Ovoce, povidla, zavařeniny
Rybízová marmeláda - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2181x
Rybízová marmeláda - příprava: Opraný a otrhaný rybíz nasypeme do hrnce, podlijeme troškou vody, přikryjeme pokličkou a hodně rozvaříme. Poté jej prolisujeme přes síto či pomocí lisu na ovoce. Protlak odvážíme a připravíme si odpovídající množství cukru.
Rybíz ve vlastní šťávě - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2649x
RYBíz VE VLASTNí ŠŤÁVĚ
Rybíz ve vlastní šťávě - příprava: Propláchnutý a odstopkovaný rybíz necháme okapat. Pak ho nasypeme do sklenic, přičemž ho prosypáváme cukrem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85 C. Tato zavařenina je výborná na přípravu moučníků.
Rybízový kompot - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2159x
Rybízový kompot - příprava: Rybíz opereme a otrháme, nasypeme jej do sklenic, setřeseme a zalijeme horkým cukerným roztokem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Rybíz jako brusinky s rumem - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2238x
Rybíz jako brusinky s rumem - příprava: Očištěný rybíz promícháme s cukrem a necháme do druhého dne od ležet. Potom přidáme skořici, hřebíčky a citronovou šťávu a necháme 15 minut vařit. Ke konci přimícháme rum. Ihned nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Rybíz jako brusinky - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1929x
Rybíz jako brusinky - příprava: Rybíz opereme, otrháme, přelijeme vroucí vodou s octem a scedíme. Vložíme do kastrolu, zalijeme 1 a 1/2 dl vody, přidáme cukr a koření a 10 minut povaříme. Ihned nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Voňavý džem z červeného rybízu - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1825x
Voňavý džem z červeného rybízu - příprava: Rybíz propláchneme vodou, otrháme z třapin a necháme okapat. Promícháme jej s cukrem a necháme do druhého dne uležet. Pak přidáme kyselinu citronovou, skořici a hřebíčky a na mírném plameni čtvrt hodiny povaříme.
Více šťávy v citronech, pomerančích - jak to udělat, co použít (teplá voda)
Zveřejněno: neděle 16. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1686x
Pomeranče a citrony budou šťavnatější, pokud je před vymačkáním necháte 2 minuty namočené v teplé vodě.
Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát
Zveřejněno: neděle 16. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6140x
Aby nezralé hroznové víno dozrálo, můžete hrozny pověsit na vzduch pomocí tyče umístěné na koze nebo silného provazu nataženého v garáži. Pokud se po nějaké době objeví stopy po okorání, stačí je ponořit do vlažné vody, takže získají zpět svůj objem a zase budou pěkné a čerstvé.
Jeřabinový kompot s hruškami či jablky - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 15. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1961x
Jeřabinový kompot s hruškami či jablky - příprava: Jeřabiny otrháme, opereme, chvilku povaříme v cukerném roztoku a necháme je v něm do druhého dne proslazovat. Hrušky nebo jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a povaříme v trošce vody okyselené kyselinou citronovou nebo citronovou šťávou.
Číst dál: Jeřabinový kompot s hruškami či jablky - jak připravit, udělat
Nakládané jeřabiny s vínem a skořicí - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 15. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1975x
Nakládané jeřabiny s vínem a skořicí - příprava: Cukr svaříme s vodou. Do nálevu přidáme otrhané a oprané jeřabiny, víno a kousek celé skořice a na mírném ohni vaříme za občasného zamíchání asi půl hodiny. Skořici vyjmeme, jeřabiny vybereme děrovanou naběračkou a vložíme do skleniček.
Číst dál: Nakládané jeřabiny s vínem a skořicí - jak připravit, udělat
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jeřabiny na způsob brusinek - jak připravit, udělat
- Jeřabinový kompot - jak připravit, udělat
- Ovocná přesnídávka - jak připravit, udělat
- Povidla z různých druhů ovoce - jak připravit, udělat
- Ovoce v rumu - jak připravit, udělat
- Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
- Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat
- ► Míchaný ovocný kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Rebarborový kompot s jahodami - jak připravit, udělat
- Rebarborový kompot - jak udělat, připravit
Další rady v kategorii
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Broskve naložené v brandy - recept
-
Broskvová marmeláda s jablky - recept
-
Broskvová povidla - recept
-
Broskvová přesnídávka - recept
-
Broskvový džem - jak připravit, udělat
-
Broskvový džem - recept
-
Brusinkový kompot - recept
-
Brusinky naložené ve víně - recept
-
Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept
-
Brusinky s jablky - recept
-
Čím zdravě okyselit omáčku - tipy, rady, doporučení (citrón)
-
Citron - jak získat maximum šťávy (vroucí voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (horká voda)
-
Citron pustí více šťávy - jak to udělat, co použít (válení)
-
Citronový džem s limetkami - recept
-
Citrusový džem z domácí pekárny - recept
-
Co udělat se sušeným ovocem před jeho použitím - rady, doporučení
-
Cuketa jako ananas - jak připravit, udělat
-
Cuketová marmeláda - jak připravit, udělat
-
Cuketový džem - jak připravit, udělat
-
Delikátní pochoutka z pomerančů pro děti - postup, návod
-
Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept
-
Domácí citrónový sirup - recept, postup, návod
-
Drobné ovoce ve vlastní šťávě - jak připravit, udělat
-
Džem z arónie, černého jeřábu - recept
-
Džem z arónie, černého jeřábu a jablek - recept
-
Džem z broskví, meruněk a manga - jak připravit, udělat
-
Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z černých třešní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z kiwi a jahod - recept
-
Džem z kiwi s ananasovou příchutí - recept
-
Džem z kiwi s jablky - jak připravit, udělat
-
Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Džem z letního ovoce - recept
-
Falešná grapefruitová marmeláda - recept
-
Fíková marmeláda s vínem - recept
-
Fíkový džem, jam - recept
-
Fíky slepené - jak, čím odlepit, oddělit od sebe (trouba)
-
Hnědnutí hrušek při rozkrojení - jak, čím zabránit, zamezit (citronová šťáva)
-
Hroznové víno čerstvé - jak, podle čeho poznat při nákupu
-
Hroznové víno nezralé - jak nechat dozrát
-
Hroznové víno s jablky - recept
-
Hroznový džem z domácí pekárny - recept
-
Hrušková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Hrušková marmeláda bez cukru - recept
-
Hrušková marmeláda s mátou - recept
-
Hrušková marmeláda s želírovacím cukrem - recept
-
Hrušková povidla - jak připravit, udělat
-
Hrušková povidla - recept
-
Hrušková přesnídávka - recept
-
Hruškový džem - recept
-
Hruškový džem s jablky - jak připravit, udělat
-
Hruškový kompot - recept
-
Hruškový med - recept
-
Jablečná nugeta - recept
-
Jablečná nutella, nutella z jablek - recept
-
Jablečná přesnídávka, přesnídávka z jablek - recept
-
Jablečný džem s rumem a skořicí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jablka zavařená ve vlastní šťávě - recept
-
Jablková marmeláda s bezinkami - jak připravit, udělat
-
Jablková povidla - recept
-
Jablkové želé s ananasem - recept
-
Jablkový džem s citrusy - recept