Ovoce, povidla, zavařeniny
Švestky v cukru - recept
Zveřejněno: pondělí 23. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1717x
Švestky v cukru - příprava: Švestky překrájíme na čtvrtky, vložíme do většího hrnce, přidáme želírovací cukr, vanilkový cukr, skořici a hřebíčky, promícháme a přikryté necháme přes noc stát. Druhý den je 4 minuty prudce povaříme. Vyndáme koření a švestky dáme do sklenic.
Švestky ve vlastní šťávě - recept
Zveřejněno: pondělí 23. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2030x
Švestky ve vlastní šťávě - příprava: Omyté švestky rozpůlíme, vypeckujeme a hodně pevně řeznou stranou dolů naskládáme do sklenic, přičemž je průběžně lehce prosypáváme cukrem. Do každé sklenice nalijeme lžíci vody, uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při 85 C.
Více šťávy v citronu - jak to udělat, docílit (teplá voda)
Zveřejněno: čtvrtek 19. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2008x
Neporušený citron vložte na 5 minut do teplé vody, budete z něj mít o celou 1/3 více šťávy.
Více šťávy v citronu - jak to udělat, docílit (mikrovlnka)
Zveřejněno: čtvrtek 19. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1923x
Neporušený citron dejte asi na 1 minutu do mikrovlnné trouby, budete z něj mít o celou 1/3 více šťávy.
Nakrájené citrusy vydrží déle čerstvé - jak to udělat, co použít (voda, led)
Zveřejněno: čtvrtek 19. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1771x
Nakrájené citrusy vydrží čerstvé, když je na chvíli ponoříte do studené vody nebo je zasypete ledem.
Sušené meruňky - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2360x
Sušené meruňky - příprava: Omyté meruňky rozkrojíme na poloviny, vypeckujeme a ihned je vložíme do studené vody s kyselinou citronovou, aby nezhnědly. Ve vařící vodě rozpustíme cukr, přidáme meruňky a povaříme je 5-10 minut.
Meruňková marmeláda z domácí pekárny - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2037x
Meruňková marmeláda z domácí pekárny - příprava: Meruňky umyjeme, zbavíme pecek a po částech rozmixujeme. Hustou meruňkovou hmotu nalijeme do nádoby pekárny, přidáme želírovací cukr a kyselinu citronovou, lehce promícháme a pekárnu nastavíme na program Džem.
Meruňková marmeláda s mrkví - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1903x
Meruňková marmeláda s mrkví - příprava: Dobře vyzrálé meruňky omyjeme, vypeckujeme a vložíme do kastrolu. Mrkev očistíme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme k meruňkám a společně dusíme doměkka. Pak směs prolisujeme přes cedník a ještě chvilku povaříme.
Ostružinová marmeláda, marmeláda z ostružin - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3766x
Ostružinová marmeláda - příprava: Očištěné a proprané ostružiny rozmixujeme a procedíme přes síto, abychom je zbavili zrníček. Přidáme želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru a minutu zprudka povaříme. Pak přidáme zbývající cukr a vaříme, až se rozpustí.
Číst dál: Ostružinová marmeláda, marmeláda z ostružin - recept
Rybízový džem, jam - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2162x
Rybízový džem - příprava: Rybíz opereme, odstopkujeme a polovinu umeleme. Celé i umleté bobule dáme do kastrolu a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až džem zhoustne. Během vaření postupně přidáváme cukr, aby se nepřerušil var. Horký džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Rybízová marmeláda - recept
- Rybíz ve vlastní šťávě - recept
- Rybízový kompot - recept
- Rybíz jako brusinky s rumem - recept
- Rybíz jako brusinky - recept
- Voňavý džem z červeného rybízu - recept
- Více šťávy v citronech, pomerančích - jak to udělat, co použít (teplá voda)
- Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát
- Jeřabinový kompot s hruškami či jablky - jak připravit, udělat
- Nakládané jeřabiny s vínem a skořicí - jak připravit, udělat
Další rady v kategorii
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Broskve naložené v brandy - recept
-
Broskvová marmeláda s jablky - recept
-
Broskvová povidla - recept
-
Broskvová přesnídávka - recept
-
Broskvový džem - jak připravit, udělat
-
Broskvový džem - recept
-
Brusinkový kompot - recept
-
Brusinky naložené ve víně - recept
-
Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept
-
Brusinky s jablky - recept
-
Čím zdravě okyselit omáčku - tipy, rady, doporučení (citrón)
-
Citron - jak získat maximum šťávy (vroucí voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (horká voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (válení)
-
Citronový džem s limetkami - recept
-
Citrusový džem z domácí pekárny - recept
-
Co udělat se sušeným ovocem před jeho použitím - rady, doporučení
-
Cuketa jako ananas - jak připravit, udělat
-
Cuketová marmeláda - jak připravit, udělat
-
Cuketový džem - jak připravit, udělat
-
Delikátní pochoutka z pomerančů pro děti - postup, návod
-
Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept
-
Domácí citrónový sirup - recept, postup, návod
-
Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat
-
Džem z arónie, černého jeřábu - recept
-
Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - recept
-
Džem z broskví, meruněk a manga - jak připravit, udělat
-
Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z kiwi a jahod - recept
-
Džem z kiwi s ananasovou příchutí - recept
-
Džem z kiwi s jablky - jak připravit, udělat
-
Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z letního ovoce - recept
-
Falešná grapefruitová marmeláda - recept
-
Fíková marmeláda s vínem - recept
-
Fíkový džem, jam - recept
-
Fíky slepené - jak, čím odlepit, oddělit od sebe (trouba)
-
Hnědnutí hrušek při rozkrojení - jak, čím zabránit, zamezit (citronová šťáva)
-
Hroznové víno čerstvé - jak, podle čeho poznat při nákupu
-
Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát
-
Hroznové víno s jablky - recept
-
Hroznový džem z domácí pekárny - recept
-
Hrušková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Hrušková marmeláda bez cukru - recept
-
Hrušková marmeláda s mátou - recept
-
Hrušková marmeláda s želírovacím cukrem - recept
-
Hrušková povidla - jak připravit, udělat
-
Hrušková povidla - recept
-
Hrušková přesnídávka - recept
-
Hruškový džem - recept
-
Hruškový džem s jablky - jak připravit, udělat
-
Hruškový kompot - recept
-
Hruškový med - recept
-
Jablečná nugeta - recept
-
Jablečná nutella, nutella z jablek - recept
-
Jablečná přesnídávka, přesnídávka z jablek - recept
-
Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jablka zavařená ve vlastní šťávě - recept
-
Jablková marmeláda s bezinkami - jak připravit, udělat
-
Jablková povidla - recept
-
Jablkové želé s ananasem - recept
-
Jablkový džem s citrusy - recept