept
Zveřejněno: pondělí 23. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1698x
Švestkový kompot - příprava: Švestky lehce namačkáme do sklenic těsně vedle sebe, a to buď rozpůlené vypeckované, řeznou stranou dolů, nebo celé. Zalijeme je teplým cukerným roztokem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Švestky v cukru - recept
- Švestky ve vlastní šťávě - recept
- Více šťávy v citronu - jak to udělat, docílit (teplá voda)
- Více šťávy v citronu - jak to udělat, docílit (mikrovlnka)
- Nakrájené citrusy vydrží déle čerstvé - jak to udělat, co použít (voda, led)
- Sušené meruňky - recept
- Meruňková marmeláda z domácí pekárny - recept
- Meruňková marmeláda s mrkví - recept
- Ostružinová marmeláda, marmeláda z ostružin - recept
- Rybízový džem, jam - recept
Další rady v kategorii
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Broskve naložené v brandy - recept
-
Broskvová marmeláda s jablky - recept
-
Broskvová povidla - recept
-
Broskvová přesnídávka - recept
-
Broskvový džem - jak připravit, udělat
-
Broskvový džem - recept
-
Brusinkový kompot - recept
-
Brusinky naložené ve víně - recept
-
Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept
-
Brusinky s jablky - recept
-
Čím zdravě okyselit omáčku - tipy, rady, doporučení (citrón)
-
Citron - jak získat maximum šťávy (vroucí voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (horká voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (válení)
-
Citronový džem s limetkami - recept
-
Citrusový džem z domácí pekárny - recept
-
Co udělat se sušeným ovocem před jeho použitím - rady, doporučení
-
Cuketa jako ananas - jak připravit, udělat
-
Cuketová marmeláda - jak připravit, udělat
-
Cuketový džem - jak připravit, udělat
-
Delikátní pochoutka z pomerančů pro děti - postup, návod
-
Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept
-
Domácí citrónový sirup - recept, postup, návod
-
Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat
-
Džem z arónie, černého jeřábu - recept
-
Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - recept
-
Džem z broskví, meruněk a manga - jak připravit, udělat
-
Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z kiwi a jahod - recept
-
Džem z kiwi s ananasovou příchutí - recept
-
Džem z kiwi s jablky - jak připravit, udělat
-
Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z letního ovoce - recept
-
Falešná grapefruitová marmeláda - recept
-
Fíková marmeláda s vínem - recept
-
Fíkový džem, jam - recept
-
Fíky slepené - jak, čím odlepit, oddělit od sebe (trouba)
-
Hnědnutí hrušek při rozkrojení - jak, čím zabránit, zamezit (citronová šťáva)
-
Hroznové víno čerstvé - jak, podle čeho poznat při nákupu
-
Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát
-
Hroznové víno s jablky - recept
-
Hroznový džem z domácí pekárny - recept
-
Hrušková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Hrušková marmeláda bez cukru - recept
-
Hrušková marmeláda s mátou - recept
-
Hrušková marmeláda s želírovacím cukrem - recept
-
Hrušková povidla - jak připravit, udělat
-
Hrušková povidla - recept
-
Hrušková přesnídávka - recept
-
Hruškový džem - recept
-
Hruškový džem s jablky - jak připravit, udělat
-
Hruškový kompot - recept
-
Hruškový med - recept
-
Jablečná nugeta - recept
-
Jablečná nutella, nutella z jablek - recept
-
Jablečná přesnídávka, přesnídávka z jablek - recept
-
Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jablka zavařená ve vlastní šťávě - recept
-
Jablková marmeláda s bezinkami - jak připravit, udělat
-
Jablková povidla - recept
-
Jablkové želé s ananasem - recept
-
Jablkový džem s citrusy - recept